Cserépváraljai templomfelújítás és Micélium tudásközpont nyerte az idei Média Építészeti Díját

520

November 10-én 19. alkalommal ismerték el az idei év legkiemelkedőbb építészeti alkotásait a Média Építészeti Díja gála keretében. A 2023-as megmérettetésén rekordszámú, 195 munka versenyzett egymással. Az Építészfórum szervezésében megvalósuló eseményt az Uránia Nemzeti Filmszínházban rendezték meg.

Az Építészfórum által alapított Média Építészeti Díja immáron 19 éves hagyománnyal rendelkező, megkerülhetetlen szakmai esemény, melynek különlegessége, hogy zsűrizése a nagyközönség előtt zajlik. A díjat a médium két alapító főszerkesztője, Pásztor Erika Katalina és Vargha Mihály hívta életre azzal a céllal, hogy a legkiválóbb magyar építészeti alkotásokat ne csak a szakma, de az építészet iránt érdeklődők körében is bemutassa. Ebben az évben összesen 78 épületet, 91 tervet és 26 épített környezeti munkát neveztek a tervezők, amelyek közül egy templom, egy óvoda, egy oktatási központ, egy diák- és egy szeretetotthon versengett az év legjobb épületének járó díjért, a tervek között pedig öt diplomamunka mérkőzött meg egymással.

Média Építészeti Díja az épület és terv kategóriában

A legjobb épület díját idén a vezető magyar sajtóorgánumok képviselőiből és a szakma kiemelt szakértőiből álló zsűri a Partizan Architecture-nek ítélte oda a cserépváraljai római katolikus templom rehabilitációjáért. A díjat Nagy Zsolt István, a Wienerberger marketingvezetője adta át. Cserépváralja Csaba László tervezte római katolikus temploma a 20. századi hazai építészet egyik rejtőzködő csúcsműve. Nem a léptéke, a gazdagsága vagy a mívessége okán: a körülmények folytán, ahogyan létrejött és az építészi tehetség révén, ami ezek ellenére megmutatkozott. A most, felépítése után hatvan évvel befejeződött felújítás ugyanezt az építészi szemléletet képviseli és ugyanazt a minőséget célozza meg – sikerrel.

A tervek közül a zsűri Krusinszky Kitti Micélium tudásközpont a Téglagyári-völgyben című diplomamunkáját (témavezető: Marián Balázs, mestermunka konzulens: Vass-Eysen Áron, szakdolgozat konzulens: Haba Péter) találta a legjobbnak. A díjat Smaraglay Gábor, a KÖZTI Zrt. ügyvezető igazgatója adta át. Krusinszky Kitti Árkay-díjas diplomamunkájában egy elhagyatott téglagyárnak képzel el új funkciót. A tanösvényt, kilátótornyot, kísérleti teret és gombatermesztést magában foglaló tudásközpont kialakítását a meglévő szerkezet megőrzése mellett, markáns kortárs beavatkozásokkal tervezte meg.

Micélium tudásközpont a Téglagyári-völgyben, Százhalombatta; Tervező: Krusinszky Kitti

Közönségdíj épület, terv és épített környezet kategóriában

Hasonlóan az elmúlt évekhez, a gálaesten az alkotók mutatták be saját projektjeiket: a díjért versengő épületeket és terveket, amelyeket a média és szakma képviselői értékeltek. A zsűri mellett a közönség is megoszthatta véleményét előzetes online szavazás formájában. A nagyérdemű tetszését ebben az évben a HVG és az Építészfórum összesített voksai alapján az épületek közül a cserépváraljai római katolikus templom rehabilitációja nyerte el, amelynek tervezője a Partizan Architecture volt. A díjat dr. Pásztor János, az Építészfórum ügyvezetője adta át.

A közönségtől legtöbb szavazatot kapó terv díját Tihanyi Dóra vehette át a kőkúti pálos kolostorrom és környezetének revitalizációjával foglalkozó diplomamunkájáért (építész konzulens: Kronavetter Péter DLA) Fekete-Tóth Tímeától, a DVM group vezető tervezőjétől. Tihanyi Dóra kis, nem hivalkodó, egységet képező épületeket szeretett volna létrehozni, amelyek a természettel egyenrangúként, hasonló neműként szeretnének megjelenni, azzal közösséget alkotva.

A kőkúti pálos kolostorrom és környezetének revitalizációja, Salföld; Tervező: Tihanyi Dóra

A szervezők negyedik éve adják át az épített környezet kategória közönségdíját, amelyet idén a MOME studioB érdemelt ki a Csingervölgyben megvalósított erdei olvasókabinjával. A díjat Györke Orsolya, a Market Zrt. kommunikációs vezetője adta át. A MOME építész hallgatói, Baló Dániel és Bene Tamás oktatók vezetésével, Fazakas Imola és Formanek Liza tervei alapján a bakonyi Csingervölgybe terveztek és építettek bivakszállással kombinált olvasókabint, mely a környékbeliek és a helyszínre elzarándokoló turisták mitikus totemjeként találta meg helyét az erdőben.

Erdei olvasókabin, Csingervölgy; Tervező: MOME studioB Fotó: Máté Balázs

Mesterek köszöntése és Perika-díj

A Média Építészeti Díja keretében hatodik alkalommal ítélték oda a Perika-díjat, az Építészfórum társalapítója és hat éve elhunyt főszerkesztője, Pásztor Erika Katalina emlékét őrző szakmai elismerést, amely olyan kiválóságok eredményeinek méltatására szolgál, akik az építészet és más tudományos vagy művészeti ág határterületén mozogva, innovatív módon, kiemelkedő, társadalmi hatású értéket teremtenek. A díjat ebben az évben Andreas Fogarasi kapta, akit Végh Árpád építészettörténész laudált.

A Média Építészeti Díja gálaestjének fontos része a hagyományok ápolása. Az Építészfórum egy olyan mestert tüntet ki minden évben, akire oktatóként, alkotóként sokan felnéznek, akinek sokan tartoznak hálával szakmai tudásért és segítségért. Az évek során Csete György, Dr. Bitó János, Bán Ferenc, Vonnák János, Mőcsényi Mihály, Borvendég Béla, Rimanóczy Jenő, Kévés György, Török Ferenc, Csomay Zsófia, Vámossy Ferenc, Winkler Barnabás, Cságoly Ferenc, dr. Meggyesi Tamás, illetve Pelényi Margit munkásságát ismerték el.

Ebben az évben Finta Józsefet, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-, kétszeres Ybl Miklós-díjas és Prima Primissima díjas építészt, az MTA és az MMA rendes tagját köszöntötték fel. A mestert Szabó Tamás János laudálta, a díjat Hulesch Máté és Borenich Levente, az Építészfórum szerkesztői adták át.

Különdíjak

Az est folyamán több különdíjat is kiosztottak: a Digitális tervezés – Graphisoft különdíj nyertese az M-Teampannon Építészmérnöki Kft. az Új Közlekedési Múzeummal, második helyezettje az M Építész Iroda Kft. a Benczúr-kastély állagmegóvásáért és helyreállításáért, harmadik helyezettje a Béres Építésziroda Kft. a vonyarcvashegyi Cabin Balaton tervezéséért.

Új Közlekedési Múzeum; Tervező: M-Teampannon Építészmérnöki Kft.

A díjakat Reicher Péter, a Graphisoft Magyarországért felelős igazgatója adta át. Az Europa Design Belsőépítészeti különdíját az Archi.doc Építésziroda Kft. tervezői nyerték el a soproni Szent Anna Gyermekközpontért. A díjat Feuertag Ottó, az Europa Design alapító ügyvezető igazgatója adta át. A Nagyberuházások különdíját a TSPC Mérnökiroda Kft. és a Konkrét Stúdió Építészeti Kft. részére ítélte oda a nemzetközi előzsűri a zalaegerszegi Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont épületéért. Az Optimum Solar Megújuló energia különdíját az Openworks kapta az EGNOSIS Irodaházért. A díjat Ertsey Attila adta át a zsűri nevében. A Szónok Születik Retorikaiskola Legjobb prezentáció közönségdíját Müllner Péter és Major Zoltán (Partizan Architecture) nyerte el a cserépváraljai Munkás Szent József templom felújításáról szóló előadásával.

Média Építészeti Díja

A Média Építészeti Díja 2023-as megmérettetésén rekordszámú, 195 munka versenyzett egymással, közülük a gálaestet megelőzően nemzetközi előzsűri választott ki öt-öt finalistát épület és terv kategóriában, valamint a közönségdíjra-jelölt munkákat három kategóriában.

A döntős alkotások teljes listája itt érhető el. A négyfős bírálóbizottság elnöki posztját idén Indira van’t Klooster építészettörténész, az Amszterdami Építészeti Központ (ARCAM) igazgatója töltötte be. A zsűri további tagjai Iulia Stanciu építész, a STARH építésziroda alapítója, valamint Matteo Costanzo építész, a 2A+P/A építésziroda társalapítója voltak. A nemzetközi szakértők munkáját idén Szabó Levente építész, a Hetedik Műterem alapítója segítette.

Indira van’t Klooster az előzsűri képviseletében azt hangsúlyozta, hogy magas minőséget képviselnek a beérkezett pályaművek, és a Média Építészeti Díja nemcsak Magyarországon rangos elismerés, hanem egyre inkább van nemzetközi láthatósága is. Elmondta továbbá, hogy az innováció leginkább a diplomamunkákban mutatkozott meg idén.

Az elmúlt 19 év során a díjak odaítélésében közel 50 sajtóorgánum képviseletében több mint 50 újságíró vett részt. 2023-ban a médiazsűri tagjai voltak:

  • Bagi László/Forbes, a zsűri elnöke
  • Osvárt Judit/ELLE Decoration
  • Rajcsányi Gellért/Mandiner
  • Sümegi Noémi/Index
  • Szilágyi Róza Tekla/Eidolon Centre and Journal
  • Zubreczki Dávid/szakíró, építészeti mesemondó
  • Zsuppán András/Válasz Online

A médiazsűri munkáját elismert szakmai szereplőkből álló zsűri segítette. 2023-ban a szakmai zsűri tagjai voltak:

  • Soltész Noémi építész, a Nanavízió vezető tervezője
  • Wesselényi-Garay Andor építész, szerző, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa
  • Weiszkopf András építész, a BME Lakóépülettervezési Tanszékének tanársegédje

 

Forrás: Építészfórum