A Magyar Zene Háza projektvezetője lett a Világ Legjobb Projektmenedzsere

645
Pém Attila a Magyar Zene Háza projektvezetője lett a Világ Legjobb Projektmenedzsere

A „Világ Legjobb Projektmenedzsere” díjat nyerte el Pém Attila, a Liget Budapest Projekt részeként, a Városliget Zrt. irányítása alatt megvalósult Magyar Zene Háza projektvezetőjeként végzett világszínvonalú munkájáért szeptember 22-én, Sevillában. Az International Project Management Association (IPMA) által alapított díj a legrangosabb egyéni nemzetközi elismerés, amit egy projektvezető elnyerhet, a szervezet hat kontinens hetven tagszervezete által jelölt elit mezőnyből választja ki a legjobbakat minden évben. 

Professzionális projektmenedzsment

„A Magyar Zene Háza megvalósítása során a projektmenedzsment, az ingatlanfejlesztés, az építőipar, a tartalomfejlesztés, az üzemeltetés és a kommunikáció terén számos újítást kellett alkalmazni. Össze kellett hangolni a nemzetközi tervező csapat és a hazai alvállalkozók munkáját, a két fél kulturális és szakmai szokásait, mindezt a COVID és a lezárások közepén.” – mondta el a díj kapcsán Pém Attila, majd hozzátette: „ A projektmenedzsment részéről mindezek a legmagasabb szintű felkészültséget és koncentrációt igényelték, hiszen a ház rendkívül összetett, egyes elemeiben hazánkban itt először megvalósított műszaki megoldásokat vonultat fel. Az intézmény sikerei és közönség visszajelzései alapján büszkén mondhatom, hogy a Városliget Zrt. csapatának, illetve a közreműködő partnerek professzionalitása, szakmai felkészültsége és innovatív gondolkodása meghozta gyümölcsét.”

Pém Attila

A projektmenedzser feladata volt, hogy amit Sou Fujimoto és magyar tervezőiroda partnere Magyar Zene Házaként megálmodott majd részleteiben, tervek formájában is kidolgozott, az a gyakorlatban is megvalósítható legyen, és lehető legjobb minőségben, kompromisszummentesen meg is valósuljon, határidőre, a rendelkezésre álló költségvetésen belül. A projektet tehát teljeskörűen koordinálta, tervezőasztaltól az első látogató megérkezéséig, gyakorlatilag 0/24-ben együtt létezett és lélegzett a Magyar Zene Házával.

Mindezek keretében rendkívül sokrétű és összetett feladatokat látott el, többek között felelőssége volt beruházási és költségvetési terv készítése, beruházási ütemterv készítése, projekthatáridők nyomon követése. Kivitelezői munka irányítása, követése, a beruházói érdekek, döntések képviselete, engedélyezési folyamatok irányítása.

A Magyar Zene Háza a Liget Budapest Projekt egyik ikonikus épülete

Fujimoto páratlan vízióját anonim nemzetközi pályázaton választotta ki 168 pályamű közül a nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűri 2014-ben. A tervek véglegesítését követően 2018-ban indult el a kivitelezés, amely 2021 év végén zárult le, ez példátlanul gyors ütem a ház összetettségét és a COVID okozta nehézségeket figyelembe véve. A Magyar Zene Háza kivitelezését a Magyar Építő Zrt. és a T-Systems Magyarország végezte, a műszaki ellenőr és a lebonyolító az Óbuda-Újlak Zrt. és FŐBER Zrt. konzorcium volt, Sou Fujimoto magyar tervezőpartnere az M-Teampannon Kft.

A Magyar Zene Háza ikonikus jellemzője az organikus tetőszerkezete, az épület lebegő tetejét a hang rezgésének vizuális képéből, a hanghullámból kiindulva formálta meg a tervező. A tetőzetében szinte nincs két párhuzamos elem, nincs derékszög, minden különleges; felületét közel 100 egyedi tervezésű fénykút töri át, amelyek közül több átvezeti a természetes fényt a belső terekbe, és ezzel különleges atmoszférát teremt.

Sou Fujimoto víziója feloldja a határokat a Magyar Zene Háza és a Városliget parkja között, az épületbe belépve olyan élménye támad a látogatónak, mintha továbbra is a természetben sétálna. Az épületnek ezt a fajta légiességét és transzparenciáját hatalmas homlokzati üvegfalai adják, pontosan 94 darab, melyek mindegyikét egyedileg gyártották le. Egyes szakaszokon elérik a közel 12 méteres magasságot is. A ház és természet harmonikus összeolvadását pedig az álmennyezetben elhelyezett, a budapesti Liszt Akadémia híres Nagytermének mennyezete ihlette több mint ezer, falevelet mintázó elem is segíti, melyek színezete folyamatosan reagál a fényviszonyok változásaira.

©Palkó György

A Magyar Zene Háza tervezése és kivitelezése során kiemelt figyelmet kapott, hogy napjaink egyik legnagyobb kihívására választ adva fenntartható és klímabarát megoldásokat alkalmazzanak. Éppen ezért a ház energiaellátását nagyobb részben megújuló energiaforrásokból fedezik, 120 talajszondát helyeztek el 100 méter mélyen a föld alá, amelyek a geotermikus energiát szolgáltatják. További gazdaságos és rendkívül innovatív megoldás, hogy az épület hűtését távhűtéssel biztosítják, amelyet a közeli Műjégpálya nyáron fölösleges energiakapacitása biztosít. A Magyar Zene Háza épületét és kivitelezési munkálatait a nemzetközileg jól ismert épületminősítési rendszer, a BREEAM környezettudatossági szempontból példaértékűnek értékelte.

Magyar Zene Háza eddig elnyert hazai és nemzetközi elismerései

  • International Property Awards – Legjobb nemzetközi középület, 2019
  • Music Cities Awards – A világ legjobb zenei célú ingatlanfejlesztése, 2020
  • CNN – A világ legjobban várt épülete, 2021
  • Portfolio Property Awards – Különdíj, 2022
  • Time Out Magazin – A világ legjobb kulturális vonzerői 2022-ben
  • MIPIM Awards – A zsűri fődíja, 2022
  • German Design Council – Iconic Award, 2022
  • World Travel Awards – Európa vezető új turisztikai attrakciója, 2022
  • Architecture Masterprize – Architectural Design of the Year, 2022
  • Szállás.hu – Év turisztikai attrakciója, 2022
  • Közmédia – Év embere: Sou Fujimoto, 2022
  • Építőipari Nívódíjak – kulturális középület, épületgépészet és acélszerkezet kategória, 2022
  • Építéstudományi Egyesület és Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség -Épületgépészeti nívódíj, 2022
  • Portfolio Property Awards különdíj, 2022
  • Time Magazine – World’s Greatest Places, 2023
  • Architectureal Digest Magazine – WoW list, 2023
  • Közbeszerzési Nívódíj, Építési beruházás kategória nyertese, 2022
  • Indigo Design Award – Gold Winner in Wayfinding for Graphic Design, 2023
  • Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetsége – Aranykefe Vándordíj (Tetőszigetelési kategória), 2023
  • Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetsége – Aranyceruza Vándordíj (Épületszerkezet kategória), 2023
  • Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetsége – Az év tetője fődíj, 2023
  • Magyar Építőművészek Szövetsége – Csonka Pál díj: Sou Fujimoto tervező, Puskás Balázs szerkezettervező és Varga Bence építészmérnök, 2023
  • International Project Management Association – Global Individual Award, Gold Winner: Pém Attila, 2023

További információk a díjról: https://awards.ipma.world/news/announced-ipma-global-awards-winners-2023/

 

Forrás: Bepresent