Építsd a jelent, alakítsd a jövőt!

667

2023-ban az eddiginél még színesebb programokkal, több mint 15 helyszínen várja az érdeklődőket a Nemzetközi Zöld Építés Hete.

Nem maradt sok időnk arra, hogy mindenki számára fenntartható jövőt teremtsünk, elkerülve a környezeti katasztrófákat. Globális átalakulásra van szükség ahhoz, hogy egészséges összhang jöjjön létre a természet és az emberiség között minden egyes szektorban. Különösen fontos az átalakulás az építésgazdaságban és az ingatlanszektorban, hiszen az épületekkel kapcsolatos kibocsátások a teljes globális szén-dioxid lábnyom 37%-át teszik ki.  A fenntarthatósági célok teljesítéséhez és az építési ágazat karbonmentes átalakulásához most kell konkrét, hatékony intézkedéseket tenni.

Pontosan ezért lett az „Építsd a jelent, alakítsd a jövőt!” a szlogenje az idei Nemzetközi Zöld Építés Hetének. Most kell a megfelelő építőelemeket megfognunk a működőképes és fenntartható jövő felépítéséhez. Így elkerülhetjük rendszereink összeomlását és a klímaváltozás okozta társadalmi és gazdasági problémákat.

Szektorokon átívelő együttműködésre van szükség 

Nem egyszerű, sőt kifejezetten akadályokkal és kihívásokkal teli ez az átalakulás és folyamat. Disztruptív, a korábbi gondolkodásmintákkal szembemenő, de jövőbiztos gondolkodásmódot kíván meg mindannyiunktól. A jövő nem lehet életképes a szektor több szereplőjének hatékony együttműködése és együttgondolkodása nélkül. Ezért is dolgozik a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) immár 14 éve, 2009 óta az építésgazdaság minden területét átfogó szakmai platformként és közösségként.

A Nemzetközi Zöld Építés Hete „Építsd a jelent, alakítsd a jövőt!” programsorozatával a HuGBC célja az, hogy jövőbemutató gyakorlati példákkal, szakmai beszélgetésekkel és gyakorlati műhelymunkával segítse elő a szektor szereplőinek innovatív gondolkodásmódját, kreativitását, a megfelelő cselekvésre buzdítva őket. Egyesület a hét szakmai programjaival katalizálni szándékozik a hazai épített környezet karbonmentessé alakítását.

A World Green Building Council (WorldGBC) kezdeményezésére elindított, több kontinensen átívelő programsorozatot idén a HuGBC szeptember 11. és 15. között rendezi meg. A HuGBC az eddigi évekhez megszokottan széleskörű szakmai programokkal készül, öt teljes napon keresztül több mint 15 helyszínen várja az érdeklődőket.

Green Walk séták

A Green Walk sétákon máskor nem látogatható épületeket lehet bejárni szakmai vezetéssel. Ez a különleges lehetőség már hosszú évek óta vonzza az érdeklődőket, hiszen az egy hét alatt a környezettudatos építés számos jó példája megtekinthető.

A Nemzetközi Zöld Építés Hete 2023-ban új programokkal is színesedik

A globális, szisztematikus átalakulás gyakorlati lépéseit támogatva, a HuGBC két workshop-ot is szervez majd. Az egyesület szakmai koordinációja és egy díjnyertes fenntarthatósági designjáték segítségével a szakmai résztvevők az épített környezet karbonsemleges jövőképét tervezik majd meg. A műhelymunkák célja, hogy konkrét, cselekvésorientált javaslatok születhessenek meg arra vonatkozóan, hogy milyen típusú tevékenységeket szükséges ma végrehajtani az azonosított akadályok leküzdése és a közösen elképzelt jövő felé való elmozdulás érdekében. A workshopra az épített környezet karbonsemlegessége iránt elkötelezett szakembereket várják.

Green Talk

Az eseménysorozat idén is elmaradhatatlan része a Green Talk, ahol ezúttal karbonsemleges építési termékeket és technológiákat mutat be az egyesület egy online beszélgetés keretében. A fa mellett a kenderrel – mint egy új, innovatív építési termék alapanyagával – már most is lehetséges a nettó zéró karbonmérlegű épületek kivitelezése.

Fülöpné Dr. Hegedűs Éva, HuGBC ügyvezető titkára elmondta: „A Nemzetközi Zöld Építés Hete okkal lett a korábbi évek legkedveltebb eseménye a HuGBC programjai közül. Ez egy nagyon kivételes alkalom és összefogás, hiszen az ernyőszervezetünkkel, a WorldGBC-vel karöltve a HuGBC a világ minden földrészén azonos időszakban lép fel a szükséges globális átállás felgyorsítása érdekében. Szeptember 11-15. között a programjainkkal arra ösztökéljük tagjainkat és az építőipari szereplőket, hogy tegyenek megfelelő lépéseket az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak elérése és egy energiahatékony, regeneratív és igazságos épített környezetre való átállás érdekében.”

Szarvas Gábor, az egyesület elnöke kiemelte: „A Nemzetközi Zöld Építés Hete nem csak egy kiváló lehetőség a szakmai konzultációra és együtt gondolkodásra, hanem az itt szervezett programokon való részvétel remélhetőleg konkrét cselekvésre is ösztönzi majd az ágazati szereplőket. Most már egyre tisztábban, a piaci folyamatokban is érzékelhető az a dinamika, amely a következő éveket mozgásba hozza az építőiparban és az ingatlanszektorban. Elengedhetetlenné válik a karbonmentes építkezés, felújítás és épületüzemeltetés eszméjének és gyakorlatainak beépítése a mindennapokba. Theodore Roosevelt szavait idézve: tedd meg, amit tudsz, azzal, amid van, ott, ahol vagy. Nagyon aktuális ez a gondolat ebben az átalakulásban. Hiszen arra mutat rá, hogy bár mindenki más alapokkal indul el és máshol tart ezen az úton, arra kell biztatni mindenkit, hogy cselekedjen és a saját szervezete számára legjobban működő megoldásokat találja meg. Ebben a Nemzetközi Zöld Építés Hete programjai és az új „Építsd a jelent, alakítsd a jövőt” workshopunk is segítségére lesz.”

A szeptemberi eseménysorozat mindannyiunkat gondolkodásra ébreszt

Vajon ki tudunk-e lépni megszokott, komfortos gondolkodásmódjainkból? Képesek vagyunk-e az ennél szorosabb, minden szektort átívelő együttműködésekre? Meg tudjuk-e hozni a jelenben azokat a döntéseket, amivel a helyes és a jövőben is működőképes elemeket építjük egymásra a fenntartható jövő kialakítása érdekében? Csak rajtunk múlik, hogy elkerüljük a rendszereink összeomlását és a klímaváltozás okozta társadalmi és gazdasági problémákat. A Nemzetközi Zöld Építési Héte rendezvényein bemutatjuk, hogy az építésgazdaságban a dekarbonizációs eszközök rendelkezésre állnak, de a döntés, hogy használjuk is-e ezeket a jövőben a mi kezünkben van.

Az eseményre a HuGBC online felületén lehet regisztrálni.
https://www.hugbc.hu/nemzetkozi-zold-epites-hete-2023