URSA ásványgyapot került beépítésre a Magyar Zene Háza egyedülálló tervezésű hangdóm kupolájába.

A Liget Budapest Projekt keretében megvalósuló 9.000 m2-es Magyar Zene Háza építése 2018 szeptemberében indult, és bár az épület konstrukciója igen különleges építészi megoldásokban bővelkedik, 2020 nyarán már szerkezetkész állapotban volt. Tervezetten 2021 végére meg is nyitja kapuit a zeneimádók előtt. A városliget fáinak lombkorona szintje alatt maradó, a természetbe harmonikusan beleolvadó háromszintes zenei intézmény „lebegő” tetőhéjazata rendkívül látványos és Európában teljesen egyedülálló design, az épület homlokzata pedig nagyon trükkös: vízszintes szerkezeti osztás nélküli, egyedileg gyártott hatalmas – helyenként közel 12 méter magas – hőszigetelt üvegtábla panelekből lesz kialakítva.

Ez egy rendkívül „zöld” projekt, mely keretében nemcsak egy magas minőségű, energiahatékony épület kivitelezése történik megújuló energiaforrások, speciális hűtési és fűtési rendszerek alkalmazásával, hanem örömteli meglepetésként több ezer négyzetméternyi zöldterület is visszacsatolásra kerül a városligeti parkhoz. A fejlesztés egyértelműen ötvözi az innovatív és egyedi projekttervezést, a minőséget és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget.

Nem véletlen tehát, hogy a legfontosabb nemzetközi épületminősítési rendszer, a BREEAM, környezettudatossági szempontból példaértékűnek ítélte mind a kivitelezési munkálatokat, mind a munkaterületet. Elvitathatatlan érdem az is, hogy a Magyar Zene Háza – miután 2019-ben az International Property Awards-on elnyerte az „Európa legjobb középülete”, majd „A legjobb nemzetközi középület” díjakat – 2020 szeptemberében megérdemelten kapta meg az amerikai Music Cities Awards „A világ legjobb zenei célú ingatlanfejlesztése” díját is.

A „zenei csodák palotája”-ként is emlegetett környezetbarát építmény Sou Fujimoto japán sztárépítész terve alapján készül, amely izgalmas módon hozta szimbiózisba a természetes és a mesterséges környezetet – mindezt a Városligeti tó festői környezetében. Egy olyan, nemzetközi színvonalú zenei fórumot képzeljünk el, amelyben nemcsak 21. századi hangversenytermek kapnak majd helyet, hanem szabadtéri színpaddal is rendelkezik, valamint földalatti szintje helyet fog adni egy hatalmas, ultramodern, állandó interaktív zeneművészeti tárlatnak.

A hangok számtalan arcát tárja majd fel előttünk egy egyedi „hangdóm”, amely látogatása során egyszerre élhető meg a zene hangélménye és a hozzá a szerzők által megálmodott, a térben kivetített képi valóság. Zenepedagógiai központként funkcionáló emeleti oktatótermeiben a tanulni vágyó érdeklődők szórakozva ismerkedhetnek meg a zenei művészetekkel – kiemelten a magyar zenei kultúra évszázados hagyományaival.

A hangdóm az egész világon ritka építmény. Félgömb alakú kupolaterében érezhetjük magunkat egy szimfonikus zenekar közepén, de akár egy lakodalmi hangulat is teljes egészében letükrözhető a hanghatással. A 3 dimenziós zenei és vizuális élmény megéléséhez a változatos hangterek adta akusztikai érzést közel 200 hangszóró biztosítja majd.

URSA minőség bizonyít a hangszigetelésben

URSA FDP2 Vr ásványgyapot

A Magyar Zene Háza hangdómjának érdekes, félgömb formájú kupolájához olyan szigetelőanyagot választott az akusztikus tervező, amely 21. századi minőséget képvisel, és hosszú távon lehet számítani folyamatosan magas teljesítményére.

Mivel az URSA FDP2 Vr ásványgyapot kiváló hangelnyelő képességét minden szükséges frekvencián biztosítani kellett, ezért az URSA vállalat az akusztikai tervek elkészítéséhez 5 és 10 cm-es vastag termék esetében is illusztrálta a hangelnyelési görbéket. A termék súlyozott hangelnyelési tényezője (αw) igen meggyőző értékeket mutatott az összes potenciális zajterhelésre vonatkozóan.

 

A vékony, hosszú és rugalmas elemi szálakból készült URSA ásványgyapot táblák a legmodernebb igényeknek megfelelően víztaszító tulajdonsággal is rendelkeznek, páraáteresztők és tűzbiztonsági szempontból is kiemelkedőek, hiszen az A1-es, azaz nem éghető kategóriába tartoznak.

Egy pillanatig sem volt kérdéses, hogy az URSA FDP2 Vr hangszigetelésre esik a szakemberek választása.

Az elég komoly – 35-40 cm – vastagságban beépített, fekete üvegfátyollal kasírozott szálas URSA ásvány(üveg)gyapot táblák tökéletesen biztosítják a kupolaszerkezet mély hangok tartományában is kiváló hangelnyelését. A mind szálszerkezetében, mind testsűrűségében ideális anyagot a tartó fémbordák közeibe helyezték el, majd a bordák oldalait is beburkolták a hangelnyelő anyaggal 5 cm-es vastagságban.

A „csend” az egyik legfontosabb hang, mely teljes megélése igen intenzív élményt tud jelenteni a befogadók számára. A kivételesen nagy vastagságú szigetelésre ezért is volt szükség: hogy a látogatók számára nemcsak a változatos hangokat, hanem a tökéletes csendet is meg tudják valósítani. Az akusztikus tervezők pontos munkájának eredményeként a szükséges „utózengési időket” is sikerült beállítani a hangelnyelő anyag vastagságának, testsűrűségének és az elhelyezés felületeinek összehangolásával.

A Magyar Zene Házának hangdómja maradéktalan precizitással hangszigetelt, félgömb alakú kupolás terében egyedi hangtechnikával létrehozott hangterek hívhatók életre, melyek felejthetetlen részét képezik majd az audiovizuális valóságnak, amelyet ez a már-már utópisztikusan komplex, élményalapú zenei ismeretterjesztő központ jelenít meg a látogatók számára. Az URSA vállalat rendkívül büszke arra, hogy fenntartható szigetelőanyagaival hozzájárulhatott a zeneház egyik legizgalmasabb termének építéséhez ebben az európai színvonalú, klímabarát projektben.

 

URSA Salgótarján Zrt. 
www.ursa.hu