A fenntartható fejlődést szem előtt tartva az építőipar világában is reformnak számít a Saint-Gobain Weber kiváló alapanyagainak felhasználásával kifejlesztett weberNEON család: neonizáló webercolor NEON cementes fényfuga, a weberton NEON fényfesték (akril homlokzatfesték), valamint a weberpas NEON fényvakolat (öntisztuló vékonyvakolat). Eddigi kutatásaink és fejlesztéseink alapján sikerült megváltoztatni a jól ismert, magas minőségű anyagok mikrostruktúráját, ezzel elérve, hogy a weberNEON termékekkel borított felület napfénnyel vagy mesterséges fénnyel töltődik és sötétben a magába szívott energiát fény formájában bocsátja ki, ragyogó hatást kiváltva. 

Több mint hét év kutatómunkájának köszönhetően a világon egyedülálló fejlesztéssel lepte meg a Saint-Gobain Weber az építőipart. A magyar kutatók által véglegesített fejlesztésnek köszönhetően megszületett a NEON család, amelynek tagjai olyan különleges termékek, melyek a sötétben fénylő megjelenést kölcsönöznek az épületeknek kültéren és beltéren egyaránt. Az újítás elsősorban a szálloda- és irodapiac építészetében hozhat egyedülálló megoldásokat, de természetesen izgalmas lehetőséget rejt a lakosság számára is a lakások és a családi házak egyedi megjelenésének kialakításában.

Bár már közel 100 évvel ezelőtt megkezdődött a kísérletezés a napfény energiáját felhasználó felületekkel, festékekkel, eddig nem született olyan megoldás, mellyel hosszan tartó színben fénylést lehet elérni, és akár nagy felületen is biztonsággal használhatóak. De a világszerte piacvezető építőanyag-gyártó Weber most egy olyan megoldással állt elő, amely épületek külső és belső dekorációjában is „felvillanyozó” lesz. Hamarosan elérhetővé válik ugyanis a vállalat NEON családja, amelyek a napfény energiáját felhasználva, a sötétben zöld, kék vagy vízkék színben foszforeszkálva biztosítanak különleges megjelenést az épületeknek.

Büszkék vagyunk arra, hogy egy ilyen nagy volumenű, nemzetközi innovációs folyamat végére a cégcsoport magyar szakértői tehették fel a koronát. A több mint 7 évig tartó fejlesztés során megszületett innovatív fényvakolatokat és a fényfestékeket jellemzően díszítési célokra javasoljuk, elsősorban ott, ahol az épület homlokzata ezt építészetileg lehetővé, indokolttá teszi. Így többek között alkalmas lehet nyílászárók körüli tagozatok, erkélyek, loggiák vagy akár a házszám kiemelésére is, míg a fényfugák fürdők és akár konyhák megjelenését tehetik még izgalmasabbá. Bízunk benne, hogy az új épületek tervezésekor egyre többen számolnak majd ezzel a megoldással, és a szállodák, irodaházak innovatív arculatának kialakításához is hozzájárulhatunk a 2020 második negyedévétől kapható weberNEON termékcsaládunkkal.

Foszforeszkálás vagy fluoreszkálás?

Bár sokan szinonimaként használják, a fluoreszkálás és a foszforeszkálás nagyon eltérő technológiát, jelenséget takarnak. A fluoreszkálás esetén a gerjesztő hatás megszűnte után a fénykibocsátás rövid ideig marad meg (pár perc), de nagy erővel adja vissza. A Weber innovatív termékei ezzel szemben foszforeszkálnak, vagyis a megvilágítás után hosszabban, órákon keresztül képesek leadni a „tárolt” energiát fény formájában. A NEON család tagjai ennél többre is képesek, a foszforeszkálás megszűnését követően továbbra is világítanak, de színt nem adnak, hanem fehér fényt bocsátanak ki magukból, akár egész éjjel.

A fényfestékek és -fugák feltöltésére a napfény a leghatékonyabb, ezért elsősorban a világos terekbe javasolják a Weber szakemberei. Sötétebb helyiségekben a napfényhez legközelebb álló fényhullámhossz, az UV, illetve hideg fényű fehér fényt alkalmazhatunk, hogy az emberi szem számára kellemesebb hatást érjünk el. Folyamatban van az adalékanyag további fejlesztése is annak érdekében, hogy a kezelt anyagok akár a többszínű fénylésre is alkalmasak legyenek a jelenlegi zöld, kék és vízkék mellett.

Innovatív megoldás, megszokott minőség

A weberpas NEON fényvakolata is biztosítja az AquaBalance® technológiát, vagyis a nedvesség szabályozásának köszönhetően optimális és tartós védelmet nyújt az algák és a gombák ellen. Az ásványi nemesvakolatokhoz hasonlóan felveszi a nedvességet, majd amint a nedvességhatás, például az eső megszűnik, a vakolat azt gyorsan és egyenletesen elpárologtatja.  Így a homlokzat évekig szép és tiszta maradhat.

A webercolor NEON fényfuga emelt minőségű (CG2AW) fugázóhabarcsról, csökkentett vízfelvétellel, nagy kopásállósággal. Tehát használatakor biztosak lehetünk benne, hogy kitűnő és tartós minőséget választottunk.

A weberton NEON fényfesték az akril homlokzatfesték továbbfejlesztett változata, amely olyan akrilgyanta kötőanyagú, vízzel hígítható színes homlokzatfesték, ami ásványi alapfelületekre; új homlokzatok kialakítására, valamint régi homlokzatok felújítására, kültéri, illetve beltéri felhasználásra egyaránt alkalmas.

Hogyan használjuk a NEON fénytermékeket?

Fontos kiemelni, hogy az anyagok felhasználási alaptulajdonságaiban nem tapasztalhatóak szignifikáns különbségek, így ugyanolyan könnyű velük dolgozni, mint azokkal a termékekkel, melyekkel a gyártó már hosszú ideje globális piacvezetőnek számít. A környezetbarát anyag akár 8 évig is biztosíthatja a különleges foszforeszkáló hatást, mely nem igényel rendszeres frissítést.

Használatát a különleges megjelenés mellett azért is ajánlják a Weber szakemberei, mert a lámpafény sok esetben sokkhatást jelent a szervezetnek, ugyanakkor a „fénylés” nem vet fel ilyen problémákat. A termékek a sötétben biztonságérzet nyújtanak azzal, hogy a teret jobban láthatóvá, derengővé teszik. Ugyanakkor nem elhanyagolható szempont, hogy egy megfelelő méretű felület térmegvilágítást is kiválthat, komoly költségcsökkentést jelentve.

 

További információ: www.weber.hu

 

 

Forrás: One Communication