Egyre több és több megszokottnál magasabb építésű irodaház teszi változatossá a budapesti városképet. Az EU direktívája szerint 2020-tól csak közel nulla energiaigényű épületek létesíthetők, ez pedig komoly kihívás az építész szakmának, amelyre már évek óta készül. De vajon hogyan lehet ezekben az épületekben javítani az energiahatékonyságon és a magas napvédelmet a megfelelő természetes fényáteresztő képesség megtartásával kialakítani?

Eláruljuk: A megfelelő homlokzati üveg kiválasztásával!

Fenntarthatósági törekvések a fővárosban

A fővárosban immár világszínvonalú irodaházak épülnek, amelyek számos vállalatnak és azok dolgozóinak adnak helyet a belvárosban és a külső kerületekben egyaránt.

Ezek egyike a februárban átadott BudaPart Gate irodaház, amelyet az Ybl-díjas Szász László építészirodája, a Stúdió’100 jegyez, és amely elnyerte a LEED GOLD minősítést. A 11. kerület szélén található 20 ezer négyzetméteres komplexumban számos környezetbarát innováció található: energiatakarékos világítótestek, víztakarékos öntöző berendezések, elektromos autótöltők, a hűtési és fűtési energia mérésének lehetősége, a beépített anyagok jelentős újrahasznosított-anyagtartalmának magas aránya és magas energiahatékonyságú homlokzati szerkezet együttesen járultak hozzá az elismerés megszerzéséhez.

Teljesen üvegezett homlokzat jelentős energiamegtakarítással

Guardian SunGuard® eXtra Selective SNX 50

Az épület impozáns, üvegezett homlokzatához a Studio100 tervezői a Guardian SunGuard® eXtra Selective SNX 50 üveget választották. A több ezüst réteggel is bevont napvédő üveg neutrális színezetet és harmonikus reflexiót kínál, tiszta megjelenést biztosít, illetve látószögtől függetlenül áttetsző hatást kelt. A homlokzat épp annyi fényt és napenergiát enged be, amennyi szükséges, ezzel is csökkentve az épület energiaigényét.

A homlokzati üveg hőátbocsátása rendkívül alacsony, miközben az egész épületben biztosított az ideális benapozottság. A 11 emeletes épület vízparti elhelyezkedésének köszönhetően nagy népszerűségnek örvend: jelenleg közel 90%-os a bérbeadottsággal üzemel.

A homlokzatot megalkotásának technológiája miatt is érdemes kiemelni.  Egy elemes homlokzatú épületről van szó, az elemeket egyesével emelték be a meghatározott helyekre. Nem sok ilyen eljárással készült épület található Budapesten. Ami a megjelenést illeti, az adott épületformán belül megpróbáltuk egyes tömegösszefüggésekre felhívni a figyelmet. Ezt úgy értük el, hogy a homlokzati elemek bizonyos szakaszonként eltérő szögeket zárnak be egymással, így az épület mellett elhaladva az a benyomásunk alakulhat ki, hogy az folyamatos mozgásban van. A tömeg, bár változatlan, a ferdesíkok lamelláinak irányváltása miatt az az érzet jön létre, hogy különböző, egymás mellett mozgó tömegrészekkel találkozunk. „- árulta el Dombováry János tervezőépítész.

A BudaPart GATE több mint irodaépület: a dolgozók egy minden igényt kielégítő, komplex városnegyedben tölthetik a hétköznapjaikat, ahol minden rekreációs lehetőség adott lesz számukra.

Ökotudatosan a belváros szívében

Váci Greens D épület

A főváros szívében található Váci Greens irodapark ideális olyan vállalatok számára, amelyek minimalizálni szeretnék az energiaköltségeket, miközben fenntartható munkakörnyezetet kínálnak. A Vikár és Lukács Építész Iroda tervei alapján készült „D” épület ötvözi az igényes tervezést az úttörő kivitelezési technikával.

Az irodaház-specialistaként is ismert tervezőpáros ars poeticája, az alkalmazkodás, a megújulás és a funkcionalitás koncepcionális igénye most is jó sorvezető a tervezői szándékok megfejtéséhez. Az alkalmazkodás jelen esetben kézenfekvő: a városi tömb első három épületét a Tiba Építész Stúdió készítette, vonalkódszerűen szerkesztett homlokzati karakterekkel és fésűsen felnyíló, önmagukban is tömbként értelmezhető épületekkel.

Elvárás volt a fejlesztő részéről, hogy a D épület a már meglévő épületegyüttes szerves részeként jelenjen meg, miközben egyedi megjelenéssel és arculattal bír. Az épület hasábszerű tömege és a szalagablakok alkalmazása megfelel a beruházásnál elvárt gazdaságos építés és üzemeltetés elvének. Érdekesség, hogy az eredeti kiviteli tervekben egy színesebb, mozgalmasabb homlokzat szerepelt. Már el is készült egy mockup fal, ami a belga fejlesztőnek végül nem nyerte el a tetszését, így racionálisabb struktúrákban kezdtünk gondolkodni. A homlokzati szerkezetek egy síkban tartása és a kerámia elemek színének látszólagosan véletlenszerű, de tervezetten sűrűsödő-ritkuló alkalmazása karakteres, kicsit op-art megjelenést ad az épületnek, egyúttal jól kifejezi a sodró lendületet, ami a mozgalmas üzleti negyed alapvető sajátossága. Fontos szempont volt, hogy az épületek közti terület egy városi térszövetté formálódjon s így a közterület az irodapark szerves kiegészítő külső terévé váljon. A sarkok kétszintes átmetszése lehetővé teszi az épületek közötti belső térrendszer közvetlen megközelítését és ezzel az irodapark közterületi kapcsolatainak erősítését.”- foglalta össze a főbb tervezési elveket Vikár András.

Guardian SunGuard® SNX 60

A homlokzatra Guardian SunGuard® SNX 60 bevonatos napvédő üveg került, amelynek 1,0 W/m²K U-értéke is mutatja kiváló hőszigetelő képességét. A naptényező 30% alatt maradt miközben a fényáteresztés ~60%, ez az üveggyártásban kimagasló szelektivitási tényezőt eredményez. A jól megválasztott homlokzati üveg segítségével csökkenthető az épület energiamérlege, hiszen jelentősen kevesebb mesterséges megvilágításra és légkondicionálásra lesz így szükség, az üvegezett homlokzat magas dizájnértékéről nem is szólva.

 

 

Tudjon meg többet a Guardian Glassról!

A Guardian Glass a Guardian a világ egyik legnagyobb üveggyártója, mely sík, bevonatos és feldolgozott üvegből készült termékeket gyárt. A cég üvegtermékei egyaránt megtalálhatóak családi házakon, irodákban, autókban és a világ számos lenyűgöző építészeti alkotásán.

Kérdés esetén vegye fel a kapcsolatot a Guardian magyarországi képviseletével: Németh Árpád András, e-mail: anemeth@guardian.com; tel.: (+36-30) 479-1828

 

 

Forrás: Build-Communication Kft.