Az előregyártás térnyerése az elmúlt években megkérdőjelezhetetlen. Hogy miért? Többek között, mert a benne rejlő lehetőségek nem csak igazodnak napjaink energetikai elvárásaihoz, hanem gyakran kifejezetten arra reagálnak. Különösen igaz ez akkor, ha az előregyártott pl. betonszerkezeteket hozzájárulnak a hűtési és fűtési rendszerek korszerű kialakításához.

Innovatív előregyártás, mint az energiahatékonyság egyik kulcsa

Napjainkban a gyártó cégek fejlesztéseinek fókuszába – kifejezetten a szakemberhiány és az építőanyagok, valamint a munkaerő költségének hektikus változásai miatt is – az építkezések jobb mennyiségi és minőségi kiszolgálása, valamint a mérnöki munka hatékonyabb támogatása került. Nem lehet elmenni ezen kívül az egyre szigorodó energetikai szabályok, az energiaárak elszabadulása és a fenntarthatósági szempontok térhódítása mellett sem. Az előregyártás hazai úttörője, a Leier az elmúlt években egyre több olyan műszaki megoldást mutatott be, amelyek mindezeket az igényeket egyszerre elégíti ki.

Koporsófödém hűtési és fűtési rendszerek előkészítésével

A példaként szolgáló győri irodaépület esetén olyan speciális koporsófödém készült, amelynél a beruházó a Leier Construma díjas innovációját, a klímafalat és klímafödémet választotta. Ezt a megoldást egyszerre jellemezte a gyorsaság, gazdaságosság és az egyre fontosabb környezettudatosság.

Az építkezés különlegessége volt, hogy az egyik tetőidom tizenöt, a másik negyvenöt fokos hajlással készült. Ennek kivitelezését úgy oldották meg, hogy az alacsonyabb hajláshoz kéregfödémet, a magasabbhoz kéregfal elemet használtak – mindkettőben a gyártás során előre elhelyezett csövezéssel, így az emeleti szint teljes felületi hűtést és fűtést kapott.

A klímafal/klímafödém technológia lényege, hogy a lemezekbe gyári körülmények között előre bekerülnek a fűtési és hűtési csövek, amelyek alkalmasak fűtő- és hűtővíz szállítására és akár hőszivattyú kiszolgálására is. A terv szerint kialakított, elosztó dobozokat, vezetékcsatlakozókat, fűtő- és hűtőköröket előre beépítetten magában foglaló kéregfal és kéregfödém elemek minimálisra csökkentik az építési hibákat, nem kell utólag vésni, csövezni, ezért jelentős mennyiségű szakmunka és építési hulladék takarítható meg alkalmazásukkal.

Egy új épület ellenőrzött helyiség-szellőzéséhez a felületi hőmérséklet és a légáramlás szabályozásának kidolgozása is szükséges. A Leier klímafödémje erre is lehetőséget kínál: integrált szellőzőkkel kiegészített változata esetén a szellőztetés pozíciói is kialakításra kerülnek.

3D tervezés: a pontatlanság elleni fegyver

Megeshet, hogy a rajzolt tervezés alapján egy-egy pontatlanság nem derül ki, amely később komoly problémákat okozhat. Ez azonban gyorsan és precízen elkerülhető, ha a beküldött tervek alapján a különböző betonelemeket valós méretben egy program segítségével „összeépítik”. Ezzel a plusz kontroll ponttal a legapróbb hibák is kiküszöbölhetők. Az építési tervek alapján a Leier mérnökei megalkotják a szerkezet teljes 3D modelljét. A modell kialakításához hozzá tartozik az elektromos kiállások, kapcsolók, dugaljak, és a szaniter kiállások felvezetése is, ez lehetőséget kínál a gépészeknek, szakipari kivitelezőknek, hogy még ezen a ponton ellenőrizhessék, hogy minden jó helyen van-e.

Az esetleges hibák, a szükséges módosítások tehát még a tervezés fázisában elvégezhetők, egyeztethetők az építésszel, gépésszel, villanyszerelővel és a statikussal. A javításokat pedig ugyancsak bele lehet integrálni a tervbe, így a végleges 3D terv alapján készül el a gyártmányterv és a gyártmány. A különböző elemek és a folyamatok egymáshoz való illeszkedése ezen technológiának köszönhetően egészen biztosan pontosan történik, hogy senkit se érjen meglepetés az építés helyszínén.

www.leier.hu