Előregyártott Leier betonfal

Egyre kevesebb a tévhit és a félreértés az előregyártott betonelemek használatát illetően, amely a technológiával kapcsolatos ismeretek terjedésének köszönhető lehet. Így egyre kisebb azok köre, akik a rossz hírű panelhez hasonlítják ezt a műszaki megoldást. Az előregyártás pozitív megítélését az is erősíti, hogy egyre többen értenek egyet azzal, hogy ez a technológia lehet a munkaerőhiányra adható egyik leghatékonyabb válasz. – derült ki a szakemberek körében végzett 2021-es kérdőíves felmérésből. 

Összesen 219 szakember vett részt a május-június hónapokban zajlott felmérésben, amelyből kiderült, a válaszadó szakemberek jó része egyértelműen (97/219), vagy részben (113/219) úgy gondolja, hogy az építőipar mai, szakemberhiánnyal és túlterheltséggel küzdő helyzetére az előregyártás is megoldást jelenthet a jövőben.

A fentebb említett 210 – részben vagy teljesen egyetértő – szakember a technológia legfontosabb előnyei között a gyorsaságot,a kivitelezési hibák elkerülésének lehetőségét, valamint a rugalmas építési lehetőségeket tették az elsődleges helyre. Mindemelett pedig a kész elemek jó betonminősége is kiemelkedő volt a vélemények között, ami a manapság is sokszor gondot okozó kivitelezési minőség és végeredmény szempontjából is fontos lehet.

Forrás: Build-Communication Kft.

A bizonytalanabb vagy a technológiát kifejezetten elutasító szakemberek szerint ugyanakkor nehézséget okozhat, hogy az előregyártott betontermékek beépítéséhez új szintű szaktudás szükséges, illetve az építészek között is sokan vannak, akik nincsenek bizalommal a technológia iránt. Emellett többek szerint ez a megoldás magas előállítási és beépítési költsége miatt is visszatartó erő lehet az építőanyag kiválasztásánál.

Az előregyártott nem panel

A válaszokból az is jól látható, hogy mára már viszonylag kevesen, csupán 4% hasonlítja az előregyártott betontermékeket a elavult minőséget képviselő panelépületekhez. A válaszadók 40%-a kifejezetten úgy gondolja, hogy a két technológia nem összehasonlítható, további 33 % számára pedig éppen az a válaszlehetőség volt a legszimpatikusabb, miszerint az előregyártás az építőipari kapacitáshiány kezelésének egyik fontos tényezője lehet.

Forrás: Build-Communication Kft.

Flexibilis megoldás bármilyen épülethez

A pozitív vélemények mellett, a felhasználást illetően már mindössze a válaszadók alig a fele (93 fő) tudja elképzelni, hogy bármilyen típusú épületnél használja ezt a technológiát és körülbelül ugyanennyi válaszadó gondolja úgy, hogy inkább ipari épületekhez illik ez a megoldás, mintsem családi házak kivitelezéséhez. Emellett 112 válaszadó (51%), is inkább az egyszerű geometriájú épületekhez használná szívesen a technológiát.

A kételkedő véleményekkel ellentétben fontos elmondani, hogy az előregyártott betonelemekből bármilyen épület és formavilág teljes mértékben kivitelezhető. Korlátozó tényező inkább csak technikai jellegű probléma pl. szállítási méretek esetén léphet fel. De ha csak a betonelemek előregyártási lehetőségeit nézzük, elmondható, hogy a lakóházak speciális igényei, valamint az egyszerű geometriájú épületek gyors építése egyaránt teljesíthető.

Forrás: Build-Communication Kft.

Az előregyártott betonelemek köre nem csupán kéregfalak és födémek kínálatából áll, hanem egy jóval sokszínűbb felhasználást tesz lehetővé, amelyeket feltehetőleg sok szakember nem is ismer. Míg az utóbbi években a népszerűbb termékek: az előfeszített üreges födémek, a gerendás-béléstestes mesterfödémek, valamint lépcsőelemek és falpanelek voltak, a kínálat még ennél is szélesebb. A leggyakrabban alkalmazott ilyen megoldás pl. a kémény, amelyet ritkán sorolnak az előregyártott elemek közé.

Előregyártott Leier klímafödém

Az előregyártott márkák ismeretét vizsgálva nem meglepő eredmény, hogy a sort a legújabb Leier fejlesztések zárják, mint legritkábban alkalmazott és érthető okokból kevéssé ismert megoldások, köztük az előregyártott gépkocsibeálló, liftakna, erkélylemez, valamint klímafödém is.

 

Többségben a pozitív vélemények

A válaszadók 73 % állítja, hogy dolgozott korábban előregyártott vasbeton elemekkel és ebből 41% a Leier anyagait is használta már. A válaszadók másik negyede nem dolgozott még az elemek egyikével sem, viszont az összes kitöltő 14 %-a szívesen kipróbálná a technológiát.

Forrás: Build-Communication Kft.

A felmérést kitöltők mindössze 25%-a nyilatkozott arról, hogy nem tervez előregyártott elemekkel dolgozni. Az elutasító gondolkodásmód okai között első helyen a megrendelői oldalról érkező negatív hozzáállás szerepelt, emellett említették még saját ismereteik hiányát is, amin persze lehet javítani. Mások pedig úgy vélekedtek, hogy a technológia szerintük nem alkalmas az általuk tervezett épületekhez kivitelezéséhez.

Előregyártott Leier betonfal

A felmérést kitöltő több mint 200 fő a KSH hivatalos régiós felosztását nagyságrendileg reprezentáló földrajzi megosztást mutatott: a 40%-os budapesti/Pest megyei részvétel mellett a többi régióból is elegendő szakember monda el véleményét. A válaszadók többnyire (54 %) egyéni vagy alkalmazott tervezőként dolgoznak, 14 % egyéni vagy alkalmazott statikus, a többi 32% pedig a kivitelezés egyes területeit jelölte meg fő tevékenységi körüknek. Közülük a legtöbben elsősorban családi házakon (24 %), illetve társasházakon (12%) dolgoznak. Az ipari épületek építését 13% jelölte meg, valamint 15% jelezte, hogy felújítások megvalósításában is részt vesznek.

Az előregyártással kapcsolatos kérdőíves felmérést a Leier Hungária Kft. megbízásából a független Build-Communication készítette 2021. május-júniusában.

 

További információk a Leier előregyártott megoldásairól: www.leier.hu/eloregyartott_megoldasok

 

 

Forrás: Build-Communication Kft.