Az előző évekhez hasonlóan, idén is megrendezi hagyományos konferenciáját a ROCKWOOL a Construma Építőipari Szakkiállításon. A XVII. ROCKWOOL Építészeti és Tűzvédelmi Konferencián ez évben az energiahatékony épületek tűzvédelmi kérdéseit boncolgatják. A rendezvény nagy hangsúlyt helyez a különböző szakági tervezők együttműködésére és felelősségére.

A XVII. ROCKWOOL Építészeti és Tűzvédelmi Konferencia a Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozatának, és a Budapesti és Pest megyei Mérnöki Kamara szakmai továbbképzéseként, a Construma második napján, 2019. árpilis 4-én kerül megrendezésre a Hungexpo Vásárközpontban.

Helyszín:Hungexpo Vásárközpont, 25. pavilon (1101 Budapest Albertirsai út 10.)

Az idei esemény témája az „Energiahatékony épületek tűzvédelmi kérdései szakági tervezői szemszögből“. A mostani konferencia elsősorban nem a tűzvédelmi tervezőknek szól, inkább az építész és szakági tervezőket, felelős műszaki vezetőket, műszaki ellenőröket kívánja megszólítani, mint a tűzvédelmi előírások teljesüléséért ugyancsak felelős személyeket. Természetesen a tűzvédelmi tervezők és szakértők is hasznos ismeretekkel gazdagodhatnak az eseményen, ami a szervezők reményei szerint nagyban segítheti az egyes szakágak közötti mindennapi kommunikációt.

A bevezető előadásban Lestyán Mária, a ROCKWOOL Hungary Kft. szakmai kapcsolatokért felelős igazgatója tekinti át a jogi környeztet, különös tekintettel annak a kérdésére, hogy ki miért és meddig tartozik felelőséggel.

Az első blokkban az előadók az energiahatékony épületek legújabb műszaki megoldásainak tűzvédelmi nehézségeit taglalják, különös tekintettel az energetikai követelmények kontra tűzvédelem, az energetikai követelmények teljesíthetősége a tartószerkezeti kihívások tükrében, illetve az építési készletek és építményszerkezetek tényleges teljesítmény igazolásának nehézségeire és lehetőségeire.

Az előadásokban olyan gépészeti rendszerek tűzvédelméről is szó lesz majd, amire a figyelem nem szokott kiterjedni (mint például az aktív és klíma homlokzatok, árnyékolók, növényfuttatók), vagy arról, hogy energetikai felújításnál milyen szerkezeti, gépészeti megoldást válasszunk (pl.: a megfelelő energetikai számítás, a felújítási javaslat előtt tisztázandó tűzvédelmi kérdések, bevonandó szakági tervezők köre.) Végezetül nem lehet elmenni az építési termékek, építési készletek és építményszerkezetek tényleges teljesítmény igazolásának nehézségei és lehetősége mellett sem. (Tehát, hogy milyen dokumentumok szükségesek, mit, mivel és hol kell igazolni).

A konferencia második előadás blokkja a beszédes „Szakági tervezők együttműködése és felelőssége a tűzvédelemért” cím jegyében a szakmák közötti együttműködésre fókuszál.

Ezen előadások energetika-hatékony gépészeti megoldások tűzvédelmi kérdéseivel (pl. gépészeti hálózatok, szellőző rendszerek tűzbiztonsága), a tűzvédelmi és gépészeti rendszerek villamos szakági kapcsolataival (pl. épület-automatizált rendszerek, okos házak, tűzjelző által vezérelt nem csak tűzvédelmi (pl. árnyékoló) rendszerek valamint arra fókuszálnak, hogy a tervezés mely fázisában kellene bevonni a tűzvédelmi tervezőt, érintve a szakmák közötti kommunikációs hiányosságok kihatásait a tervezési és kivitelezési folyamatokra.

Program:

9:00 – 9:30 Regisztráció 

Megnyitó: Juhász Tamás, a Magyar Mérnöki Kamara Oktatási referense és Dr. Takács Lajos Gábor, a Magyar Építész Kamara Tűzvédelmi Tagozat elnöke

9:30 – 12:00 1. Blokk – Szakági tervezők együttműködése és felelőssége a tűzvédelemért

Bevezető: Jogi környezet, ki miért és meddig tartozik felelősséggel?Lestyán Mária – ROCKWOOL Hungary Kft.

1X45 perc:  Energiahatékony épületek legújabb műszaki megoldásainak tűzvédelemi nehézségei
Gépészeti rendszerek, aktív és klíma homlokzatok, árnyékolók, növényfuttatók stb. építész szemmel, amire a figyelem nem szokott kiterjedni! Szakági tervezőkkel tisztázandó kérdések.
Előadó: Dr. Takács Lajos Gábor MÉK Tűzvédelmi Tagozat

1X30 perc: Energetikai követelmények – kontra tűzvédelem?
Nem mindegy mivel számolunk, milyen szerkezetet, gépészeti megoldást választunk. Energetikai számítás, felújítási javaslat előtt tisztázandó tűzvédelmi kérdések, bevonandó szakági tervezők köre
Előadó: Nagy Péter MMK Energetikai tagozat

1×30 perc: Energetikai követelmények teljesíthetősége tartószerkezeti tervezői szemmel
Gépészeti és villamos szakági többlett terhek (pl. napelemek, napkollektorok) kihatásai a tartószerkezetek tűzvédelmi teljesítményére. Hol vezethetem, hova rögzíthetem, miként kell lezárnom….? Mikor kell a tartószerkezeti tervezőt bevonni az energetikai korszerűsítéseknél?
Előadó: Kulcsár Béla MMK Tartószerkezeti Tagozat

1×30 perc: Papírozzunk! – Egységben a kétség, avagy mit, mivel és hol tudunk/kell igazolni
Az építési termékek, építési készletek és építményszerkezetek viszonya. Előírt és önkéntes dokumentumok. A tényleges teljesítmény igazolásának nehézségei és lehetőségei.
Előadó: Tóth Péter MMK Építési Tagozat, ÉMI Nonprofit Kft. műszaki igazgató

Kérdések, válaszok

12:30 – 12:45 Szünet

12:15 – 15:15 2. Blokk – Szakági tervezők együttműködése és felelőssége a tűzvédelemért 

1X45 perc: Energetikai-hatékony gépészeti megoldások tűzvédelmi vonatkozásai
Gépészeti hálózatok, szellőző rendszerek tűzbiztonsága. Helyet kérünk!
Előadó: Virág Zoltán MMK Épületgépészeti Tagozat

1×45 perc: Tűzvédelmi és gépészeti rendszerek villamos szakági kapcsolatai
Épület-automatizált rendszerek, okos házak, tűzjelző által vezérelt nem csak tűzvédelmi rendszerek, pl. árnyékoló rendszerek…. Napelemektől az elektromos autókig…
Előadó: Rajkai Ferenc MMK Elektrotechnikai és Épületvillamossági Tagozat

1×45 perc: Utolsókból elsők? A tervezés mely fázisában kellene bevonni a tűzvédelmi tervezőt
Mi a gyakorlat és minek kellene lenni a gyakorlatnak? A kommunikációs hiányosságok nehézségei és kihatásai a tervezési és kivitelezési folyamatokra
Előadó: Mészáros János MMK Tűzvédelmi Tagozat

Kérdések, válaszok

Részvételi/kamarai igazolások kiadása a továbbképzés/konferencia végén történik!

A rendezvényt szakmai továbbképzésként ismeri el a Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozata, Építési Tagozata, Épületgépészeti Tagozata, Energetikai Tagozata, Elektrotechnikai és Épületvillamossági Tagozata; valamint a Magyar Építész Kamara is.

Részvételi díj

  • MÉK tag ingyenesen vehet részt a konferencián és tekintheti meg a kiállítást kizárólag 2019. április 3-5 között a szakmai napokon (hétvégén nem) amennyiben ezen a linken regisztrál: http://construma.hu/mek
  • MMK tag ingyenes részvétellel vehet részt a konferenciánkon + a képzési díjat kell megfizetnie a kamarának (10.000 Ft + Áfa), amennyiben erre szüksége van, regisztrációs link: http://www.bpmk-oktatas.hu
  • Nem MÉK vagy MMK tag kedvezményes belépőt vásárolhat, akár a családtagjaik számára is 2019. április 3-7. között 1500 Ft./nap/fő áron amennyiben az alábbi linken regisztrálnak: http://construma.hu/rockwool

 

 Forrás: VM.komm

 

További, folyamatosan frissülő tűzvédelmi és szigeteléstechnikai vonatkozású cikkek a ROCKWOOL blogján.

ÜZENET KÜLDÉSE

Kérjük, írja be hozzászólását!
Kérjük, adja meg nevét