Napjaink modern építészetében szinte megkerülhetetlen elemek a helytakarékos, ugyanakkor elegáns és teret nyitó tolómegoldások, legyen szó ablakról vagy éppen teraszajtóról. Az alapvetően elegáns szerkezetek kialakításánál az elmúlt évtizedekben azonban nem volt ritka jelenség, hogy az esztétika az időtálló teljesítmény rovására ment. A legkorszerűbb fejlesztések ezt a problémát célozzák meg, így az egyre szigorodó energetikai elvárásoknak is megfelelnek. Mutatjuk őket!

A tolható nyílászáró-megoldások egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, mondhatni a modern homlokzatok klasszikus elemeivé váltak az elmúlt években. Alkalmazásukkal nem csupán letisztultabb megjelenés, de jelentős helymegtakarítás is elérhető, hiszen tervezésnél nem szükséges az ajtók és ablakok nyílásszögével számolni. Mindezek mellett használatukkal több természetes fény engedhető a belső terekbe, amely tulajdonság hozzájárul az általános komfort megteremtéséhez.

A csúsztatással mozgatható emelő-tolórendszerek azonban műszakilag összetettebb szerkezetek. Nyitó- és zárómechanizmusuk stabilitása, és az ehhez szorosan kapcsolódó, hosszútávon is hatékony mindennemű szigetelési képességük körültekintő fejlesztéssel és szakszerű beépítéssel érhető el. A német GEALAN mind műszaki, mind vizuális tervezésben a legmagasabb teljesítményt célozta meg, a fenntarthatóság elveit is figyelembe véve.

Technológiai célkitűzések: összhangban a szerkezet és a megjelenés

Mikor számít egy ajtó vagy egy ablak hatékonynak? Ennek leggyakoribb meghatározása a strapabíróság, a szerkezeti stabilitás, a helyesen funkcionáló nyitási és zárási pontok, a felület szépsége vagy tartóssága, az épület energiahatékonyságának támogatása és az egyszerű használhatóság. Ezeket az elsődleges elvárásokat fogta össze innovatív profilrendszerei fejlesztésénél a GEALAN: S 9000-es rendszertípusuk standard verziójánál is teljesülnek a legjobb hőszigetelési értékek a mindössze 100 mm-es látszóprofil részen, amely optikailag már keskenyebb hatást kelt, mint egy átlagos alapkategóriás profil. Ennek továbbfejlesztett változata egy még vékonyabb, kifejezetten trendkövető kivitele, amely alacsony keretmérete ellenére 52 mm-ig akár háromrétegű üvegezéssel is szerelhető.

A gyártó emellett új megközelítésű profilgeometriával létrehozott, alumínium sínben futó GEALAN-SMOOVIO® rendszere akár 2000 mm-es szélességgel és 2300 mm magassággal is tervezhetőséget biztosít, mindössze 150 mm-es keret- és 74 mm-es szárnybeépítési mélységgel, 46 mm vastagságú üveg befogadásáig. Ezt az új, teljesen körbezáró, megszakításmentes tömítés egészíti ki, ami a szárny nyitásakor és zárásakor történő 8 mm-es mozgótere ellenére hézagmentes hőszigetelést tesz lehetővé zárt állapotban.

Plusz egy réteg védelem

A GEALAN rendszereinek egyedülálló tartóssága a belső szerkezeti kialakítás mellett a gyártó által használt innovatív felületkezelésnek is köszönhető. A GEALAN-acrylcolor® réteggel ellátott profilok ugyanis olyan felszínt kapnak, amelynek anyagát extrudált, színes akrilüveg és PVC keverékének összeolvasztásával hozzák létre, és amely technológia alkalmazásával egy sokkal keményebb, színtartóbb és karcállóbb felület hozható létre. Az akrilszín paletta 9 alap és további 50 speciális, egyedi igény szerint kikeverhető árnyalatot tartalmaz, szabadabb tervezési lehetőséget biztosítva ezzel.

Fenntarthatóság vs. műanyag

A GEALAN gyártási folyamataiban azon túl, hogy a profilrendszerek évtizedekig tartósak és műszakilag stabilak maradnak, minden olyan részletet figyelembe vesz, amelyekkel azok felhasznált alapanyaguk ellenére fenntarthatóbbá teheti. Ennek érdekében a vállalat már most nagy arányban használ újrahasznosított műanyagot a keretek vázszerkezetében, amit régi, használt profilokból nyernek, saját extrudáló üzemükben történő feldolgozással. Mindezek mellett az elmúlt években számos további, integrálható megoldást tettek elérhetővé. Ezek pedig hozzájárulnak az épületek magasabb fokon történő energiahatékony működéséhez.

Az emelő-toló rendszerek részletesebb megismeréséhez kattintson ide: https://www.gealan.de/hu/emelo-tolo-ajtok/