Az épületek hőterhelésének mérséklésére vonatkozó szabványok szigorodása és az alacsony napenergia átbocsátás igénye miatt egyre népszerűbbek a kéthéjú homlokzatok, melyek kombinálják a hatékony üvegezést és a mechanikus árnyékolást. Bár ez a műszaki megoldás már több mint 20 éve a szakemberek rendelkezésére áll, a felhasználói érdeklődést az utóbbi években rohamtempóban fejlődő üveg technológia fokozta igazán.

Kéthéjú homlokzatról (Double-Skin Facade)  akkor beszélhetünk, amikor egy hagyományos homlokzat kap egy második, külső oldali üvegréteget, így a kész homlokzat ebből az üvegrétegből, köztes légtérből és a belső térrel határos függönyfalból áll. A két homlokzati réteg, melyeket ebben az esetben héjaknak nevezünk, változó szélességű, pár centimétertől a néhány méterig terjedő légréssel vannak egymástól elválasztva. Amennyiben a légrésben mechanikus árnyékoló rendszert is alkalmazunk, úgy a külső héj megvédi azt a széltehertől és a szennyeződéstől.

A kulcs a kombináció

Kéthéjú homlokzat tervezéses során éppen az ebben rejlő lehetőségek és előnyök maximalizálása érdekében rendkívül fontos a megfelelő üvegkombináció kiválasztása. Ilyen előnyök például a hatékony energiagazdálkodás, a dinamikus szelektivitás, hőszigetelés és a kimagasló komfort.”– hívja fel a figyelmet Ralf Greiner, a Guardian Glass in Europe termék-alkalmazási vezetője.

A nem megfelelő üvegkombinációval összeállított kéthéjú homlokzat indokolatlanul csökkentheti az épületbe jutó természetes fény mennyiségét miközben megemeli a légrés hőmérsékletét és páralecsapódást okozhat a külső héjon.

Aktív vagy passzív

A kéthéjú homlokzat a légrésben alkalmazott szellőztető rendszertől függően lehet mechanikusan vagy természetes úton szellőztetett. E megoldások aktív és passzív (interaktív) szellőztetésű homlokzatokként is ismertek.

Az aktív rendszerek hőszigetelő üveges külső héjjal rendelkeznek. A légrés és a beltér közötti légcserét hőcserélőkkel, mesterségesen hozzák létre. Télen a rendszer előnye, hogy a fűtési energia jelentős részben visszanyerhető. Az aktív rendszereknél általában a homlokzatokon megszokott üvegtípusokat alkalmazzák a külső hőszigetelő üveges héjban.

Európában jellemzően passzív szellőztetésű homlokzatok épülnek, főleg kereskedelmi épületeken. Itt a légcsere a kültér és a légrés között jön létre. A természetes légáramlás erre kialakított nyílásokon zajlik, melyek általában a külső üveglapok alatt és felett helyezkednek el.

Bevonatos napvédő üvegekkel a jobb energia mérlegért

A fejlett napvédő üvegek többek között aktívan befolyásolják a fényáteresztést és az épület hőháztartását. Az üveg javíthat az épület energiahatékonyságán a légkondícionálási, fűtési és mesterséges világítási igény csökkentésével. Ennek eredményeként, ezek az üvegek nélkülözhetetlenek a különböző környezetvédelmi minősítések (mint pl. a LEED, BREEAM, HQE, DGNB) elérésében.

A passzív szellőztetésű homlokzatoknál a jellemző szándék a rövid hullámhosszú infravörös napenergia részbeni visszatükrözése a külső héjról, csökkentve a belső tér felmelegedését és a hőterhelést. A külső héj bevonatának hatásfokát erősíti, ha a belső héjon is nap- és káprázásvédő bevonatot alkalmazunk. Így akkor is kiváló naptényezőt érhetünk el, ha az árnyékoló teljesen vagy részben felhúzott állapotban van. Az így elérhető változó szelektivitás az átszellőztetett rendszert különösen vonzóvá teszi.

A bevonatok alkalmazása a külső héjon lehetővé teszi a külső reflexió színével és erősségével való játékot. Ez azt jelenti, hogy a tervező választhat a nagyon átlátszó és nyilvánvalóan „könnyű” szerkezet vagy a nagyobb reflexió által keltett egységes megjelenés mögé bújtatott egyedileg állítható árnyékolók tervezése közötti széles sávban.

Tartós bevonatok erőpróbája

Miközben a passzív rendszerek belső üvegezése hagyományosan két vagy háromrétegű hőszigetelő üveg, a külső héj tipikusan monolitikus laminált biztonsági üveglap (gyakran előfeszített üvegekkel). Ezek teherbíró képessége biztosítja törés esetén is a maximális biztonságot. A nagy teljesítményű bevonatos üvegek alkalmazásának igazi erőpróbája, hogy a bevonatnak tartósnak kell lennie és alkalmasnak a monolitikus vagy a lamináló fóliával érintkező felhasználásra. A piacon fellelhető legtöbb bevonat nagyon érzékeny a környezet páratartalmára és a külső klimatikus hatásokra, ezért a legtöbbször hermetikusan kell szigetelni azokat a külvilágtól, ami behatárolja az alkalmazhatóságukat.

A napsugárzást részben visszaverő tartós napvédő bevonatok és a speciális energiaelnyelő PVB lamináló fóliák kombinációja tovább javítja az energiahatékonyságot. Különösen a teljes fénytartományban mutatott szelektivitást lehet ilyen módon jelentősen javítani.

 

Tudjon meg többet a Guardianról!

 

Kérdés esetén vegye fel a kapcsolatot a Guardian magyarországi képviseletévelNémeth Árpád András; e-mail: anemeth@guardian.com; tel.: (+36 30) 479-1828

 

 

Forrás: Build-Communication Kft.