Egyre közeledik az ikonikus MOL-torony átadása, mely Magyarország első felhőkarcolója, egyben Budapest legmagasabb épülete lesz. Az épület nemcsak óriási számokkal büszkélkedhet, de a fenntarthatóságban is jeleskedik.

A 143 méter magas irodaház energiataka­rékossági, környezettudatossági és fenn­tarthatósági szempontból is a legmagasabb szintet fogja képviselni a BREEAM Excel­lent és LEED Platinum fokozatok megszer­zése érdekében. Ehhez a geotermikus hőe­nergia és napenergia felhasználásán kívül nagyban hozzájárul a kiváló hőszigetelési képességű RAVATHERM XPS extrudált polisztirolhab.

A Ravago Building Solutions a Ravago cégcsoport építőanyag-gyártással és -for­galmazással foglalkozó divíziója. A Ravago életében szinte a kezdetek óta jelen lévő építőanyag-forgalmazás mellett nap­jainkra egyre fontosabb szerepet tölt be a minőségi építőanyagok gyártása.

A Ravago termékei aktív részt vállalnak a globá­lis szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében a jelentős mértékű energiamegtakarí­tás által. A gyártás során nagy hangsúlyt fektetnek a környezet védelmére, az anyag biológiai lábnyomának lehető legkisebb szinten tartására.

Nagy vastagságú hőszigetelések egy rétegben

A folyamatosan szigorodó hőtechnikai követelmények és növekvő energiaárak megkövetelik a nagy vastagságú, nagy telje­sítményű hőszigetelések használatát. A Ravago Building Solutions Hungary Kft. folyamatos termékfejlesztéssel követi a megnövekedett igényeket. A jelenlegi termékkínálatban a 32 cm vastagságú RAVATHERM XPS zártcellás polisztirolhab hőszigetelések is megtalálhatók. A termoplasztikus hegesztéses technológia igény esetén lehetővé teszi a jövőben a termék­paletta egészen 40 cm-es vastagságig való kibővítését.

Nagy teherbírású, tartós hőszigetelés

A MOL Campus projekten a toronyhoz csatlakozó többszintes épületben található nehéz gépészeti berendezések alatt külön­leges padlószerkezet lett kialakítva. A pad­lószerkezetben kivételes tulajdonságok­kal bíró hőszigetelést kellett alkalmazni, amely képes hosszú távon elviselni a rá kerülő gépészet terheit. A padlóban így a fagy- és nedvességálló, valamint kiemelkedő nyomószilárdsággal bíró RAVATHERM XPS 700 SL zártcel­lás polisztirolhab került felhasználásra 60 és 80 mm-es vastagságban.

Maga a torony legfelső szintje fordított rétegrendű lapostetőként lett kialakítva, a rétegrendbe pedig 24 cm vastagságú RAVATHERM XPS 300 SL táblák kerül­tek elhelyezésre a megfelelő hőszigetelő érték eléréséhez. Az anyag nyomószilárd­sága megfelelővé teszi arra, hogy akár nagy közönségforgalmú járófelület legyen kiala­kítva felette. Terasztetők, zöldtetők eseté­ben pedig a későbbi funkció szempontjá­ból is fontos, hogy a rétegrend teherbíró, a vízszigetelés védett legyen. Hasznosított/ járható tetőteraszok esetén a rétegrend az elválasztóréteg után kőzúzalék-ágyazattal folytatódik, melybe beton járólapok vagy egyéb burkolatok is fektethetőek.

Akár 8,00 m2K/W hővezetési ellenállás

A termékek gyártási folyamata szigorúan ellenőrzött, a hővezetési tényezőjük nagy vastagságban 0,035 W/mK lambda értékű, kisebb vastagságok esetén pedig még ennél is kedvezőbb, 0,033 W/mK. Így akár az R = 8,00 m2K/W hővezetési ellenál­lás érték is elérhető egy rétegben beépített, 28 cm vastag RAVATHERM XPS hőszi­geteléssel, ami egy fordított rétegrendű lapostető példáján bemutatva 0,15 W/m2K alatti hőátbocsátási tényezőjű szerkezetet jelent, amely egy passzívház követelmény­szintjének is megfelel.

 

 

 

https://ravagobuildingsolutions.com