Szeged szívében új irodaház épül

286

A modern és szecessziós elemeket ötvöző, korszerű infrastruktúrával és környezetbarát megoldásokkal ellátott, teljeskörűen akadálymentesített TILIA irodaház minden tekintetben megfelel az ESG szempontoknak. Az épületet 2025 második negyedévében adják át, első bérlői között a Lufthansa Systems Hungáriát üdvözölheti.

Hazánk egyik legnagyobb építőipari fókuszú, technológia vezérelt és innovatív vállalatcsoportja, a több mint 4 évtizedes szakmai múlttal rendelkező KÉSZ Csoport komplex ingatlanfejlesztést indított Szeged belvárosában. A TILIA elnevezésű irodakomplexum a Gutenberg utca 25. szám alatt valósul meg az 1873-ban szecessziós stílusban épült, egykori polgári leányiskola újragondolásával. A minden igényt kielégítő létesítmény különleges megoldással ötvözi a 19. századi polgári épület és a mai modern irodaházak elemeit: míg a Gutenberg utca felőli helyi védelemmel ellátott homlokzatot megőrzi, addig a Hajnóczy utca felől egy teljesen új, modern épületfront fogadja majd az ide látogatókat.

A projekt látványos elemeként a Hajnóczy és a Gutenberg utcák között egy új passzázst is kialakítanak a szegediek örömére, ahol tervezetten vendéglátó- és kereskedelmi egységek kapnak majd helyet. Emellett a Hajnóczy utca teljeskörű rekonstrukciójára is sor kerül a Jósika és a Londoni körút közötti szakaszon, a helyi önkormányzattal történő szoros együttműködésben.

A mintegy 5.300 m2 bérbeadható irodaterülettel, közel 900 m2 üzlethelyiséggel, valamint 90 férőhelyes mélygarázzsal rendelkező épületet a tervek szerint 2025 második negyedévében adják át. A projekt megvalósítására a KÉSZ Ingatlan fejlesztésében és a KÉSZ Csoport tagvállalatainak és stratégiai partnereinek kivitelezésében kerül sor. A kiviteli terveket a bim.GROUP készítette, az engedélyes tervekért a Singer Design, míg a belsőépítészeti tervezésért az Upper Design felel.

Kapcsolatban a természettel

A modern irodakomplexum nem véletlenül kapta a TILIA fantázianevet. A szó a hársfa latin megfelelője, amely remekül tükrözi a megvalósuló épület és környezete harmóniáját, a környék hársfái ugyanis meghatározó szimbólumai a városrésznek. Ennek megerősítése érdekében a megújuló irodanegyedben jelentős zöld terület is növeli majd az idelátogatók komfortérzetét: az udvaron például egy mindenki által látogatható impozáns kertrészt is kialakítanak majd.

Fókuszban a fenntarthatóság

Felelős piaci szereplőként a beruházó kiemelt figyelmet fordít a fenntarthatóság témakörére, ezért a TILIA irodaház megvalósítása során számos környezettudatos megoldást alkalmaz. Az energiahatékonyság érdekében „A” kategóriás gépészeti és elektromos rendszereket alakítanak ki, helyi megújuló energiatermeléssel, geotermikus talajszondákkal, valamint hőszivattyúval, az új épületrész hullámos tetőszerkezetére pedig napelemek kerülnek.

A jövő munkahelye

Az új irodalétesítmény korszerű megoldásokkal segíti majd a hatékony munkavégzést. Intelligens épületfelügyeleti rendszer, érintésmentes megoldások, modern szellőzőrendszer, ergonomikus tervezésű munkaterületek, okostöltőkkel ellátott, dolgozóbarát belső környezeti kialakítás, CCTV és LED világítás, kerékpártároló és zuhanyzó, szelektív hulladékgyűjtési lehetőség, energiatakarékos szaniterek és öblítési rendszer, valamint 30 elektromos autótöltő áll majd a munkavállalók rendelkezésére. A beruházó az épület karbonlábnyomának további csökkentése érdekében minden huszadik elfoglalt munkaállomást egy fa ültetésével kompenzálja majd.

A fejlesztő – Szegeden elsőként – a BREEAM Excellent minősítés mellett a WELL Platina és az Access4you Gold minősítést is megcélozza legújabb irodaházával, mely egyben a KÉSZ Csoport szegedi cégközpontjának is helyet ad majd.

Németh László, a KÉSZ Csoport ingatlanfejlesztési igazgatója a beruházással kapcsolatban elmondta: „A projekt kifejezi elkötelezettségünket Szeged városa és a helyi gazdaság élénkítése iránt. Azt gondoljuk, hogy ebben a lokációban és ekkora léptékben van létjogosultsága egy kiemelkedő színvonalú és műszaki tartalmú, előre mutatóan fenntartható irodaháznak. Büszkék vagyunk rá, hogy innovatív gondolkodásunk egy saját fejlesztésben is meg tud valósulni. A vonzó munkakörnyezetre vágyó cégek értékelik az általunk kínált unikális lehetőséget Szegeden, mely a saját ESG-megfelelésüket is támogatja.”

Az első bérlők között a Lufthansa Systems Hungária

A Lufthansa Systems magyar leányvállalata – a bérlőképviseletet ellátó Newmark VLK Hungary közreműködésével – az elsők között kötött bérleti szerződést a TILIA irodaházzal. A szerződés egyeztetés jogi támogatását az Andrékó Ferenczi Kinstellar Ügyvédi Iroda biztosította.

Növekedésünk kapcsán olyan irodaépületet kerestünk, amely az IT iparág magas technológiai elvárásai mellett a fenntarthatóság és a dolgozóbarát környezet feltételeit is maximálisan teljesíti. Úgy gondoljuk, a TILIA irodaház ideális helyszín lesz további eredményes működésünkhöz.” – nyilatkozta Stephan Neumann, a Lufthansa Systems Hungária ügyvezető Igazgatója.

A TILIA irodaház kiválasztása egy hosszú folyamat eredménye. Az elmúlt két évben megvizsgáltunk minden olyan már meglévő irodaházat és a jövőben megvalósuló lehetőséget Szegeden, amely a Lufthansa Systems Hungária számára szóba jöhet. Jövőbemutató, korszerű és modern irodai munkakörnyezetet kerestünk, és a TILIA irodaház bizonyult a legmegfelelőbb választásnak.” – tette hozzá Kalaus Valter, a Newmark VLK Hungary ügyvezető igazgatója.

 

Forrás: KÉSZ