Pécs új Vásárcsarnoka a városkép karakteres eleme lett. Hatalmas árkádok, szellős terek fogadják az idelátogatókat, amelyek kivitelezéséhez a legmodernebb megoldásokat alkalmazta a monolit vasbeton szerkezet megépítése során a B. Build & Trade Kft. Ebben a MEVA zsaluit és mérnökei szakértelmét hívták segítségül.

„Build greener” projekt

A pécsi vásárcsarnok építése egy példaértékű „Build-Greener” üzenetű projekt volt. Ezt bizonyítja, hogy a kivitelező a Meva famentes, tartós és erőforrás-barát alkus tábláit használata, melyet az ipari célú fakitermelés visszaszorítása érdekében fejlesztett a vállalat, és amely már több mint húsz éve bizonyítja rugalmasságát a nemzetközi porondon. Valamint az, hogy a királyegyházi üzem cementje más kötőanyagokhoz képest környezetbarátabb, mert alacsonyabb klinkertartalma miatt a gyártáskor akár 40%-kal kevesebb a szén-dioxid kibocsátás értéke. A „természet hálája”, hogy a kedvező időjárási viszonyok miatt lehetőség volt a korai kizsaluzásra, ezáltal az építkezés gyorsabbá vált, ami az építési költségek jelentős csökkenését eredményezte.

Kreatív szerkezetépítés

A Pécs belvárosában megvalósult beruházással 5600 négyzetméter alapterületű vásárcsarnokkal gazdagodott a város, amely üzleteket, szolgáltató és kiszolgáló egységeket, fedett vásártereket, és az üzletekhez tartozó hűtőházat foglal magában. Az épület lenyűgöző látványa már messziről kiemelkedik a környezetből. Hosszú oldalai kétszer tizenegy kisebb árkádsorból állnak, amelyek egyenként 8,1 m szélesek. Erre merőlegesen két külső és tizenkét belső, még nagyobb árkádsor áll, melyek 13,6 méteres szabad fesztávolsággal szellős térérzetet biztosítanak. Látványa olyan, mintha a nyitott sugarakat egyszerűen belevágták volna a nagy falfelületekbe, de a valóságban a tervezés és a megvalósítás hátterében hosszas ötletelés és elképesztő szakértelem áll.

A szerkezetépítő Tura Group által külön erre a célra gyártott egy 13,6 illetve egy 8,1 méter szélességű, félköríves, acél rácsos konzolt, melyet a MEVA MEP-tartóállványára pontosan 4 méter magasságban támasztottak az előregyártott beton pillérek felső szélei között. Az acélrácsos boltív elé és fölé a szerelési idő lerövidítése érdekében a nagy teherbírású Mammut 350 zsaluzat nagytáblás elemeit úgy építették, hogy a lehető legnagyobb egységeket hozzák létre, melyeket aztán daruval gyorsan a következő felhasználási helyre lehetett szállítani.

Nagy stabilitás és biztonság: MEP moduláris tartóállvánnyal

A nagy stabilitást és biztonságot nyújtó MEP moduláris tartóállvány könnyedén elbírta az acél rácsos konzolok, a zsaluzat és a betonozott falak súlyát. A különböző méretű, rugalmas magasság-beállítású, jól variálható MEP-keretelemeknek köszönhetően a B. Build kivitelezői minden esetben pontosan az épület geometriájához tudták igazítani a szerkezetet. A mindössze néhány alapvető elemből álló rendszer könnyen és gyorsan összeszerelhető, nem hoz létre kényelmetlenül szűk „támaszerdőt”, ennek köszönhetően nagy mozgásszabadságot ad a munkásoknak.  A 13 m magas zsalukonstrukciók szélnyomás és egyéb terhek elleni védelmét a Triplex moduláris ferde támaszok szuverénül biztosították.

Professzionális látszóbeton felületek

A Mammut 350 egyik erőssége ebben az épületben különösen jól látható: a fekvő és álló zsaluelemek szimmetrikus átkötés- és fugaképe lehetővé tette a felületek esztétikai szempontú kialakítását. Az integrált alkus, teljes műanyag zsaluhéj végig és valamennyi falon biztosította a látszóbeton felületek homogén megjelenését a projekt során. Arról nem is beszélve, hogy az alkus lemezek könnyen tisztíthatók és javíthatók, ami jelentős időmegtakarítást eredményez az építkezéseken.

Az anyagok eltérő tágulási tulajdonságaiból adódó feszültségek miatti repedéseinek kialakulását is sikerült kiküszöbölni, az épület hatalmas betonfelületeinek – beleértve a két nagy belső árkádot is – dilatációs hézagokkal történő kialakításával, és egy speciális beton használatával, melynek alapanyaga a Lafarge által kötőanyagként szállított speciális cement, és melynek köszönhetően a teherhordó szerkezetek repedési hajlama alacsony.

 

További információ a Meva termékekről: https://shop.meva.hu/

 

Forrás: Build-Communication