A kiadó ingatlanok négyzetméterenkénti átlagára a 2021 augusztusi feldolgozott adatok alapján, a kiemelt egyetemi városokban (Ft/m2) Forrás: ingatlannet.hu

A koronavírus-válság legnagyobb érintettje kétségkívül a hazai bérleti piac volt. A rekordszintű árcsökkenés mellett a piaci trendek is ellentétes irányba fordultak. Míg az előző években a túlkereslet volt a meghatározó jellemzője a magyar albérletpiacnak, addig a tavalyi évben már a túlkínálat jellemezte a kiadó lakások piacát. Mi jellemzi most a magyar bérleti piacot és milyen bérleti díjakkal találkozhatunk országszerte? Egy hazai ingatlanhirdető- és keresőportál a hazai albérletpiaci trendeket vette górcső alá.

Még mindig rekordszámú a kiadó ingatlan

A hazai kiadó lakáspiaci-forgalom az eddig regisztrált adatok alapján az augusztusi hónapjában tetőzött, azonban emellett a kiadó lakások száma is rekordot döntött – derül ki a hirdetési portál statisztikáiból, valamint a Központi Statisztikai Hivatal elemzéséből. A kiadó ingatlanok számának emelkedése még a tavalyi 2020. II. negyedévében kezdődött, mikor sok lakástulajdonos – a turisztikai szezon elmaradása miatt – a hosszú távú lakáskiadás mellett döntött. A tulajdonosok nagy része az idei évben sem bízott a turizmus fellendülésében, így még az idén sem tért vissza az Airbnb-piacra. Az ingatlannet.hu regisztrált adatai alapján a nyári főszezon átlagosan 4,3%-os áremelkedést hozott a lakásbérleti-piacon.

Folyamatosan nőnek a bérleti díjak a fővárosban

A fővárosi lakásbérleti árak még mindig a 2018-as évi átlagár szintjén mozognak, azonban – bár lassabb ütemben –, de folyamatos emelkedést mutatnak a statisztikák.  A 2021-es év eddig eltelt hónapjaiban a rögzített adatok alapján a kiadó lakások átlagos négyzetméter ára 4,2%-kal emelkedett. Míg az év első negyedévében stagnáltak a lakásbérleti díjak Budapesten, addig a nyári főszezon közel 6%-os áremelkedést hozott a bérleti piacon.

Ezzel a kiadó lakások négyzetméterenkénti átlagára 3100-ról 3300 forintra nőtt augusztusra, ami a bérleti díjak tekintetében akár plusz 10-15 ezer forintot is jelenthet. Az eddig regisztrált adatok alapján Budapesten a kiadó lakások átlagosan 60 négyzetméteresek, az átlagos bérleti díj pedig 160 ezer forint körül mozog.

Berobban az albérletpiac az egyetemi városokban?

Ha a nyári főszezont vesszük alapul, akkor a nagyobb egyetemvárosokban az ősztől tovább drágulhatnak az árak az ingatlanpiaci előrejelzések szerint. Debrecenben a lakásbérleti díjak emelkedése június és augusztus között meghaladta az 5%-ot, így augusztusban az átlagos bérleti díj itt már 140 ezer forint körül alakult. A pécsi albérletpiacot még a főszezon alatt is stagnáló tendencia jellemezte, a kiadó lakások átlagosan 2200 forintos négyzetméter áron kerültek kiadásra. Szegeden a bérleti díjak a nyári hónapok alatt átlagosan 3,1%-kal emelkedtek, így a lakások havi díja átlagosan 120 ezer forint volt augusztusban.

A legnagyobb áremelkedést az egyetemi városok közül Győrben figyelhettük meg, itt június és augusztus között átlagosan több, mint 9%-kal nőtt a kiadó lakások négyzetméter ára, ezzel meghaladva a 2500 forintos négyzetméterenkénti átlagárat.

 

 

Forrás: ingatlannet.hu