Hiába szakszerűen elkészített az új vagy felújított tető alszerkezete nedvesség, ill. hő elleni védelme, és hiába választunk a háromrétegű üveggel szerelt tetőablakot, ha a tetőáttörésként értelmezett nyílászáró beépítése nem szakszerű. Nézzünk körül e kettő csatlakozása, a káva mentén is!

A tető gyenge pontjai gyakran a tetőáttörések körül keresendők. Ilyen a tetőablak környéke, ahol a nem kellően körültekintő beépítéssel a hőhídak keletkezése borítékolható.

A leggyakoribb hiba – új épület vagy éppen felújítás esetén egyaránt -, ha a tetőszerkezet és a beépített nyílászáró hőszigetelési tulajdonságai között nagy a különbség, de ugyanilyen probléma, ha azok találkozása nem szakszerű. Közhely, hogy a minőségi végeredményhez nem elég a jó építőanyag, ami igaz a tetőablakok esetén is.

Tekintsük át mire érdemes figyelni tetőablak a tetőhöz csatlakoztatásakor!

A helyzet messzemenő leegyszerűsítése, hogy a régi, elavult helyére bárhol és bármikor akár pár óra alatt beépíthető az új tetőablak. Az, hogy mennyi idő alatt és milyen munkával oldható meg, csak a régi kibontása és a káva vizsgálata után állapítható meg. Ha a megrendelők párásodást, penészesedést tapasztalnak sajnos gyakran a tetőablak minőségét kérdőjelezik meg, pedig az ok általában nem ott keresendő. A tetőtéri ablakon folyó víz vagy a sarkok nedvessége inkább a hiányzó vagy sérült hőszigetelésre, vagy az ablak körüli káva rossz minőségére utaló jelek. A végeredmény minőségének tekintetében méltatlanul kevés szó esik a káva szerepéről. Pedig a régi, korszerűtlen ablakok cseréje során, a káva megbontása után pontosan látható, hol a probléma, amit meg kell oldani még az új ablak beépítése előtt.

A szakszerű beépítés képlete: ablakcsere + a káva felújítása

A káva vizsgálata és szükséges felújítása nélkül a tetőablakcsere csak félmegoldás. Az évtizedekkel korábbi modellek kibontásakor a belső káva megbontása után látható, hogy az egykori beépítési metódusnak megfelelően az oldalsó hőszigetelés minimális, vagy teljesen hiányos. A tetőablak kávája így jóval hidegebb, mint a környezete, ami a pára lecsapódását eredményezi. A káva visszabontása és felújítása tehát elengedhetetlen része tetőablakcserének. A kávát régebben úgy alakították ki, hogy az ablakra merőlegesen helyezték el az alsó és a felső kávát, ami akadályozta a levegő áramlását. Visszabontásánál a hiányzó hőszigetelés pótlása elengedhetetlen, de a belső párazárást is pótoljuk, amennyiben lehetséges a sérült, károsodott gipszkarton, lambéria cseréjével együtt.

Nem csak az üvegrétegek számítanak!

A tetőablak minőségének fontos szempont jellemzője az üvegezés, de nincs akkora jelentősége, ahogy azt sokan gondolják.Egyetlen prémium kategóriás, háromrétegű üvegezésű tetőablak sem váltja be a hozzá fűzött reményeket kávafelújítás nélkül. A háromrétegű üvegezés ugyanis önmagában nem elegendő, hiszen az ablakot oldalról is védeni kell a hideg ellen. Hiába a jól hőszigetelt tető és az üvegezés, ha télen az ablak körül elolvad a hó vagy az oldalsó lehűlő felületen lecsapódik a pára, mely hosszútávon a szerkezet károsodásához is vezethet. A tetőtéri ablak legérzékenyebb pontja a tokszerkezet, különös annak sarki részei. A tetőtéri ablakok tokszerkezete kiemelkedik a tető szigetelésének síkjából, így oldalról is védelemre szorul.

Az ablakválasztásnál a tokszerkezetet sem szabad figyelmen kívül hagyni. Ideális esetben a hőszigetelés a tok felső síkjáig ér és körbeveszi az ablakot, megakadályozva a hőhíd kialakulását. Annak érdekében, hogy tetőablak megfelelően működjön, és elérje a kívánt hatásfokot, a Roto gyárilag beszerelt Hőszigetelő Csomagját kínálja, amely biztosítja a körbefutó szigetelést és ezáltal a biztos védelmet. Mivel a Roto ablakai gyárilag előszereltek, a helyszíni szerelési hiba esélye is minimálisra csökken.

A szakszerű tetőablakcserénél három szempontot kell figyelembe venni:

  • Hőátbocsátási érték: a tetőtéri ablak Uw értéke maximum 1,25 lehet, vagyis csak ennél alacsonyabb értékkel rendelkező ablakot válasszunk. Figyeljünk arra, hogy ez az érték a teljes ablakra vonatkozzon, nem külön vagy csupán az üvegre.
  • Hőhídmentesség: a Roto Hőszigetelő Csomagja oldalsó hőszigetelést is tartalmaz, ami biztosítja az ablak hőhídmentességét, és védi a tokot lehűlés ellen.
  • A káva szigetelése: a legtöbb esetben a káva felújítása elengedhetetlen, így pótolható a hiányzó hőszigetelés és a belső párazárás. Ezáltal a minőségi ablak és a tetőszerkezet csatlakozása hőhídmentességet eredményez.

 

A szakszerű ablakcseréről több információt talál a Roto oldalán.

 

 

Forrás: Build-Communication Kft.