Részben a helyszín nehézségei miatt a mintegy másfél éves előkészítő munka után készültek el az erdélyi Békás-szoros Nagy-Hagymás Nemzeti Parkban az új koncepció mentén tervezett menedékházak. A feladat a tervezéstől a kivitelezésig a gyergyószentmiklósi székhelyű Lukács Manufacture Kft. hírnevét öregbíti.

A negyedik generációs kivitelező cég tulajdonosa, Lukács Lehel az újragondolt menedékházak kapcsán kiemelte az anyagválasztást, amelynek fontos szerep jutott az extrém körülményekkel szembeni ellenállóság, és a természetbe való adaptálhatóság terén egyaránt.

A Lukács család 1941-ben alapította immáron négygenerációs ács- műbútor-asztalos műhelyét, amelyet az államosítást követően 2005-ben nyitottak meg újra. Jellemző a családi vállalkozásra, hogy a kreativitás és az egyedi ötletek mellett változatos alapanyagokat és korszerű technológiákat használnak. Az erdélyi, székelyföldi famunka – sok más kézműves szakmához hasonlóan – kihalóban van: nincs képzés és a fiatalok motivációja is hiányzik a folytatáshoz. A helyzetet a vírus tovább nehezítette ezen a téren is.

Ennek ellenére a Lukács manufaktúra a hagyományokat őrizve tovább dolgozik. Munkájuk elismertségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a cég a német faipari kamara külső tagja.

Újragondolt menedékházak

Panoráma a menedékházból

A turistautak országos toplistáját Hargita megye vezeti. A sok látványosság között vezető utakon csak a megyében 27 menedékház található. Az új koncepció alapján épült menedékházak fogalma alaposan eltér attól, amit az építészek és turisták erről a helyről akár ma is gondolnak. A menedékház korábban eldugott pontokra épültek, ahol egy komolyabb hóesés után vagy köd miatt gyakorlatilag láthatatlanná váltak, így sokszor nem is tölthették be funkciójukat. Ma az alpesi mintát alapul véve egy menedékháznak olyan panorámát kellene biztosítania, hogy megérje ott megpihenni és gyönyörködni a tájban. Ezeket a házakat ma már nemcsak sportolók látogatják, hanem főleg a látványért ide érkező turisták.

A természet értékeit mindenkinek látnia kell – ez egy menedékház célkitűzés. És ez volt a Gyilkos-tó Adventure egyesület célja is a megrendeléssel.

A tervezéstől a kivitelezésig

A másfél éves előkészítési munkából a tervezés néhány hónapot, a kivitelezés és a szállítás, főleg az extrém körülmények miatt,sokkal több időt vett igénybe. A menedékházak kinézetét mi más, mint a környező sziklaformák inspirálták. Egy ilyen helyszínen érthető, hogy a tervező csak annyira akart beleavatkozni a természetbe, amennyire szükséges. Az extrudált (szétrobbantott) testszerű formákból álló épületek közül a Mária-kabin 2-3 főre, míg a Gyilkos-tavi 4-5 főre optimalizált. A pontos tervezés ellenére a kivitelezés igényelt improvizatív munkát. A kabinok elhelyezésénél a csomópontokra külön kellett figyelni, hiszen a pontalapokat, amire az épületeket szerelték, nem lehetett előre meghatározni – nem lehetett tudni,milyen lesz a szikla állapota.

A végleges formát a véletlenszerűen elvégzett és megfelelő minőségű fúrásokhoz kellett igazítani. A munka kb. 80 %-át jelentette, hogy a modulok 2020 őszére elkészültek. A téli leállás okozta csúszás után a kivitelezés a szállítás speciális szervezésével folytatódott. Az elemeket csak helikopterrel lehetett a helyszínre juttatni, ennek során a szállítási súly 1100 kg-ban volt limitált. Miközben a terhelési értéket nem lehetett túllépni, emelés közben kellett a súlypontot beállítani. Az összeszerelésnél hegymászók, hegyi mentők és barlangászok is segédkeztek a 110 és 180 méteren lévő építményeknél.

A környék látványosságai közé tartozik a Kis-békás kanyon és ikervízesés, így a kabinokon túl egy függőhíd és egy panoráma platform is készült, amely a mozaikszerű látványosságokat összekötő ösvényrendszer része. A menedékházakhoz hamarosan öko illemhelyeket építenek és mobiltelefon jelerősítőkkel, napelemes rendszerrel látják el, amelyek felszerelését a PREFA rögzítőelemei segítik.

A helyzethez választott anyag

A sziklákon lévő menedékházak minden szempontból extrém körülményeknek vannak kitéve, ezért nem is volt kérdés, hogy a külső burkolatot tekintve az alumíniumra esik a választás. A Lukács manufaktúra korábbi faépítészeti projektjeiknél is előszeretettel dolgozott PREFA alumíniummal.

Kevés olyan gyártó van, aki minden szükséges, eszközzel, kiegészítővel rendelkezik és a bonyolult technikai részletekre is megoldást nyújt.”– mondta Lukács Lehel. A szakmai segítség fontos szempont volt egy olyan projekt esetében, ami az osztrák-német területen is abszolút újszerű. A Prefa már első ránézésre is a kiselemes megoldást javasolta, ami alkalmas a homlokzat és tető fedésére is, így esett a választás a DS.19 tetőfedő zsindelyre. A helikopterrel történő szállítás miatt pedig más anyag szóba sem jöhetett, csak a kis súlyú alumínium. A műszaki paraméterek és a forma mellett a színválaszték miatt is preferálták az anyag. A mészkő színéhez igazodó P.10. matt márványszürke diszkréten láttatja a sziklák árnyalatát.

A természetbe való adaptálhatóságnál fontos szempont volt a fenntarthatóság, újrahasznosítás is, amely nem minden építőipari alapanyaggyártó cégnél játszik ma még szerepet. A Lukács manufaktúra törekszik arra, hogy olyan anyagot használjon, ami környezettudatos – mint a PREFA, és olyan épületeket építsen, amelyek anyaga később visszaforgatható a körforgásos gazdaságba az épület bontása után. Az így átkomponált menedékházak célja, hogy új perspektívából mutassák be a természetet, és nem titkoltan több turistát vonzanak Székelyföldre.

 

www.prefa.hu

 

 

Forrás: Build-Communication Kft.