A manapság jellemző kiélezett piaci versenyhelyzetben a gyártó vállalatoknál az egyik legfontosabb szempont a költséghatékony működés, miközben számos különféle vevői elvárásnak kell megfelelniük. Az egyedi igényeket a gyártók általában személyre szabott termékekkel szolgálják ki, ami azonban extra költséggel jár. Egyre népszerűbbek tehát a moduláris megoldások, amelyek a sokféleképpen használható elemek különböző kombinálási lehetőségeivel úgy tesznek eleget a speciális megrendeléseknek, hogy szükségtelenné teszik az egyedi tervezést. A Deceuninck is ezt a módszert követi szabadon variálható iCOR nyílászáró-profiljaival, így az ajtó- és ablakgyártók jelentős időt és pénzt takaríthatnak meg a gyártási folyamat során, miközben növelni tudják megrendelőik számát.

A folyton változó piaci körülmények közepette a vállalatok a termékfejlesztés felgyorsításával tudják megőrizni, illetve javítani piaci pozíciójukat. Az ehhez szükséges tervezési folyamat ugyanakkor idő- és költségigényes, főleg egyedi termékek esetén. A változatos megrendelői igények kiszolgálását olyan szabványosított elemek használatával lehet a leghatékonyabban megoldani, amelyek a fejlesztési megoldásokat a jövőbeni termékekben is elérhetővé teszik.

PVC profilok új generációja

A piac változására a fix eljárásokkal és berendezésekkel dolgozó gyártóknak is reagálniuk kell, ha meg akarják őrizni versenyképességüket. A technológia fejlődése pedig lehetővé teszi, hogy moduláris termékcsaládokkal ezt viszonylag egyszerűen meg is valósítsák.

Ezt a megközelítést alkalmazza a Deceuninck is az iCOR konstrukciós rendszerével, az épületeknek ugyanis egyre több elvárásnak kell megfelelniük (egyre szigorúbb szabályozási környezet, sokrétű építészeti trendek, gyorsan változó személyes preferenciák stb.), amelyekbe harmonikusan kell illeszkedniük a nyílászáróknak is.

A műanyag ajtó- és ablakrendszerek rendkívül sokfélék, és mindegyik különbözik egymástól, így hagyományosan az egyes elemek nem cserélhetők fel egymással, ami bonyolulttá teszi a gyártást. Az iCOR platform az Elegant termékcsalád szíve-lelke, amely viszont lehetővé teszi, hogy a különböző tokokat és szárnyakat szabadon lehessen kombinálni, így minden igényhez létezik megfelelő konstrukció. Az iCOR univerzális építőelemként szolgál, ami számottevően leegyszerűsíti a gyártási és a logisztikai folyamatokat, egyúttal pedig még több tervezési elképzelésnek tud eleget tenni. Az iCOR -ral a Deceuninck olyan sokoldalú alapot nyújt, amely a jövőben érkező termékfejlesztéseket is támogatja.

Előny a gyártóknál

Ablakgyártóink többsége különböző rendszereket alkalmaz. Gyakran kínálnak különféle technológiájú, például acél- és üvegszál-erősítésű, illetve különböző beépítési mélységű profilokat. Ez azt jelenti, hogy a gépeket és a gyártóprogramokat minden esetben eltérő paraméterekkel kell beállítani. Az iCOR moduláris felépítése biztosítja, hogy minimalizálni lehessen a szükséges szerszámok mennyiségét, ugyanazokkal a szerszámokkal többféle nyílászáró-megoldás gyártható. Ezzel a gyártási folyamat szabványosítható, amivel a gyártók nemcsak időt takaríthatnak meg, hanem gyártási költségeiket is csökkenthetik” – mondta Búcsi János, a Deceuninck szakértője.

„Gyártóként közel 20 éve vagyunk jelen a nyílászáró-piacon, és azóta dolgozunk együtt a Deceuninck-kel is. A gyártótevékenység során óriási előnyt jelent számunkra, hogy az iCOR platformnak köszönhetően az univerzális tok bármilyen szélességű szárnnyal párosítható, függetlenül annak szélességétől, hőszigetelésétől, a dekorelemektől vagy az üvegezőlécektől. A profilokat így ugyanazokkal a szerszámokkal tudjuk megmunkálni, ami tovább egyszerűsíti az automatizált üzem programozott gyártási folyamatát, csökkentve ezáltal a potenciális hibák számát. Ez nem csupán az átfutási időt rövidíti le, hanem a raktárkészletünket is minimalizálja, ami értékes területet szabadít fel, és növeli a logisztika hatékonyságát” – mondta Márton Zoltán, a Realtherm tulajdonosa.

Páratlan páros

Az Elegant profilcsalád valamennyi szárnya megfelel az iCOR kétféle, 76, és 84 milliméteres beépítési mélységű változatának, tehát az ilyen beépítési mélységű tokokkal bármilyen stílus párosítható. Az optimális akusztikai, vízzárási és hőszigetelési tulajdonságok biztosításához az iCOR megoldást körbefutó ütköző és középtömítéssel fejlesztették ki. A középtömítés gondoskodik a tok vizes és termikus szétválasztásáról, további gátat képezve a víz, a meleg és a hideg ellen.

 

Forrás: Morpho