Újjáéled az üveggyapot gyártás Magyarországon

332

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Masterplast és a lengyel Selena Group közös üveggyapot gyártásfejlesztési beruházása Szerencsen. A generálkivitelező és alvállalkozói tartották az eredeti ütemtervet és a gyárépület elérte a legmagasabb pontját, amit az építőipari hagyományok szerint „bokréta ünnep” keretében méltattak a megrendelők. Az évenként 19 ezer tonna hőszigetelő anyag gyártására alkalmas üzem 2025 első felében kezdheti meg a piaci kibocsátást 100 főt meghaladó munkatársi csapat foglalkoztatása mellett.

Több évtizedes kihagyás után, magyar-lengyel összefogással éledhet újjá az üveggyapot hőszigetelő anyagok gyártása Magyarországon. A Masterplast Nyrt. 2023 januárjában vásárolta meg az üveggyapot-gyártás fejlesztésre létrehozott projektcég, a PIMCO Kft. 100 százalékos tulajdonjogát, majd 2023 júniusában stratégiai együttműködésre lépett a lengyel Selena FM S.A. társasággal. Innentől a felek 50-50 százalékos részesedéssel vesznek részt a projektben. A két vállalat együttműködésének keretében Szerencsen a PIMCO Kft. 4,3 hektáros telephelyén létesül az új 11 500 négyzetméter nagyságú üveggyapot gyártó üzem.

Az ásványi hőszigetelő anyagok piaca az épületek energiafogyasztásához kapcsolódó hazai és uniós szabályozások szigorodásával párhuzamosan bővül, amit a korábbi években áruhiány és akadozó kiszolgálás jellemzett. Az új gyár 19 ezer tonnás éves kibocsátási kapacitása biztosítja a magyar piac stabil üveggyapot ellátását, és exportlehetőséget kínál a kelet-közép európai régió országaiban. A 47,5 millió euróból megvalósuló fejlesztéshez a HIPA – Nemzeti Befektetési Ügynökség Nonprofit Zrt. 5,645 milliárd forint összegű vissza nem térítendő állami támogatást biztosított.

Az új üzem főként a Szerencs vonzáskörzetében és a térségben élők számára jelent munkalehetőséget. Az üzem tervezett munkatársi létszáma meghaladja a 100 főt, és a dolgozók egy része már a projekt építkezési és technológia telepítési szakaszában is részt vett.

Zöld technológia, fenntartható termelés

Az ásványi alapú hőszigetelőanyagok családjába tartozó üveggyapot az épületenergetikai hatékonyságnövelés terén az új építési és a korszerűsítési munkáknál is egyaránt jól használható. A termék egyik fő alapanyaga a hulladék üveg, amely a gyártás során újrahasznosításra kerül, a körforgásos gazdálkodás elvei szerint. A termék előállításához természetes alapú, un. BioBinder – kötőanyag technológiát alkalmaznak, így a termék ebben a formában sem tartalmaz káros anyagot és jóval kedvezőbb tulajdonságokkal bír a felhasználók számára, mint a régi eljárással készült gyapot termékek. A modern, elektromos fűtésű kemencével felszerelt üzem áramellátásának egy részét a jövőben megújuló energiaforrás biztosíthatja, miután a gyárfejlesztési projekt lezárását követően egy naperőmű park létesítése is a tervek között szerepel.

Szükség van a hőszigetelő anyagokra

Az Európai Unió napirenden lévő, kötelező érvényű regulációs intézkedései drasztikus piacbővülést vetítenek előre a hőszigetelőanyag iparban. Az EU Felújítási Hullám stratégiája alapján 2030-ig mintegy 35 millió épület mélyfelújítása a feladat, ami azt jelenti, hogy a felújításoknak a jelenlegihez képest legalább kétszer nagyobb ütemben kell folytatódni az évtized második felében.

Az épületek kapcsán megjelent az életciklus és mélyfelújítás szemlélet, ami megmutatja a 2050-re kitűzött cél, a dekarbonizált épületállomány elérésének módját. Kötelező lesz a 60 százalékos energiamegtakarítás elérése az épületek energetikai korszerűsítése során, ami feltételezi az alkalmazott hőszigetelések vastagságának további növekedését és az anyagigény további bővülését. Az épületenergetikai irányelv alapján a lakóépületeknél 2030-ig 16 százalékkal, 2035-ig pedig már 20-22 százalékkal kell csökkenteni az átlagos primerenergia felhasználást, míg a nem lakóépületek esetében energiahatékonysági minimumszabványok lépnek életbe, ami alapján 2030-ra a legrosszabbul teljesítő épületek 16 százalékát, 2033-ra pedig a teljes állomány 26 százalékát kell felújítani.

Az ingatlanok értékében még hangsúlyosabb lesz az energiahatékonysági tényező, amit a továbbfejlesztett energiahatékonysági tanúsítványok rendszere is elősegít. Magyarországon évente mintegy 100-130 ezer épület mélyfelújítására lesz szükség az épületállomány dekarbonizációjához, ami a jelenlegi mennyiség többszöröse. Hazánkban az új EPBD (EU Épületek energiahatékonyságáról szóló irányelv 2024) tervezete szerint a korábbi Hosszú Távú Felújítási Stratégia (HTFS) felülvizsgálatával az úgynevezett nemzeti épületfelújítási terv lép majd, amelynek célja, hogy tükrözze a magasabb ambíciókat.

„A terveink szerint halad a nagyberuházásunk, a kivitelezőink rászolgáltak az ünneplésre. A nyár folyamán megkezdhetjük a technológia telepítését és az év végéig lezárjuk a projekt beruházási részét. A tesztgyártást követően 2025 első felében megkezdjük a piaci kibocsátást, az európai épületfelújítási hullám megérkezésekor pedig a műanyag és az ásványi hőszigetelések terén is készen állunk majd a tömegtermelésre. Büszke vagyok rá, hogy a piacon a miénk lesz a leginkább környezettudatos előállítású hőszigetelő termékcsalád, amely a gyártás folyamatai és a felhasználás tekintetében is zöld alternatívát kínál a vásárlók számára.” – tette hozzá Tibor Dávid, a Masterplast elnöke.

Tibor Dávid, a Masterplast elnöke

A Selena Csoport küldetése, hogy megbízható, modern és fenntartható építőipari megoldásokat szállítson a szakemberek számára és azokkal együttműködve. Folyamatosan törekszünk arra, hogy fejlesszük termékportfóliónkat, ezért 2023 júniusában stratégiai együttműködést kötöttünk a hőszigetelőanyagipar vezető magyar vállalatával a Masterplast csoporttal. Éppen itt, a magyarországi Szerencs városában, amely rendkívül barátságosnak bizonyult és kedvező feltételeket teremtett új tevékenységünk számára, amellyel beléptünk az üveggyapot-gyártás és -disztribúció területére és bővíti portfoliónkat. Nagyon örülök, hogy a Masterplast révén egy erős és tapasztalt üzleti partnerre találtunk, és az együttműködésünk eredménye már ilyen gyorsan láthatóvá vált, a hőszigetelőanyag-gyártó üzem épületének formájában. A folyamatban lévő projektünk – a PIMCO Kft. üveggyapot gyárának felépítése, amelyet vállvetve hajtunk végre – egy új és ígéretes üzleti szektort nyit meg előttünk, ahol a Masterplast csoporttal együtt vezető pozíciót kívánunk elérni az európai épületek energetikai korszerűsítésének folyamatában.” – hangsúlyozta Andrzej Zygadło, a Selena Csoport Humánerőforrásokért Felelős Igazgatósági Tagja.

 

Forrás: Masterplast