A hőszigetelés negyedévszázada áll előttünk

464
Tibor Dávid, a Masterplast elnöke

Frissítette stratégiáját a Masterplast, és közzétette középtávú eredmény előrejelzését a május 14-i rendezvényén. A vállalat üzleti elgondolásához az Európai Unió energia- és klímapolitikai szabályozása hosszútávon biztosítja a megfelelő környezetet, amelyben a társaság a gyártási kapacitásainak nagyságrendi bővítésére alapozva célozta meg a következő eredményességi szintlépést. A társaság árbevétele 2027-ig elérheti a 405 millió eurót, míg adózott eredménye átlépheti a 30 millió eurót.

Az épületek hőszigetelése az egyetlen út

Az Európai Unió napirenden lévő, kötelező érvényű regulációs intézkedései drasztikus piacbővülést vetítenek előre a hőszigetelőanyag-iparban. Az EU Felújítási Hullám stratégiája alapján 2030-ig mintegy 35 millió épület mélyfelújítása a feladat, ami azt jelenti, hogy a felújításoknak a jelenlegihez képest legalább kétszer nagyobb ütemben kell folytatódni az évtized második felében.

Az épületek kapcsán megjelent az életciklus és mélyfelújítás szemlélet, ami megmutatja a 2050-re kitűzött cél, a dekarbonizált épületállomány elérésének módját. Kötelező lesz a 60 százalékos energiamegtakarítás elérése az épületek energetikai korszerűsítése során, ami feltételezi az alkalmazott hőszigetelések vastagságának további növekedését és az anyagigény további bővülését. Az épületenergetikai irányelv alapján a lakóépületeknél 2030-ig 16 százalékkal, 2035-ig pedig már 20-22 százalékkal kell csökkenteni az átlagos primerenergia felhasználást, míg a nem lakóépületek esetében energiahatékonysági minimumszabványok lépnek életbe, ami alapján 2030-ra a legrosszabbul teljesítő épületek 16 százalékát, 2033-ra pedig a teljes állomány 26 százalékát kell felújítani.

Az ingatlanok értékében még hangsúlyosabb lesz az energiahatékonysági tényező, amit a továbbfejlesztett energiahatékonysági tanúsítványok rendszere is elősegít. Magyarországon évente mintegy 100-130 ezer épület mélyfelújítására lesz szükség az épületállomány dekarbonizációjához, ami a jelenlegi szint többszöröse. Ezért várható, hogy hazánkban az új EPBD (EU Épületenergetikai irányelv 2024) ismeretében az elkészítendő Nemzeti Épületfelújítási Útitervnek ambiciózusabb célokat kell kitűznie, és a felújítások tényleges megvalósulását kell biztosítania.

Integrált és hatékonyabb Masterplast

A vállalat a profitmaximalizálási képességei javítása érdekében átfogó fejlesztéseket hajt végre a gyártási hatékonyság növelése, a digitalizáció és a szervezeti integritás terén. A saját gyártású termékek arányának növelése mellett fontos cél a gyártás és kereskedelem összehangolt működése, a piaci változások rugalmas lekövetése. A vállalat hőszigetelő rendszerek és rendszerelemek gyártása mellett az ipari alkalmazású termékek felfuttatására és az innovatív moduláris épületelemgyártó üzletág felépítésére is fókuszál, valamint folytatja a fenntarthatósági szemlélet tudatos érvényesítését a beruházásai és napi működése során is.

Változatlanul erős célok

A társaság annyiban módosított eredmény előre jelzési rendszerén, hogy az évekre lebontott célkitűzés helyett egy 2027-re vonatkozó középtávú tervet tett közzé a befektetői felé, amit az utóbbi évek turbulens piaci viszonyai tettek indokolttá. A vállalat célkitűzése, hogy 2027-ben a társaság árbevétele eléri a 405 millió eurót, mialatt az EBITDA 10,8 százalékos aránnyal 43,9 millió euróra emelkedik, és az adózott eredmény 7,6 százalékarány mellett 30,8 millió euró összeget ér el, ami közel a kétszerese a társaság eddig elért legjobb adózott eredményének. Az eredmények elérésének kulcsa a gyártási beruházások megvalósítása, ezért a társaság a korábban kihirdetett osztalékpályát visszavonta és új osztalékpolitikát a nagyberuházások lezárása után fog közzétenni.

„Erős, hosszútávú perspektívát biztosít a hőszigetelőanyag-ipar számára az épületek energetikai korszerűsítésének kőbe vésett célrendszere. Ez nem opció és nem fikció, a kötelező érvényű szabályozások és kötelezettségek európai szinten megalapozzák a dinamikus növekedés feltételeit 2050-ig. Hőszigetelőanyag-gyártási kapacitásainkat nagyságrendekkel bővítettük és a folyamatban lévő nagyberuházásaink lezárása után a Masterplast lesz a régió egyetlen olyan hőszigetelő-anyag gyártója, amely a műanyag és az ásványi alapú hőszigetelőanyag gyártásában is jelentős potenciállal rendelkezik, így a felújítási hullám során felfutó anyagigényekből nagyobb arányban tud részesedni”- mondta el Tibor Dávid, a Masterplast elnöke.

 

Forrás: Masterplast