Szakmai összefogás jött létre a magyar lakásállomány megújításáért

185

Széles körű szakmai összefogással javaslatcsomag készült a magyar lakásállomány megújítására, amely hozzájárulhat a magyarok életminőségének és az ország energiafüggetlenségének növeléséhez is.

Az Egyensúly Intézet és a résztvevő piaci szereplők, szakmai szervezetek szerint a legalább 5 évre szóló, átfogó felújítást célzó program mind a magyar társadalom, mind a magyar állam szempontjából sokszorosan megtérülne: jelentősen hozzájárulna a gazdasági növekedéshez és az építőipar talpra állásához, évente százmilliárdos nagyságrendű állami bevételt generálna, erősítené Magyarország energiabiztonságát és -függetlenségét, valamint növelné a magyar állampolgárok hétköznapi életminőségét.

Az átfogó szakmai javaslatcsomag tartalmazza például, hogy az állam két részből (vissza nem térítendő támogatásból és támogatott hitelből) álló támogatási konstrukcióval ösztönözze a lakástulajdonosokat a korszerűsítésre. A program összeállítói úgy vélik, hogy a két rész arányát érdemes jövedelem és energiamegtakarítási szint alapján is differenciálni, hogy a jómódú tulajdonosok is motiváltak legyenek, de az alacsonyabb jövedelműek is bele tudjanak vágni az energetikai felújításba.

Fontos, hogy a támogatási rendszer átfogó felújításra ösztönözze a felújítókat. A támogatási forrástól függetlenül legalább 30 százalékos energiamegtakarítás legyen a kitűzött cél. A magánszemélyek önerőből történő épületenergetikai beruházásait érdemes áfa-visszatérítéssel vagy egyéb adókedvezménnyel támogatni.

A javaslatban azt is szorgalmazzák, hogy az állam a következő években törekedjen a magasan és alacsonyan képzett építőipari dolgozók számának együttes növelésére, ezáltal csökkentve a munkaerőhiány okozta elakadást a lakásfelújítási piacon. Álláspontjuk szerint garantálni kell a felújítási programhoz szükséges alapanyagok kiszámítható elérhetőségét, lehetőleg minél nagyobb arányban hazai forrásból.

Az Egyensúly Intézet koordinálásával együttműködő szakmai szervezetek a továbbiakban a döntéshozókat is megkeresik a hazai épületállomány felújítását ösztönző javaslatcsomaggal.

Együttműködő partnerek

Az átfogó felújítási program kidolgozásában az Egyensúly Intézet együttműködött a Daikin Hungary Kft.-vel, az Erste Bank Hungary Zrt.-vel, a Habitat for Humanity Magyarországgal, a Lehel Radiátorgyár cégcsoporttal, a Magyar Bankszövetséggel, a Magyar Energiahatékonysági Intézettel, a Magyar Építőkémia és Vakolat Szövetséggel, a Magyar Hőszivattyú Szövetséggel, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületével, a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetséggel, a MANAP Iparági Egyesülettel, a Masterplast Hungary Kft.-vel, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanáccsal és az OTP Bank Nyrt.-vel.

 

Forrás: MTI