A WING műemléki felújítását követően „A” szintű energetikai tanúsítványt kapott az RTL új belvárosi bázisa

177

„A” besorolású energetikai tanúsítvány kapott a Liget Center Auditorium, a WING által felújított több mint 70 éves, műemléki oltalom alatt álló épület. A legmagasabb szintű energetikai korszerűsítés szinte egyedülálló a hazai irodapiac kínálatában a történelmi épületek között. A Liget Center Auditorium épületébe – a műemléki adottságok és az RTL Magyarország speciális technológiai igényeinek és az ESG-szempontok figyelembevétele mellett – a lehető leghatékonyabb energiafelhasználású rendszereket építette be a WING, és a rekonstrukciónak köszönhetően a modern építőművészeti értékkel bíró ház egy közel nulla energiafelhasználású épületként született újjá.

A WING fejlesztésében megvalósuló Liget Center felújítási munkálatai továbbra is az ütemtervek szerint haladnak, a Liget Center Auditorium épülete pedig fontos mérföldkőhöz érkezett: a műemléki felújítása során megkapta az “A” besorolást az energiahatékonysági kategóriában és A+ besorolást pedig a CO2-kibocsátás-hatékonysági kategóriában. A WING kiemelt küldetésének tekinti a Budapest arculatát meghatározó, komplex hazai modernista építészeti alkotás értékeinek megőrzését, mindezt a fenntarthatóság jegyében.

A Liget Center Auditorium már az 1980-as évek óta kihasználatlanul állt, állapota jelentősen leromlott. A mintaszerű műemlékfelújítást és funkcióváltást követően az RTL Magyarország hírigazgatósága és a hír-és infotainment műsorainak stúdiói kapnak helyet benne, a kapcsolódó Classic épületben pedig az irodafunkciók valósulnak meg az RTL üzleti területei számára. Nyártól a létesítmények az RTL belvárosi bázisaként fognak működni.

Az épületeink energiahatékonyságának növelése és a korszerű, környezetkímélő technológiákra történő áttérés régóta célunk az irodafejlesztéseink során. A Liget Center Auditorium azonban az első olyan WING fejlesztésű irodaház, ahol egy több mint 70 éves házból egy közel nulla energia felhasználású épületet hoztunk létre. Rendkívül ritka a hazai irodaház-piacon, hogy egy műemléki oltalom alatt álló épület a felújítást követően minden kritériumnak megfeleljen energiahatékonysági szempontból, így külön öröm számunkra, hogy a Liget Center Auditorium esetében sikerült az „A” szintű besorolást megszereznünk” – mondta Angel Gábor, a WING Zrt. irodákért felelős vezérigazgató-helyettese.

A Liget Center Auditorium felújításánál a teljes fűtés-hűtés rendszere a legkorszerűbb hőszivattyú berendezésekkel valósult meg. A fejlesztő az épület nyílászáróit 3 rétegű üvegezéssel és hőszigetelt szerkezetekkel látta el, illetve mind a tető és a homlokzatok is utólagos hőszigetelő réteget kaptak, illetve a világításhoz is a legmodernebb LED fényforrásokat alkalmazták.

Az ESG-szempontrendszer és a fenntarthatóság minden esetben kitüntetett helyet kap a WING fejlesztései során

Többek között hosszú távú célként van jelen a cégcsoport életében az épületek energiafogyasztásának mérése, naprakész adatnyilvántartással és adatelemzéssel. Mindemellett a WING célja, hogy energetikailag korszerűsítse a gáz- és árampazarló létesítményeket, és egyre inkább energiahatékony épületeket hozzon létre mind a jelenkor mind a bérlői elvárások előtérbe helyezésével.

A Liget Center Auditorium felújításáért felelős tervező a TIBA Építész Stúdió, a generálkivitelezést pedig a WORKUP, a FITOUT Zrt. erre szakosodott üzletága végzi.

 

Forrás: WING