Új iparág épül fel Magyarországon

639
Több mint nyolcvan egészségipari fejlesztést mutattak be - Workshopot tartottak az Egészségipari Támogatási Programban (ETP) részt vevő magyar vállalkozások Székesfehérváron

Workshopon mutatták be a kormány Egészségipari Támogatási Programjában (ETP) részt vevő magyar vállalkozások a támogatás révén létrejött fejlesztéseket; az 56 cég együtt több mint 80 egészségipari fejlesztést hajtott végre 80 milliárd forintot meghaladó összegben.

A Székesfehérváron rendezett kiállításon felvonultatott beruházások nagy része még az idén elkészül, és megteremti a magyar tulajdonban lévő egészségipar alapjait, mivel a fejlesztéseknek köszönhetően az eddig szinte kizárólag külföldi beszállítók között megjelenhetnek a verseny- és exportképes hazai vállalkozások. Megerősítésük több ezer munkahelyet védett meg és biztosította az egészségügyi termékek hazai ellátását a pandémia alatti időszakban is. Az esemény résztvevőit Varga Mihály pénzügyminiszter köszöntötte. Bemutatta beruházását három jelentős fejlesztést végrehajtó cég, a Karsai Alba Kft., a Masterplast és a Vajda-Papír vezetője is.

Varga Mihály pénzügyminiszter köszöntő beszédében elmondta: az egészségipar az újonnan létrejött kapacitásokkal együtt várhatóan évi 500 milliárd forint értéket állít majd elő. Az új beruházások révén a szektor a program előttihez képest másfélszeresére nőhet, az ország önellátása a jövőben nem függhet csak a külföldi szállítóktól. A koronavírus okozta krízishelyzetben magas technológiai fejlettséget értünk el egy olyan területen, amely egyértelműen a jövő stratégiai iparága. Az Egészségipari Támogatási Program tehát jócskán túlmutat elsődleges célján, amely a magyar emberek egészségügyi biztonságának, a hazai egészségipari ellátottság biztonságának megteremtése volt – fogalmazott.

Vajda Attila, Magyarország piacvezető higiéniai papírtermék-gyártójának, a Vajda-Papír Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy az ETP elindítása óta jelentősen bővült a hazai gyártás, így lehetősége van a magyar egészségügynek hazai termékek rendelésére, ami óriási eredmény. Az ETP egy nagyon hatékony, gyors, jó időzítésű program volt, amely Magyarország saját egészségügyi védekezőképességének kiépítését, fejlesztését nagymértékben segítette. Hozzátette: az egészségipar eredményessége az évtized végére elérheti az építőipari szegmens szintjét is. Kiemelte: a program segítségével beszerzett maszkgyártó gépsornak köszönhetően Magyarország önellátóvá vált a vírus ellen védelmet adó maszkokból: a Vajda-Papír napi 1 millió orvosi eszköz minőségű arcmaszkot képes gyártani dunaföldvári gyárában. Az 1,4 milliárd forintos beruházáshoz az ETP-n belül a kormány 1,1 milliárd forintot biztosított. A fejlesztés révén 16 új munkahely jött létre és 134 munkahely megőrzése vált biztosítottá. Vajda Attila emlékeztetett rá, hogy a magyar tulajdonban lévő családi vállalkozás eddig is képes volt fedezni Magyarország teljes higiéniai papírtermék-igényét, mostantól pedig arcmaszkokból sem lehet hiány a koronavírus-járvány alatt megnövekedett kereslet mellett sem.  Mivel a belföldi igény körülbelül évi 100 millió darab, így a Vajda-Papír kormányzati támogatással nem csak a belföldi igényeket képes kielégíteni, de exportpiacain is megjelenhetett egészségipari új termékével.

A Vajda-Papír révén a maszkokból és higiéniai papírtermékekből is önellátó az ország

Karsai Béla a műanyagiparban érdekelt Karsai Holding Zrt. elnöke, a Karsai Alba Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a támogatásnak köszönhetően új piacra léphetett a cég. A székesfehérvári új pipettagyártó üzemben évi négyszázmillió darab, laborvizsgálatokra alkalmas pipetta előállítására vált képessé a Kft., a termékeket az Egis, a Richter, a Béres és a Chinoin gyógyszergyárak is vásárolják. A Karsai Alba Kft két lépcsőben fejlesztette egészségipari divízióját. Első fejlesztési lépcsőben a cég maszkok és immunerősítő vitamintabletták csomagolásának előállítását kezdte meg, a másodikban új labortechnikai, pipettahegy gyártó üzemet hoztak létre. Karsai Béla hangsúlyozta, hogy a vállalkozás már most is nemzetközileg elismert középvállalatnak számít, árbevételének több mint fele exportból származik, a világ 22 országában ismerik termékeit, és az ETP-s fejlesztésekkel tovább erősödött külpiaci pozíciójuk.

Tibor Dávid, a Masterplast Nyrt. elnöke elmondta, hogy új egészségipari alapanyaggyártó üzemet adtak át Sárszentmihályon júniusban. „A Masterplast részéről az Egészségügyi Támogatási Program segítségével létrehoztuk a saját egészségügyi divíziónkat, ahol egyrészt a non woven (nem szőtt textília) gyártás kiépítésével egy olyan hiánypótló beruházást valósítottunk meg, amely mindeddig sem itthon, sem a környező országokban nem volt elérhető, másrészt az egészségügyi védekezéshez szükséges késztermékeket (pl. védőruhát, orvosi ruhát, köpenyt) is tudunk gyártani és beléptünk a higiéniai termékek piacára is.” Az 50 új munkahelyet létrehozó – két lépcsős – beruházásuk több mint 11,8 milliárd forintba került, ehhez 9,4 milliárdos állami támogatás társult. Kiemelte, hogy járványidőszakban az új üzem teljes kapacitását képesek lesznek a hazai szükségletek kielégítésére fordítani, ugyanakkor „békeidőben” a termékek 80 százalékát akár a külpiacokon is tudják értékesíteni. Tibor Dávid megjegyezte azt is, hogy az egészségipari textíliagyártó üzem a Masterplast történetének legnagyobb beruházása.

Tibor Dávid, a Masterplast Nyrt. elnöke és Varga Mihály pénzügyminiszter

 

Forrás: Bepresent