A látványtervezés legnagyobb szabadságát a legszélesebb színpaletta, a függőleges, vízszintes vagy éppen ferde fektetés lehetősége, a nyitott vagy árnyékfugás alkalmazás, vagy éppen az áttört homlokzatok surlófényei, esetleg a háromdimenziós burkolat fény-árnyék játékai adják a PREFA Siding alumínium burkolatokkal tervezőknek. A felhasználási rugalmasság és határtalan tervezői szabadság mellett ez a homlokzatburkolati formatervezési elem műszaki téren is az előnyök sorát kínálja alkalmazóinak.

Számos szakmai díjat is elnyert nemzetközi és magyar épület is remekül példázza a PREFA Siding sávos alumínium homlokzatburkolat népszerűségét.

Napjaink építészeti trendjei között egyre népszerűbbnek az áttört, vagy a síkból kilépő, háromdimenziós fém homlokzati megoldások. Sokoldalú formatervezési elemként a Siding homlokzatburkolatok ezt is kínálják a változatos színek, vagy a méretének sokfélesége, illetve azok rugalmas kombinálhatósága mellett. A Siding.X minimális töréseinek hatására a homlokzaton megjelenő surlófények, fény-árnyék hatást előidézve járulnak hozzá az építészeti elképzelések sokszínű megvalósításához. A perforált Siding elem pedig a már jól bevált műszaki előnyöket ötvözi egyedülálló megjelenéssel. Felhasználására igen sokféle példa van a lapostetők felépítményeitől, lépcsőházak és többszintes parkolók belátásvédelméig, vagy ablaknyílások lefedéséig.

A Siding homlokzatburkolatok tetőn való alkalmazása nem ajánlott, de más kültéri megjelenésének nincs akadálya. Erre remek példa kültéri álmennyezeti pozícióban történő beépítése.

A 138-600 mm x 500-6200 mm méretű, sima, stukkó vagy bordázott struktúrával, 21 alapszínben elérhető, nem éghető, alumínium homlokzatburkoló panelek hosszú élettartamuk alatt karbantartásmentesen védik és díszítik az épületeket.

Lakókörnyezettől az ipariig

A PREFA nagy formátumú, 500 és 600 mm Sidings elemei megfelelőek olyan nagy felületeken is, mint amilyenek egy ipari épület csarnokfalai. Az 500-as és 600-as Sidings elemek nagyobb építési szélessége előnyt jelent a homlokzatok megjelenése szempontjából. Ezekkel az elemekkel nagyon rövid idő alatt több száz négyzetméternyi homlokzatot lehet biztonságosan és jól leburkolni.

Gyorsaság, gazdaságosság és karbantartásmentesség

Manapság az idővel és az anyaggal való takarékos bánásmód nem csupán divat, de gazdasági kérdés is. A PREFA Siding elemekkel tervezők a kreativitás szabadságát és a tervezés pontosságának lehetőségét is élvezhetik, ami kevés kivitelezési hulladékot vagy éppen a kivitelezési gyorsaság előnyeit is kínálja. Mondhatnánk, hogy az építész számára nem feltétlenül ezek a legfontosabb tényezők, azokból a Siding amúgy is kínál számukra egész sort, mégis a magára valamit adó építész ma már nem tekinthet el a kivitelezést vagy a későbbi üzemeltetést érintő előnytől sem.

Mindennek hátterében a PREFA a fenntarthatóságot egyre nagyobb súllyal figyelembe vevő szemlélete áll. A gyártási technológiából adódó előnyök között ma már nem csak a könnyű beépíthetőség fontos, hanem a méretre gyártás miatti idő- és anyagtakarékosság is.

A tervezés és előkészítés precizitása párosulva a gyártási technológia adta előnyökkel azt eredményezni, hogy a kivitelezés helyszínére a beépítésre gyárilag előkészített, profilra hajtott elemek érkeznek. Ez a kivitelezés sebességét is szolgálja.

A gyorsaság további kulcseleme a Sidings elemek rögzítése. Ez a jól bevált nútféderes rendszerrel történik, rejtett rögzítéssel, azaz látható csavarok vagy szegecsek nélkül. Külön kiemelendő, hogy a Siding alumínium homlokzati profilok az EN 13501-1 szabvány szerint nem éghetőnek minősülnek, és az “A1” vagy “A2-s1, d0” tűzvédelmi osztályba tartoznak akár dió, silver tölgy és világos tölgy színek esetében is. A rendszer ezen kívül 45 perces tűzterjedési határérték vizsgálattal, és a szabvány által előírt összes engedéllyel, így NMÉ-vel is rendelkezik, ami szalagablakok esetén is biztonságos használatot eredményez.

További részletek: https://www.prefa.hu/termekkatalogus/homlokzatburkolati-rendszerek/siding/