Rekord mennyiségű pályázat érkezett a Prefa idén nyolcadik alkalommal gyakorló építészek és építészhallgatók számára meghirdetett országos szakmai versenypályázatára. Funkciójukat tekintve a benyújtott pályaművek, és így a díjazottak is, kifejezetten nagy változatosságot mutattak: családi ház, templomfelújítás, műemlékrevitalizáció, közösségi alkotóház és madárles is került az elismert pályázatok közé. A legjobbakat bemutató eredményhirdetésre az Építészek Háza Kós termében került sor november 23-án.

A 29 gyakorló építésztől és 5 egyetem 13 hallgatójától érkezett művek közül kiválasztott 6-6 legjobb alkotást az eseményen idén is neves zsűri értékelte.  Nem csak a pályázatok mennyisége, de azok minősége is kiemelkedő volt, ezért a kiíró úgy döntött, több mint a duplájára növeli a díjakra tett felajánlását: az eredetileg 650.000 forintos összdíjazás így 1.400.000 forintra bővült.

A Prefa anyaga mindenhol jól használható

Érdekesség, hogy a Prefa alumínium felhasználásával megvalósult 29 épület közül 21 középület és 8 lakóépület (családi ház és társasház) érkezett, míg a hallgatók 11 középülettel és 2 társasházzal indultak a megmérettetésen.

Nemere Judit, a PREFA ügyvezető igazgatója köszöntőjében így tekintett vissza a pályázat múltjára, céljaira: „2010-ben, amikor először kiírtuk a pályázatot fontos célunk volt ezt a kiváló anyagot a szakemberekkel megismertetni. De legalább ennyire szerettük volna mi magunk megismerni a szakemberek igényeit, elvárásait. A kezdeti évek hallgatói pályázói ma gyakorló építészként adják be munkáikat, 13 év elteltével szoros és gyümölcsöző együttműködésekről beszélhetünk.”

A cég vezetője a pályázati díjátadón jelentette be, hogy a jövő nyárra elkészül a Prefa új magyarországi székhelye, amely regionális oktatási központként is működik majd. Amellett, hogy a legkülönbözőbb szintű oktatásokra érkezhetnek majd ide szakemberek, a legközelebbi díjátadónak is a törökbálinti új épület ad majd otthont.

Horváth Sándor, a zsűri elnöke kiemelte, hogy idén mindkét kategóriában több pályamű érkezett, mint az előző két évben összesen, és a beadott épületek funkciójukat tekintve nagyon változatos képet mutattak. A megvalósult középületek között volt templom, rendezvénytér, rendezvényközpont, apró pavilon, egészségügyi intézmény, szabadtéri színpad, óvoda, bölcsőde, zeneiskola, inkubátorház, kézműves alkotóház, tornaterem, ravatalozó és még lőtér is. A hallgatói tervek témái között pedig zeneház, közösségi alkotóház, infópont, menedékház, pékműhely, konferencia- és kiállítótér, vásárcsarnok, tudásközpont és művészeti központ, látogatóközpont, irodaház és búvárcentrum is szerepelt.

Mindez jól példázza, hogy a Prefa alumínium változatos formában és minden funkcióban remekül megállja a helyét. Az elismert szakember méltatta a kiíró azon döntését, hogy mindkét kategóriában dupla díjazással két-két pályamű kapott megosztott fődíjat tekintettel a pályaművek magas színvonalára, míg hallgatói kategóriában innovációs különdíjat is kioszthatott a zsűri.

2023-ban a bíráló bizottság tagjai

  • Horváth Sándor, a zsűri elnöke, Széchenyi-díjas okleveles építészmérnök, címzetes egyetemi docens, az Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetsége alapító tagja, elnökhelyettese és Örökös Elnöke
  • Erő Zoltán, Budapest főépítésze, okleveles építészmérnök, vezető tervező
  • Eltér István, a Budapesti Építész Kamara elnöke
  • Prof. Dr. Kiss Gyula DLA, Ybl-díjas okleveles építészmérnök, tanszékvezető egyetemi tanár, szakfejlesztési igazgató, építész szakfelelős (Óbudai Egyetem, Ybl Miklós Építéstudományi Kar), a Budapesti Építész Kamara elnökségi tagja
  • Nemere Judit, okleveles építőmérnök, a PREFA Hungária Kft. ügyvezető igazgatója

Díjazottak gyakorló építészek kategóriájában

Megosztott I. díjat kapott Vadász Bence és Vadász Balázs szentendrei családi házáért.

Megosztott I. díjban részesült Tisza András, a debreceni Verestemplom felújításáért.

A zsűri elismerő oklevélben emelte ki az alábbi alkotásokat:

  • Ráday-Ház, Budapest
    Építészet: Berzsák Zoltán, Ignácz Erika
  • Erdély Kapuja, Szentendre
    Építészet: Bársony István
  • Júlia családi ház, Diósd
    Építészet: Bakos Bálint, Bakos Noémi, Molnár Máté
  • Oktatási, továbbképzési helyszín és konferenciaközpont, Balatonakarattya
    Építészet: Vesztergom Ádám, Vadász Tamás, Zsarnóczay Péter

Díjazottak építészhallgatói kategóriában

Megosztott I. díjat kapott Kustor Karolina, a Pécsi Tudományegyetem hallgatója a pécsi Könyöklő közösségi alkotóház terveiért.

Megosztott I. díjat ítélt a zsűri Krusinszky Kittinek, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatójának, a százhalombattai Micélium tudásközpont Téglagyári-völgyben című tervéért.

Innovációs különdíjban részesült a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója, Csekei Fruzsina Rita a tatai Madárvárta – Látogató- és kutatóközpont terveiért.

A zsűri elismerő oklevéllel jutalmazta az alábbi alkotásokat:

  • Nagy Róbert – Zeneház, Debrecen
  • Varga Dániel – Vásárcsarnok és piactér, Nagyatád
  • Kiss Márton – 24 lakásos CLT társasház, Budatétény

A díjazott pályaművek alkotói hagyományosan meghívást kapnak a PREFA szakmai kirándulására, amelyen az osztrák gyártóközpontban tett látogatáson túl jelentős, PREFA alumínium felhasználásával megvalósult épületeket is megtekintenek a résztvevő szakemberek. A kirándulást 2024 tavaszára tervezi a kiíró PREFA Hungária Kft., amelyre az eseményen a cég ügyvezető igazgatója ezúttal minden pályázót meginvitált.

További információ a www.prefapalyazat.hu oldalon olvasható.