XXI. századi technológiával épült, és hasonló színvonalon, valamint a fenntarthatósági elvek mentén kezdte meg működését a MEVA Zsalurendszerek Zrt. zöldmezős beruházásban létrejött új magyarországi telephelye. A dunakeszi üzem feladata, regionális logisztikai központként működve, a zsalukarbantartási, –javítási és –tisztítási szolgáltatásait nem csak a magyar, hanem a nyugat-európai kivitelezőknek is kínálni.

Jelentős mérföldkő a 30 éves magyarországi múlttal rendelkező MEVA Zsalurendszerek Zrt. életében a most elkészült beruházás.  A telephely regionális logisztikai központként teljes kapacitását kihasználva akár nyugat-európai kivitelezések minőségi beszállítója lehet, megindulhat az építőipari szolgáltatásexport Dunakesziről.  A magyar leányvállalat a hazai építőiparban tapasztalható kereslet-visszaesés ellenére 2023-ban is 2,5 mrd Ft nettó árbevételt ért el. A német anyavállalat mintegy nettó 3 milliárd forintot költött az új magyarországi telephelyre, amely mind a kialakítását, mind pedig üzemeltetését tekintve energiatakarékos és jövőbe mutató.

„Akár a telephely tervezését és építését, akár annak működését nézzük, az minden elemében messzemenőkig megfelel a cég évtizedek óta követett filozófiájának. Ennek mentén alkotta meg évtizedekkel ezelőtt az azóta is piacvezetőként kínált, a számtalanszor újrahasznosítható, környezetbarát műanyag zsaluhéjat” – mondta el Botta D. Mihály, a MEVA Zsalurendszerek Zrt. magyarországi vezérigazgatója. – „Ehhez a gondolkodásmódhoz illeszkedik a regionális szolgáltatási központként működő új telephely kialakításának minden részlete, amellyel célunk – természetesen a sikeres üzleti tevékenység mellett ­–, hogy a lehető legkevesebb energiafelhasználással, a lehető legkisebb ökológiai lábnyommal működve, a fenntarthatósági elveket messzemenőkig figyelembe véve mutassunk példát a magyar gazdaságban.”

Egyedülállóan korszerű technológia

A 25 000 m2 területen felépült új cégközpont 3000 m2-es területű csarnokában kaptak helyet az irodák és egy 400 m2, oktatásokra is alkalmas bemutató csarnok, a lakatosüzem, a kisalkatrész raktár és az 1400 m2-es mosócsarnok. A kiszolgálás rugalmasságát a 18.000.m2-es térkövezett tárolótér segíti.

Európában a legmodernebbnek számít a zsaluiparban egyedül a MEVA új központjában alkalmazott zsalutisztítási technológia. Az egyedi innováció része a teljes mértékben automatizált, emberi erőt nem igénylő mosóautomata, amely hamarosan megkezdi működését. A berendezések energiaellátását a 3×1000 Amper áramerősség kiszolgálására alkalmas transzformátor állomás biztosítja majd. A mosócsarnok kialakításakor már a tervezésnél szempont volt a mosáskor keletkező víz tisztításának és újrahasznosításának biztonságos megoldása.

A zsalutisztítási technológia számtalan részletében fejlődött a korábbi telephely lehetőségeihez képest: a zsalutáblák felületének javítása egy 40 m hosszú görgősoron történik, amelynek fő egysége az 1350 bar-os nagynyomású mosó, ami sokkal hatékonyabban távolít el minden ráégett betonréteget a zsaluzatokról.

Mindössze néhány példány működik a világon az üzembe beépülő, a Meva keretes zsalurendszereinél alkalmazott műanyag kompozit zsalutábla polírozására alkalmas, teljesen automata csiszolóberendezésből is.

Fenntarthatóság a telehelyfejlesztés során és a működéskor is

Az épület kialakítása is a fenntarthatósági elvek figyelembe vételével történt. Az irodák mennyezethűtéssel és –fűtéssel, valamint padlófűtéssel ellátottak. Különleges, ritkán alkalmazott megoldás, hogy a csarnokterekbe is padlófűtést telepítettek. A hűtési-fűtési energiát talajszondák és víz-víz hőszivattyú rendszerek biztosítják. Az épületbe a legkorszerűbb led világítóberendezések és energia-visszanyerős levegőkeringtető rendszerek épültek be az elektromos energia felhasználásának minimalizálása érdekében.

A tárolóterület kialakításánál szempont volt a tehergépjárművek optimális útvezetése, egy körforgalmi, ún. egyirányú rendszerben. A károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében hamarosan a belsőégésű homlokvillás targoncák elektromos targoncára történő cseréje következik. Az ehhez szükséges energiafelhasználás kézben tartását segíti majd a közeljövőben a teljes tetőfelület napelemekkel történő fedése, melynek során jelentős teljesítményű energiatárolókat is beépítenek.

Kapacitásbővítéssel és oktatással várják a szerkezetépítőket

Hamarosan fogadja a 400 m2-es, bemutató csarnokban kialakított oktatóterem a ma és a holnap szakembereit. A terv része volt ugyanis, hogy mostantól a cég népszerű továbbképzéseit saját telehelyén tarhatja, ahol a legkorszerűbb zsaluk alkalmazását, és a látszóbeton felületeknél egyre gyakrabban alkalmazott műanyag zsaluhéj hegesztési és polírozási fogásaira is bemutatják. Ide várják ezentúl az oktatási intézmények tanulóit, illetve szerkezetépítő cégek munkatársait.

Összességében elmondható, hogy a beruházásnak köszönhetően jelentősen nőtt a tisztítási és javítási kapacitás, amely jelenleg műszakonként már most eléri a 350 m2-t. A próbaüzemet követően a szerkezetépítő cégek körében egyre népszerűbb szolgáltatás egy időben még többek számára válik elérhetővé.

„Annak érdekében, hogy a saját bérleti parkunk és az ügyfelek saját zsalueszközeinek vonatkozásában még gyorsabban vállalhassuk a javításokat, a lakatos csarnokban egy, a legkorszerűbb elvárásoknak megfelelő kombinált (acél/alu) részecske elszívórendszer mellett 4 db híddaru és összesen 6, célszerszámokkal felszerelt lakatosállás várja a megrendelőket”– mondta a vezérigazgató.

https://meva.net/hu-hu/projektjeink/

 

Forrás: Build-Communication