Öt arany- és egy ezüstérmet nyertek a magyar ingatlanfejlesztők Párizsban a világ legrangosabb ingatlanfejlesztési versenyén, a FIABCI-n. Első díjas négy beruházás lett – az egyik két kategóriában is a legjobbnak bizonyult – , ezüstöt pedig egy irodaház két épülete kapott. Idén osztották ki a 2021-es elismeréseket is, ahol négy arany- és három ezüstérmet ítéltek oda magyar fejlesztéseknek. Bemutatjuk a díjazott beruházásokat.

A 30 évvel ezelőtt útjára indított FIABCI World Prix d’Excellence a világ legrangosabb ingatlanfejlesztési pályázata, amelynek történetében eddig öt kontinens 37 országának ingatlanfejlesztői szerepeltek eredményesen. Az esemény célja a legsikeresebb ingatlanfejlesztések kiválasztása és elismerése. A nemzetközi zsűriben 31 ország 63 tekintélyes szakembere vett részt, képviselve az ingatlanfejlesztési szakma egy-egy speciális ágazatát.

A bírálat főbb szempontjai: az ingatlanfejlesztés koncepciója és eredménye, építészeti és városépítészeti színvonala, a kivitelezés minősége és a megvalósítás időtartama. Emellett értékelik az értékesítés és bérbeadás eredményességét, valamint a környezetvédelmi szempontokat és az ingatlanfejlesztés társadalmi hasznosságát.

A pályázat jelentőségét felismerve először Brazília és Malajzia, majd Magyarország is meghirdette saját nemzeti ingatlanfejlesztési nívódíj pályázatát azzal a céllal, hogy a nyertesek képviseljék országukat a FIABCI World Prix d’Excellence pályázaton. Ma már több mint 20 ország rendezi saját nemzeti pályázatát hasonló megfontolásból.

2022-ben első díjat nyert a Szervita Square Building két kategóriában, a BudaPart városnegyed fejlesztése, a Millenáris Széllkapu park és a Komáromi Csillagerőd, míg ezüstérmes lett a Váci Greens E és F épület. 2021-ben első díjas lett a Párisi Udvar Hotel Budapest két kategóriában, a Metrodom Panoráma Lakópark és a Himalájában, Zanglában található szolár iskola. Második helyezést ért el a városligeti Millennium Háza, a MOME Campus és a XIII. kerületi Klapka Központ.

A járványhelyzet miatt a FIABCI World Prix d’Excellence Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat eredményhirdetésén a tavalyi díjakat is átadták, 2021-ben négy arany- és három ezüstérmet ítéltek oda Magyarország kiemelt fejlesztéseinek – jelentette be Gönczi László, a FIABCI World Prix d’Excellence Bizottság alelnöke, a FIABCI Magyar Tagozatának elnöke.

A díjazott ingatlanfejlesztések rövid bemutatása

2022-ben díjazott projektek

A Szervita Square Building aranyérmet nyert a Többfunkciós Épület és a Fenntartható Ingatlanfejlesztés kategóriákban

A Szervita Square Building Közép- és Kelet-Európa első és egyetlen LEED Platinum környezettudatos minősítéssel rendelkező többfunkciós (mixed-use) épülete, amely 14.500 négyzetméteren kínál prémium kiskereskedelmi- és irodatereket, valamint luxus lakóingatlanokat Budapest szívében.

Sasvári Gabriella, a Horizon Development ügyvezető partnere és fejlesztési igazgatója így méltatta a cég sikeres részvételét a FIABCI World Prix d’Excellence idei megmérettetésén: „A Szervita Square Building aranyérme mind a többfunkciós épületek mind a fenntartható ingatlanfejlesztések kategóriájában óriási elismerés számunkra egy ilyen nívós nemzetközi mezőnyben, és megerősít minket abban a hitünkben, hogy a globális befektetési piacon is vonzó, prémiumkategóriás, környezettudatos projekteket fejlesszünk a jövőben is.”

A Komáromi Csillagerőd Örökségvédelem kategória első helyezett

“Óriási megtiszteltetés számunkra, hogy zsinórban a második évben részesülhetett a FIABCI rangos elismerésében a Liget Budapest Projekt fejlesztése. A Millennium Háza tavalyi, s a Komáromi Csillagerőd idei díjazása is megerősíti, hogy a megvalósításért felelős Városliget Zrt. mára a kulturális ingatlanfejlesztés meghatározó szereplőjévé vált.” – mondta az elismerés kapcsán Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

A régóta hányatott sorsú Komáromi Csillagerőd teljes körű rekonstrukciója és bővítése a Liget Budapest Projektnek köszönhetően megvalósult. A több mint három évig tartó munkálatok során – Mányi István Ybl-díjas építész tervei alapján – az erődépületet és környezetét felújították, és kiegészítették egy új, többfunkciós kulturális központtal, modern kiállítótérrel is, ezzel a meglévő épület nettó alapterülete több mint 7.000 m2-re növekedett. A felújítást megelőző fél évszázadban a Csillagerőd folyamatosan lepusztult, felújításával az erődrendszer – amely az 1800-as évek végén Közép-Európa legnagyobb katonai komplexuma volt – egyik legjelentősebb épületegyüttese nyerte vissza korhű, eredeti állapotát.

A Városfejlesztés kategóriában első helyezett lett a BudaPart

A Property Market Kft. ingatlanfejlesztésében 2017 júniusában indult beruházás egyedülálló, mind elhelyezkedésének, mind a zöld- és vízfelület magas arányának köszönhetően. A teljes fejlesztési területből (23 hektár) 17 hektár beépíthető, így a leendő közparkokkal együtt a BudaPart majdnem fele, 26 hektár zöldfelület marad, melynek része a Kopaszi-gát is, illetve a terület része a 11 hektárnyi vízfelület is.

A megközelítőleg 10 éves, maximum 6 fázisban megvalósuló beruházás alatt összesen 15 lakó- és 13 irodaház, valamint egy hotel fejlesztése valósul meg, így várhatóan közel 3.000 lakás, 250.000 négyzetméter iroda-, és nagyságrendileg 15.000 négyzetméter kereskedelmi terület jön létre, ahol mintegy 25-30.000 városlakó élhet és dolgozhat a közeljövőben. A beépítési koncepciót a fejlesztő a dán ADEPT építészirodával dolgozta ki.

Schrancz Mihály, a Property Market Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, büszkék arra, hogy a világ legnagyobb, ingatlanfejlesztőket és -befektetőket tömörítő szervezete, a FIABCI a világ legjobbjának választotta a BudaPart projektet. Hangsúlyozta, hogy a 2021-es esztendő mérföldkő volt a cég életében, a vállalat első projektje a BudaPart, meghatározó városrészfejlesztési projektté vált.

A Millenáris Széllkapu Park a Közcélú Infrastruktúra Fejlesztés kategória első helyezését érte el

Közép-Európa legnagyobb, háromdimenziós függőkertjével, cseresznyefa-ligettel, erdő-mező-tó hármasával, látványos design-napelemekkel és 355 új fával nyitotta meg kapuit 2020-ban Budapest modern pihenőparkja, a Millenáris Széllkapu park. A Millenáris Széllkapu generáltervezői csapatát, azaz a TSPC iroda építészeit Könözsi Szilvia és Kádár Mihály építészek vezették.

A jelentős rozsdaövezeti fejlesztés az egykori Ganz-gyárak elhanyagolt, szennyezett területét változtatta kreatív és látványos pihenőparkká, építészeti formanyelvével és tájépítészeti megoldásaival a Millenáris korábban kialakított parkrészéhez kapcsolódva. A 35 ezer négyzetméter területű Széllkapu park leglátványosabb eleme a 350 tonnás acélvázra felfuttatott zöldfal, amely közlekedő és összekötő elemként, illetve pihenő és kilátópontként is funkcionál. Ez Közép-Európa legnagyobb függőkertje; 4000 négyzetméter vertikális zöldfelülettel a park egyfajta kiterjesztése.

A park építészeti fókuszpontjába három látványos, egyedileg tervezett design-napelemet helyeztek el a TSPC mérnökei: ezek az építmények nemcsak árnyékot adnak, hanem bekapcsolódnak a park energiaellátásába is. Az ingatlan jelentősen növeli a főváros zöldfelületeit, a nyitás óta Budapest egyik legkedveltebb találkozópontja, rekreációs zöld zónája lett. A tervezést és kivitelezést a TSPC BIM Kft. egyedi BIM alapú megoldásai és szolgáltatásai támogatták.

Könözsi Szilvia a TSPC csoport építész tervezési igazgatója és Kádár Mihály tulajdonos és ügyvezető elmondták: „Több hazai díjazást követően alázattal szemléltük, hogy egy ilyen nemzetközi megmérettetésen – a FIABCI nemzetközi zsűrije is – elismerték a munkásságunkat. Bár a díjátadón nem mindenkinek volt lehetősége részt venni; az érdem az egész generál tervezői csapatot illeti. Köszönettel tartozunk a csapatunknak és a csapathoz csatlakozó szakembereknek, hogy ez a projekt ilyen sikerrel valósulhatott. meg. Azt látni, hogy milyen sokan használják és szeretik a Széllkapu parkot és a FIABCI nemzetközi díját megkapni; együtt a legnagyobb elismerés számunkra.”

A Millenáris Széllkapu Park

Váci Greens E és F irodaházak ezüstérmes elismerést kaptak Irodaház kategóriában

A Váci Greens egy nagyszabású, campus-stílusú fejlesztés Budapesten, a XIII. kerületi Váci úti irodafolyosón, 130.000 négyzetméternyi exkluzív „A+” kategóriás irodaterülettel, kiterjedt zöld közösségi környezetben. A koncepció összesen hat épületből áll és két fázisban valósult meg (I. fázis – A, B C és D épület, II. fázis – E és F épület). A pályázaton a Váci Greens 2020-ban átadásra került II. fázisával, vagyis az 50.000 m2 irodaterületet magában foglaló E és F irodaházakkal nevezett a projekt fejlesztője, az ATENOR.

A Váci Greens tervezése és kialakítása a legjobb építészeti dizájnt ötvözi a legmodernebb és a lehető legmagasabb fokú környezettudatos építési technológiákkal. A projekt fejlesztője, az ATENOR 2008-ban elsőként jelent meg Magyarországon, mint zöld irodaépület fejlesztő, és azóta is folyamatosan azon dolgozik, hogy projektjei összhangban legyenek az ökológiai követelményekkel.

A környezetvédelem mellett egy másik, nagyon jelentős tényezőt, a társadalmi felelősségvállalást is fejlesztéseik fókuszába helyezték. Ezért nemcsak hazai, de világviszonylatban is elsőként az ATENOR az a fejlesztő, aki az Access4you által 8 SPI (speciális igényű emberek) célcsoport igényeinek figyelembevételével megalkotott, 500 szempontot tartalmazó minősítési rendszer követelményei szerint tervezi az összes épületét, támogatva ezzel a testi és szellemi fogyatékkal élők integrációját.

Váci Greens

2021-ben díjazott projektek

A Párisi Udvar Hotel Budapest két kategóriában nyert aranyérmet

A Párisi Udvar Hotel Budapest műemlékrekonstrukció két kategóriájában is elhozta a FIABCI World Prix d’Excellence Awards ingatlanfejlesztési díj első helyezését. A 2021. június 3-án megrendezett eredményhirdetésén a Párisi Udvar épületének rekonstrukcióját „Örökségvédelem” és „Hotel” kategóriában is a legjobbnak találták és World Gold Winner díjjal jutalmazták.

A Mellow Mood Hotels szállodacsoport tulajdonosai – Sameer Hamdan és Awad Zuhair – egy egyedi, minden igényt kielégítő ötcsillagos luxusszállodát álmodtak meg a korábban éveken át üresen álló épületben. A tervezést az Archikon végezte, a kivitelező Market Építő Zrt. közel négy és fél évig dolgozott a Budapest ikonikus épületének tartott, eklektikus stílusú, Európa egyik legnagyobb kerámiaburkolatával rendelkező épületének felújításán. A Párisi Udvar Hotel Budapest 2019. májusában nyitotta meg kapuit szállodaként, a The Unbound Collection by Hyatt márka tagjaként.

Párisi Udvar Hotel Budapest

A Környezettudatos fejlesztés kategóriában aranyérmet nyert a Zanglai Szoláriskola

A világ egyik legnehezebben megközelíthető régiójában, az indiai Himalájában fekvő Zanglában tervezett szoláriskolát az Archikon Építésziroda a zanglai királyi palotát helyreállító Csoma Szobája Alapítvány felkérésére, velük együttműködve. A szoláriskola célja a téli oktatás tantermeinek megvalósítása volt, olyan módon, hogy a helyi anyagokból és technológiával készült épület fűtése a nap természetes energiájával történhessen.

Zanglai Szoláriskola (Kép forrása: Archikon)

A Középmagas Lakóépület kategória első díját a Metrodom Panoráma lakópark nyerte el

A Metrodom Panoráma a főváros, és egyúttal Újpest egyik legizgalmasabb új építésű modern lakóépülete, ahol az összesen 632 lakás mellett irodaterek, vendéglátó és szolgáltató egységek is találhatóak, elegáns hangulatú fogadóterekkel, lobbival a földszinten. A Metrodom Panoráma hibrid szemléletmódja az épített és a természeti környezet közötti harmóniát hozza el, ahol a zöld környezet mellett a városi életforma valamennyi előnyét élvezhetik az itt élők. A hangulatos, vertikális falak, és a homlokzatok erkélyeinek vonalába ültetett több mint 200 fa és a 4 kilométer hosszúságon kígyózó növénysor is jelentős mértékben emeli a Metrodom Panoráma lakóparkban élők mindennapjait.

További három ezüstérem született Örökségvédelem, Közcélú Infrastruktúra és Intézményfejlesztés és Vegyes Funkciójú Fejlesztés kategóriákban

Metrodom Panoráma lakópark

Az Örökségvédelem kategória 2. helyezettje le a Millennium Háza

A Millennium Háza néven újjászülető intézmény jelképe a Városliget átfogó megújításának: a régi értékek megőrzésének és egyben legkorszerűbb módon történő renoválásának. Az épületben egy kiállítótér, valamint egy századfordulós hangulatú, Zsolnay kerámiákkal díszített kávéház várja a látogatókat 2019 ősze óta.

Több tucat restaurátor kétéves munkájának köszönhetően közel 5.000 Zsolnay kerámiát állítottak helyre, így a ház hosszú évtizedek után végre valódi értékéhez méltó gondoskodást kapott, visszanyerte eredeti külsejét, és így ismételten a főváros egyik legkülönlegesebben díszített épülete lett. A belsőépítészeti kialakítás során elbontották az utólagos toldásokat, így visszaállítva a korabeli térszerkezetet. Az épület főbejárata visszakerült az eredeti, Hermina út felé néző oldalra, ahol a park tájépítészeti megújításának részeként egy 1.500 tőből álló rózsakertet is kialakítottak, melynek központi eleme egy új, az épület gazdag homlokzati díszítésével harmonizáló Zsolnay szökőkút.

A Millennium Háza

„A Millennium Háza néven újjászületett intézmény fontos jelképe a Liget Budapest Projekt alapvető küldetésének: a régi értékek megőrzésének és egyben a mai igényeknek megfelelő, legkorszerűbb módon történő megújításának. Éppen ezért az épület műemléki helyreállításával az volt a szándékunk, hogy a Millennium Háza megtalálja a helyét a jövő Ligetében, és ne csupán a múlt fényét újra megidéző egyik ékköve, de élő, tartalmas, látogatott tere is legyen a Városligetben létrejövő új kulturális negyednek. A FIABCI elismerése ezért nem csak óriási büszkeség számunkra, hanem fontos megerősítése is annak, hogy sikerült megvalósítani céljainkat.” – mondta el a díj kapcsán Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

A Közcélú Infrastruktúra és Intézmény Fejlesztés kategória 2. helyezettje a MOME Campus Fejlesztés

Magyarország kormánya 2014-ben döntött a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem campusfejlesztéséről. A campusfejlesztés száz százalékban hazai teljesítmény, a tervezéstől a kivitelezésig: magyar tervezők tervezték, és magyar vállalkozók építették. Uniós nyílt közbeszerzési versenypályázat kiválasztását követően a kivitelezői munkálatokat a Market Építő Zrt. végezte. A MOME 25.000m2 épületet és 15.000 m2-es közparkot magában foglaló új campusát 2019. szeptember 6-án vehették birtokba az egyetem tanárai, diákjai, de az ingatlan szabadon látogatható bárki számára.

Az építés fontosabb adatai:

  • az új és felújított épületek területe 25.000 m2,
  • a megépült helyiségek száma meghaladja a 700-at,
  • az építkezés 5 éve közel 5.000 embernek adott munkát és családjának megélhetést,
  • közel 68.000 m3 földkitermelés, ez több mint 27 versenymedence térfogata,
  • több mint 1.600 tonna vasbeton, ez mintegy 80 csuklós autóbusz teljes súlya,
  • közel 180 km elektromos vezeték, ez a Budapest-Szeged távolságnak felel meg,
  • 5.000 konnektor és villanykapcsoló,
  • több mint 4.300 lámpa,
  • 15.000 m2-es megújult közpark, amelyben összesen mintegy 16.000 fát, bokrot, cserjét, egynyári növényt telepítettek.
MOME Campus

A Klapka Központ is 2. helyezést ért el a Vegyes Funkciójú Fejlesztés kategóriában

A budapesti Klapka Központ a magyar főváros XIII. kerületének egyik revitalizálásra kijelölt területén épült, teljes egészében a kerületi önkormányzat beruházásában. Az épület helyén álló korábbi szolgáltatóház bontása után a cél egy kortárs, igényes építészeti arculatot tükröző, a városrésznek egyedi jelleget adó építészeti-kertészeti mikrokörnyezet megteremtése volt, egy városi kisközpont kialakításával.

A Klapka Központ különleges építészeti megoldása, hogy két különálló, műszakilag és funkcionálisan mégis összekapcsolt részből áll: a Főépületből és a Dombházból, melyeket a földszinten a hangulatos passzázs, az emeleten pedig a lebegő folyosók kötnek össze. Az épület földszintjén 4 rendelői helyiségből álló háziorvosi rendelőt alakítottunk ki. A Dombházban és a Főépület földszintjén továbbá 1. emeletén üzleti egységeket (kereskedelmi, szolgáltatási, irodai funkcióval) alakítottunk ki, 15 darabot, míg a 2-5. szintjén mindösszesen 33 darab prémiumkategóriás önkormányzati bérlakás található. Az épületegyüttes közvetlen környezetében igényesen kialakított 2.538 m2 területű zöldfelület létesült.

Klapka Központ

Forrás: FIABCI Magyar Tagozat közlemény