Olaszországban indít gyártást a Masterplast

313

Az EU legerősebb piacain fejleszt a magyar gyártó

A múlt hónapban Németországban átadott beruházást követően most az Olaszországban létesített új polisztirol hőszigetelőanyag-gyártó üzemét adta át a Masterplast. A vállalat így már öt országban folytat gyártási tevékenységet, és az utóbbi két év fejlesztései révén megháromszorozta a hőszigetelőanyag-gyártási kapacitását. A társaság az európai piacok fellendülését prognosztizálja az EU energiahatékonysági célkitűzései és karbon-kibocsátáshoz kapcsolódó regulációs intézkedései nyomán, és intenzív beruházási stratégiát folytat a műanyag és ásványi alapú hőszigetelőanyagok gyártása terén is.

A Masterplast előrejelzése szerint a teljes kapacitás értékesítése esetén a gyár évi 15 millió eurós többlet árbevételt hozhat a vállalat számára. Az elmúlt években Olaszországban erőteljesen bővült a piac, köszönhetően a „Superbonus” hőszigetelési programnak, amely jelentős keresletet generált a szigetelési rendszerek iránt. A társaság a továbbiakban is élénk keresletet vár az olasz piacon, figyelembe véve, hogy az ország épületállományának jelentős része szigeteletlen és alacsony energiahatékonyságú.

A cégcsoport legújabb gyártóüzemét Észak-Olaszországban, a Reggio Emilia megyében található Calerno városában létesítette, ahol egy meglévő ipari létesítménybe telepítették a gyártástechnológiát. A zöld mezős beruházás építési igényének kiváltásával mérséklődött a beruházási költség, továbbá a fejlesztés időigénye is csökkent. Az alkalmazott technológia jól skálázható, ami segíti a hatékony működtetést és a gyors alkalmazkodást a változó piaci igényekhez. A projekt értéke mintegy 3 millió euró, a fejlesztés finanszírozását a vállalat saját forrásaira alapozva és a helyi beruházás-ösztönzési támogatási lehetőségeket igénybe véve valósította meg. Az olasz leányvállalat piaci tevékenysége elsősorban a saját gyártású hőszigetelő termékek kereskedelmére fókuszál, amit a hatékony értékesítési és logisztikai rendszer felépítése is támogat.

Az épületek energiafogyasztásának mérséklése az egyik legfontosabb eleme a zöld átállásnak, hiszen a legtisztább és legolcsóbb energia az, amit nem pazarlunk el. Az EU energiapolitikai és karbonsemlegességi céljainak megvalósításánál is fontos elem az épületek energetikai korszerűsítése, ami a REPoweEU és „Fit for 55” és programokban is jelentős szerepet kap. Az évtized közepére jelentős kapacitásokkal fogunk rendelkezni a műanyag és ásványi alapú hőszigetelőanyagok gyártásában egyaránt, ami biztosítja számunkra a piaci pozícióink erősítését.” – hangsúlyozta Tibor Dávid, a cégcsoport elnöke.

 

Forrás: Masterplast