Tisztább helyzetet teremtenek az új energetikai tanúsítványok a napelemek piacán is

837

Novembertől új épületenergetikai szabályok lesznek érvényesek, s megváltozott az energetikai tanúsítványi rendszer is – mindez komoly változást jelent, hiszen még inkább felértékeli a napelemekkel, hőszivattyúval, okosotthon-irányítással működő ingatlanok értékét. Mindemellett kulcsfontosságúvá válik az energia-felhasználási adatok értelmezése és a modern technológiák alkalmazása.

Idén november elsejétől lépett hatályba az a két kormányrendelet, amely alapjaiban változtatta meg a korábban alkalmazott épületenergetikai számításokat. Mostantól másképp és más paraméterek figyelembevételével számolnak majd a szakemberek, amikor egy ingatlan energetikai tanúsítványát készítik el. E nélkül nem lehet az ingatlanok adásvételét vagy bérbeadását bonyolítani, de új épületek tervezésénél, kivitelezésénél és a meglévők korszerűsítésénél is alapvető dokumentumnak számít.

Forintosítható előnyöket jelent az új szabályozás

Az újonnan épülő lakások energiahatékonyságát immár egy „összesített energetikai jellemző”-vel mérik, ami az épület 1 négyzetméterre jutó, egész éves energiafogyasztását mutatja, beleértve az elfogyasztott energián túl azt a mennyiséget is, amely ahhoz szükséges, hogy az energia az épülethez eljusson. Ha az ingatlan megújuló energiát is használ, ez az érték kisebb lesz, a minél alacsonyabb szám pedig a kevesebb energiafelhasználásra, az ingatlan jobb energetikai adottságaira utal, ami a lakásvásárlók, bérlők számára egyértelműen vonzóbbá teheti az adott ingatlant. Megnőtt tehát a jelentősége annak, hogy az épületen van-e napelem, használunk-e hőszivattyút, eltároljuk-e a megtermelt áramot, illetve okosotthon-rendszer gondoskodik-e az optimális energiafelhasználásáról – ezek ugyanis az új szabályozás bevezetésével még inkább forintosítható előnyöket jelentenek.

A korábbi tanúsítványokhoz képest komoly eltérés, hogy zónákra kell osztani az ingatlant, s a gépészetet, a levegő hőmérsékletét, az egyéb mutatókat is ezek alapján kell meghatározni. „Az általunk tervezett fűtési-, és okosotthon-rendszereinket már régóta a zónavezérlésre építjük, mivel így lehet igazán praktikusan és energiatakarékosan fűteni és hűteni, így kifejezetten örültünk annak, hogy a módosítások is követik ezt” – mondta Kovács István, az ALTISO Energy – korábbi nevén A1 Solar – ügyvezetője.

Mostantól havi bontásban kell az energiaszámításokat végezni, megváltozik a padlók felületének, a világítás számításának eddig alkalmazott módszere, más lesz a hőhíd-katalógus, s új, az eddigi rendeletben nem szereplő fűtési rendszerek is bekerültek a jogszabályba. A változtatások mindenkit érintenek, aki valamilyen formában lakásokkal, épületekkel foglalkozik, el vagy ki akarja adni az ingatlanát, hiszen ehhez kötelező lesz az új energetikai tanúsítvány beszerzése, amit csak megfelelő jogosítványokkal rendelkező szakember állíthat ki. E dokumentumok elkészítésére komplex tervezői célszoftverek alkalmasak, amelyek a korábban elkezdett projektek adatait is át tudják emelni, így nem szükséges minden tervezési munkát a legelejéről kezdeni.

A tudatos fogyasztás és az energiatárolás az út a hatékony és olcsó ingatlan-üzemeltetéshez

A tanúsítvány érvényessége az eddigi 10 év helyett 5 év. A rendelet 12 energia-hatékonysági kategóriát állapít meg, amelyeket betűvel jelölnek I-től az A+++-ig. Minél jobb az ingatlan energetikai besorolása, annál kevesebb energia szükséges a fenntartásához. A változtatás tisztább, átláthatóbb helyzetet teremt mind az eladók, mind a vevők számára.

„Nem az a cél, hogy minél több megújuló energiát használjunk, hanem az, hogy minél több, nem megújuló energia használatát csökkentsük, s ebben mindannyiunk segítségére lehet az új tanúsítványi szisztéma” – hangsúlyozta Kovács István. A szakértő szavai szerint az okosotthon-rendszer, a tudatos fogyasztás és az energiatárolás lehet az egyetlen út a hatékony és olcsó ingatlan-üzemeltetéshez. Az energiaárak növekednek, de egy energiatudatos, jól informált ingatlantulajdonos lényegesen kevesebb kiadással használhatja a sokkal biztonságosabb és kényelmesebb, korszerű otthonát, ha tisztában van az energiafelhasználási adataival, a modern technológiák alkalmazásának lehetőségével, és ezeket folyamatosan alkalmazza is.

 

Forrás: KRQ