A lakáspiaci kilátások 2021 végén tetőztek, az idei első negyedévben romlottak, s ez az elbizonytalanodás a második negyedévben is csak vidéken oldódott kissé. Az országos lakáspiaci index értéke az előző megkérdezéshez képest stagnált, az országos index 2 ponttal emelkedett. Az ingatlanos szakma áremelkedési várakozásai enyhén gyengültek: a fővárosban a válaszadók fele, vidéken kétharmada számít áremelkedésre. A használt lakások ára a következő egy évben 6, az új lakásoké csaknem 10%-kal emelkedhet – derül ki a GKI és a Masterplast közös felméréséből.

A GKI negyedévente szervez felmérést az ingatlannal foglalkozó cégek kilátásainak feltérképezése céljából – a jelen megkérdezés során 100 cég válaszolt. Az elemzés hasznosítja a lakosság körében szervezett reprezentatív véleménykutatás eredményeit is (1000 fős mintán). A felmérés 2020 januárjától a Masterplast Nyrt. támogatásával készül.

A GKI–Masterplast fővárosi és magyarországi lakáspiaci index, 2016-2022

Forrás: GKI felmérések

A lakásokpiac keresleti oldalát ösztönzik az emelkedő jövedelmek, az állami támogatások (csok, falusi csok, 5%-os áfa-kulcs az új lakások esetében) valamint a kedvezményes kamatozású hitelek (az MNB zöld hitele és a babaváró hitel). Ugyanakkor a piac szereplőinek többféle kockázattal is szembesülniük kell – hívja fel a figyelmet a GKI és a Masterplast. A gyorsuló infláció (s ezen belül is a rendkívül dinamikusan növekvő építési árak) és az emelkedő kamatokon kívül az orosz-ukrán háború okozta bizonytalanság is jelen van. Ez utóbbi az ingatlanokkal foglalkozó cégek 47%-a szerint alapvetően negatív, s csak 14%-uk szerint pozitív hatású (miközben 39%-uk szerint e konfliktusnak nincs érdemi hatása) – számolnak be közleményükben.

A jelen felmérésük eredményei szerint a lakáspiaci túlkereslet várhatóan a következő egy évben is fennmarad minden régióban. Az ingatlanokkal foglalkozó fővárosi vállalkozások körében a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások az egy negyedévvel korábbihoz képest alig változtak. Érdemi javulás a pesti zöldövezeti ingatlanok és a budai panellakások piacára vonatkozó kilátások esetében volt tetten érhető. Kelet-Magyarországon vegyes a kép. Míg a panel társasházi lakások esetében enyhén javulóak, addig a tégla lakások esetében valamelyest romlóak a kilátások. Nyugat-Magyarországon a családi házakra vonatkozó várakozások kissé javultak, a többi szegmensben nem történt érdemi változás – derül ki a kutatás alapján.

A GKI-Masterplast fővárosi lakáspiaci indexe (amely az ingatlanos cégek, illetve a lakosság várakozásait sűríti egyetlen számba) negyedéves alapon lényegében nem változott, ami éves alapon 2 pontos növekedést jelent. Az ország egészére vonatkozó index negyedéves alapon 2, éves alapon 1 pontos emelkedést mutat.

A lakások árának és bérleti díjának következő 12 hónapban várható változása, 2022. június

(százalékban a jelenlegi árakhoz képest)
Budapesti használt lakóingatlanok4 (6)
Kelet-magyarországi használt lakóingatlanok 8 (6)
Nyugat-magyarországi használt lakóingatlanok5 (5)
Használt lakások országos átlag6 (6)
Új építésű lakások országos átlag9 (10)
Bérleti díjak országos átlag7 (6)

Zárójelben az előző – 2022. márciusi – felmérés adatai. (Forrás: GKI felmérések)

Budapesten a használt lakások árának növekedésére számít a megkérdezett ingatlanos cégek csaknem fele, vidéken több, mint fele a felmérés szerint. Budapesten és Nyugat-Magyarországon 4-5, a kelet-magyarországi körzetben 8% körüli áremelkedés várható.

Az új építésű lakások árának emelkedésre a válaszadók ingatlanosok kétharmada, csökkenésre egyikük sem számít. Itt az árakat nem csak az emelkedő építési költségek, hanem a szűkre szabott kínálat is felfelé tolja. A közeljövőben ezen a területen csaknem 10%-os áremelkedés várható – ismertetik a felmérés eredményét.

Kitérnek a lakásbérleti piacra is, ahol szintén kétharmados a díjak emelkedésére számítók aránya, miközben csökkenésre alig számít valaki a kutatás során megkérdezettek közül. A következő egy évben 7% körüli díjemelkedés valószínű – fogalmaznak a felmérés összefoglalójában.

Forrás: GKI-Masterplast közlemény