Amint arról szaklapunkban és hírportálunkon is beszámoltunk korábban, az egyetemistáknak meghirdetett nemzetközi építőipari innovációs versenyen idén egyedüli magyarként vett részt a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara (PTE MIK) a Lungs of the City (A város tüdeje) nevű projektjével. A különleges megoldásokat felvonultató többfunkciós lakóház, a MAGYAR FÉSZEK+ környezetpozitív otthon az Emberközpontú belsőépítészeti díjat nyerte el a 2022-es wuppertali Solar Decathlonon. Ismerjék meg részletesebben a hazai csapat rendkívüli mintaotthonát.

A magyar Lungs of the City Team a megújuló energiahordozókra alapozva alig több mint 14 nap alatt építette meg a fenntarthatóságot demonstráló mintaotthonát a németországi versenyen. A pécsiek projektje túlmutat az építészeti aspektuson, a plusz energiás ház, ami emisszióját tekintve nullás vagy negatív, az ökológiai fenntarthatóság és a környezetpozitív építészet mellett a társadalmi felelősségvállalásra is jelentős hangsúlyt fektet.

A PTE MIK csapata a 16 nemzetközi egyetemet felsorakoztató innovációs verseny „Emberközpontú belsőépítészet” kategóriájának győztese lett, teljesítményét a zsűri 1. díjjal ismerte el. „Az Emberközpontú belsőépítészet” díj nem csupán a belsőépítészetről szól, sokkal inkább arról, hogy egy épület, a környezet, az ember, a természet miként tud együtt létezni humánus formában és kiemelt minőségben, emellett úgy megjelenni a belső térben, hogy az a fenntarthatóságot és a környezeti együttműködést képviselje.

Ökoszemléletű egészséges élettér

„A MAGYAR FÉSZEK+ esetében a ház összenőtt a külső természettel, az épületben használt anyagok, az egyedi bútorok, a művészeti alkotások olyan, az embertől és a természetből származó komplex egészet nyújtanak, mely megújíthatóságukat tekintve is hosszú távra előremutató művészi értéket képviselnek” – fogalmaz dr. Kondor Tamás, a Lungs of the city Team vezetője, a PTE MIK dékánhelyettese. Az épületet egy valós telekre a Pécsett maradó, egyetemet végzett fiatalok számára tervezték, akik a lakhatás mellett a saját vállalkozásukat is ebben valósítják meg. A ház belső magja zöld környezetté formálható, a gazdasági megélhetés támogatása mellett ökoszemléletű egészséges életteret is ad a lakók számára.

Zöldtető, mint az épületet körölölelő „Oxigén-burok” aktív része
Természetes energiákkal működtetett passzív szellőztető rendszer huzatfokozói

A gépjárműforgalommal terhelt utca felőli északi homlokzatot a káros anyagokat megkötő zöld homlokzattal és tetővel alakították ki. Az épületbe integrált aktív élőflóra megszűri a levegőt a gépjárművek által kibocsátott káros anyagoktól és porszennyeződéstől, leveszi a hangszennyezést az épület belső tereiről, a nyári melegben páraháztartásának köszönhetően hűti a homlokzatot. Találóan e homlokzat neve: „Oxigénburok”, mely friss, egészséges környezetet teremt a bentlakóknak.

Az épület egy jól értelmezhető tiszta képlet eredménye. A belső aktív funkcionális teret a zárt lakótömb külső – szennyezett – oldala felől oxigénburokkal védik, míg délről, a közösségi kertként felnyitott belső udvar irányából egy „energiaburkot” alakítottak ki. Az energiaburok célja a mindennapi energiaigény minimalizálása a passzív erőterek hasznosításával, majd a fennmaradó energiaigény előállítása zöld, megújuló energiákból.

A kevesebb, több!

Mies van der Rohe építészeti elvét vetítve az ökológiai fenntarthatóságra a projekt egyik legmeghatározóbb célja is tisztán körvonalazódik. Ha kevesebb technológiával vagy technológia nélkül is el tudod érni az ideális hőkomfortot, akkor ne építs többet, mint ami szükséges. Óvd a természetet, tanulj tőle, engedd, hogy megtanítson humánusan, a természeti környezettel összhangban létezni. A projekt így minimalizálja a ház energiaellátását biztosító gépészeti berendezések működését.

Míg az alsó szint kombinálja az aktív és passzív gépészeti megoldásokat, addig a felső szinten a kísérlet igazolására sem hűtés, sem fűtés, sem szellőztetés nem épült aktív gépészettel. A természet megújuló erőforrásait és a mérnöki koncepcióalkotás innovációját vette segítségül a csapat az emeleti komfort optimalizálásában.

Hangulatok – Természetes élettér / Energiaburok 
Szellőztetés a nap és a föld hőmérséklet különbségével, nulla energiafelhasználással

A Lungs of the city Team azt tűzte ki célul, hogy már az építkezés is közel nulla emissziójú legyen, míg az épület üzemeltetése ne járjon semmilyen károsanyag-kibocsátással, mi több, oxigént termeljen! „Az eredetileg kitűzött szakmai céljaink igazoltan megvalósultak a verseny során. Természetesen a hosszabb üzemelési idő alatt kimutatható értékek most rövid ciklusokra vetítetten bizonyíthatók mérésekkel, az életcikluson átívelő többletenergia-termelés, illetve a karbonsemlegesség a következő hároméves folyamat eredményeiből már hosszabb életszakaszra összegezhető. Ökotudatos, hosszú távon a környezetét nem terhelő, inkább segítő, anyagait tekintve 95%-ban visszaforgatható rendszert hoztunk létre – mondja dr. Kondor Tamás.

MIKH trombe fal dizájn – újrahasznosított üvegekből és vízből nyáron a fűszerkert árnyékolja, az épület alól beengedett hűvös levegő hűti, télen a nap és a naptér melege fűti. Célja a tömeg általi hőtárolás megvalósítása a könnyűszerkezetes épületben

Az épület elsődleges célja, hogy a passzív megoldással úgy tudják csökkenteni vagy minimalizálni az energiaigényét, hogy az a lehető legkisebb mennyiségű energiafelvétellel legyen biztosítható. Ebből is adódik, hogy egy 3 kW teljesítményű napelemmező nemcsak a 160 négyzetméteres épület energiaellátásáról gondoskodik, de még többletenergiát is termel, amivel a bentlakók pl. az e-biciklijüket is fel tudják tölteni.

A belsőépítészet is számtalan újítást tartalmaz, teljesen egyedi és minimális energiaigényű lámpacsaládot terveztek a hallgatók. A belső bútorzat kialakításakor újrahasznosított és természetes anyagokkal dolgoztak. A belsőépítészet területén szintén kialakulóban van egy új, innovatív bútorcsalád megvalósítása. Ehhez rengeteg szakmai segítséget kapott a csapat a munkához társult művészektől.

Ipar és oktatás együttműködésének valós és jó példája

A versenyen való kiváló szereplés számos együttműködő vállalkozás, intézmény, építőipari szolgáltató cég összefogásával valósulhatott meg. A részvételt jelentős mértékben támogatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), de érdemes kiemelni az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) tagszervezetét, a MAKÉSZ-t is, amelynek tagjai természetes és környezetbarát technológiák alkalmazásával, anyagok biztosításával, technológiai innovációkkal már a csapat 2019-es Solar Decathlon-projektjének megvalósításában is segítettek.

A csapatot támogató vállalkozások, szerveztek teljes listája lentebb olvasható.

„Ma, amikor az ország határain túl háború dúl és akadozik a fosszilisenergiahordozó-ellátás, kiemelt hangsúlyt kell fektetni egy olyan kezdeményezésre, amely a technológiai innovációk és a környezettudatos gondolkodás mentén pusztán zöld energiával működő pluszenergiás épületek működtetését teszi lehetővé. Azaz minden olyan veszélyforrástól képesek vagyunk függetleníteni magunkat, ami az energiaellátást kockáztatja. Ez mindenképpen hozzájárul bolygónk egyensúlyának megtartásához” – véli Kondor Tamás.

Kiválasztott mintaépület

A Lungs of the City Team projektjét beválasztották azon nyolc épület közé, amely a Solar Decathlon versenyt követően három évig aktív részese lesz a Wuppertal-i Fenntarhatósági Mintapark bemutató tereinek, a Solar Living Lab-nek. Hazaszállítása után pedig kutatóbázisként működik majd a pécsi kampuszon. A pécsi csapat pedig ugyan a jövő évi Solar Decathlonon nem, de a 2025-ös versenyen biztosan ott lesz, mert bebizonyosodott: Magyarországnak, Pécsnek és a PTE Műszaki és Informatikai Karának helye van ezen a rangos világversenyen.

LUNGS of the City Team – Csapattagok

építész:Juhász Hajnalka (Phd hallgató), Hegedüs Csilla (Dla hallgató), Modar Ali (Phd hallgató), Nesma Sadoud (Phd hallgató), Novák Balázs (Dla hallgató), Patyi Szabolcs (Dla hallgató), Szigony János (Dla hallgató), Szommer Katalin (Phd hallgató)

 

Andrásfalvy Mirjám Klára, Bárány Barót Bálint, Csőszi Csenge, Dul Dávid Zsolt, Erdélyi Sára, Gazdag Gábor, Guzsvány Réka, Háner Dávid, Igaz Dóra, Jesús Armando Rondón Moreno, Juhász Karolina, Kapitány Nikolett, Kaszap Lilla, Kőszegi Katica, Kustor Karolina, Krecs Barbara, Komár Vanesza, Lelkes Laura, Orosz Ádám, Orosz Máté, Pausz Réka, Ravasz Tamás, Sárkány Balázs, Strecker Ádám, Szamosközi András, Szintai Lajos, Szücs Evelin, Reinhardt Krisztofer, Tóth Gábor, Vona Zoé

építőmérnök:Kiss Barnabás, Szalánczi Áron
ipari formatervező:Csikós Júlia, Forgách Rebeka, Litauszki Boglárka, Mercz Nikolett
épületgépész:Cséplő Attila, Dvorák Bálint, Füzék Árpád, Galambos Csaba, Istenes Márk, Kóka Gergő, Kravjár Gábor, Nagy Patrik, Rákóczi Ferenc Mihály, Reisz Viktor, Szaxs Patrik Dávid, Varga Zsolt, Zubor Patrik
gépész:Finak Zsombor
épületvillamos:Illés Gergő, Mahmoud Esameldin, Török Bálint Bence
BIM:Rácz Viktor
informatika:Szajcsán Szabolcs
kommunikáció:____Ameer Mosleh, Camilla Alcérreca Cuevas, Dana Maher Ayoub Abu-Lail, Szalma Da Silva Bárbara Izabelli

Oktatók – Szakmai támogatók

építészet:dr. Kondor Tamás, dr. Kósa Balázs, David Oyo, dr. Medvegy Gabriella
épületszerkezettan:dr. Széll Attila Béla, dr. Halada Miklós
közlekedéstervezés:Udvardi Péter
ipari forma:dr. Vasváry Nádor Norbert
tartószerkezetek:dr. Juhász Tamás, Aradi Ferenc, Rabb Péter, Weinreich Zoltán
ökológia:dr. Baranyai Bálint, dr. Kistelegdi István
környezeti fenntarthatóság
hulladékhasznosítás / életcikluselemzés:
Dittrich Ernő, Somfai Dávid, Leitol Csaba, Győrfi Alexandra
építéskivitelezés:dr. Füredi Balázs
szervezés / bonyolítás:dr. Kukai Tibor, Bogos Csaba
épületgépészet:Lenkovics László, Loch Gábor, Baumann Mihály
gépészet:Vasvári Gyula Ferenc, Csonka Dávid, dr. Orbán Ferenc, Zsebe Tamás
épületvillamosság:Budai Richárd, Malkó Tibor, Vas Tibor
BIM:Zagorácz Márk
kommunikáció:Kovács Éva, Kis Tünde
geodézia:Aradi László
pénzügy és szerződéskötések:Gunszt Judit, Ackerl Adrienn, Végh-Dombai Ágnes, Zseni Andrea, dr. Balogh Brigitta, dr. Umstädter Gábor

Támogatók

Főtámogató:_____Magyarország Kormánya – Innovációs és Technológiai Minisztérium  
Platina fokozatú támogatók:
  • Berger Házak Kft.
  • Németh-Fa Kft.
  • PTE Quinqueecclesiensis Alapítvány
  • Wicona
Arany fokozatú támogatók:
  • ALUFE Kft.
  • A.P.P. Kft. – DIADEM
  • KÉSZ Zrt., KÉSZ Metaltech Kft.
  • Waberer’s International Nyrt.
Ezüst fokozatú támogatók:
  • BAUDER Kft.
  • BaranyaPark Kft.
  • C.S.Ő. Építésziroda Kft.
  • DECORFLOOR Kft.
  • Építéstechnika Szaklap Kft.
  • ÉVOSZ – Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége
  • FAKRO Magyarország Kft.
  • GAZEK Kft.
  • HUAWEI Technologies Co. Ltd.
  • JÜLLICH Glas Holding Zrt.
  • KÖRBER Hungária Gépgyártó Kft.
  • Kp Sales House Kft.
  • LINEA bútor Kft.
  • MAKÉSZ – Magyar Környezettudatos és Szerelt Technológiás vállalatok Szövetsége (ÉVOSZ tagozat)
  • Makita Kft.
  • NKA – Nemzeti Kulturális Alap
  • Property Market Ingatlanfejlesztő Kft.
  • PTE MIK – Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar
  • Techniq 2000 Kft.
  • Uponor Épületgépészeti Kft
  • Vaillant Saunier Duval Kft.
Bronz fokozatú támogatók:2 Rabb Kft., Aluinvent Zrt., ARTEIOR KOMPLEX Kft., Biobaushop Kft., BWT Hungária Kft., CE Glass Industries, CENC Kft., DunaBer Kft., ELVE’2004 Kft., FESTO Kft., Flamco Hungary Kft., Geberit Kft., Gienger Hungária Épületgépészeti Kft., Grundfos South East Europe Kft., HEXONIC Sp. z o.o. , Hilti Hungária Kft., Hungarikum Alkusz Cégcsoport, IMG Építő Kft., Interhaus – Barta Kft., JAF Holz Ungarn Kft., KomfortMűhely Kft., Kontakt Elektro Kft., LAFARGE Cement Magyarország Kft., Landrich Hungary Kft., LINDAB Kft., LINEA Cégcsoport, Pécsi Tudományegyetem Közhasznú Alapítványa, Pólótransz Kft., Profirent Gépkölcsönző Kft., Retextil Alapítvány, Rotho Blaas Hungary Kft., Saint-Gobain Hungary Kft., Schako Kft., Tajga Depó Kft., TERRÁN Kft., Treszner Kft., Viega Kereskedelmi Kft., VivaPalazzo Zrt., WOLF Klíma és Fűtéstechnika, Xeless Kft.
További támogatók:BIOKOM Nonprofit Kft., Bock Pincészet, Duna Aszfalt Kft., Gere Tamás & Zsolt Pincészete, Gépész-Tér Kft., Günzer Tamás Pincészete, Elektro Uno Kft., KŐHÁZ Zrt., Leits Miklós Art, Lignomat Kft., Lőrinc V. Gabi, MAPEI Kft., Multyfelt Factory Kft., MV NetSystems, Pécsi Falmászó Ifjúsági Se., PTE Borászati Kutatóintézet, REMS GmbH & Co KG, Sokon Kft., STO Építőanyag Kft., Szatmári Kft., Rovitex Kft., Szemes Pincészet, TILKA Textilkábel és Lámpa Manufaktúra, T-Survey Földmérési Kft.

 

Forrás: Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar