Júniusban év eleji szintjére esett vissza a GKI konjunktúraindexe

343

A GKI Gazdaságkutató által – az EU támogatásával – végzett felmérés szerint az üzleti várakozások júniusban érezhetően romlottak, visszaestek a legutóbbi mélypontot jelentő, 2022 október-novemberi szintre. Ugyanakkor a fogyasztói kilátások javultak. Júniusban a foglalkoztatási várakozás a gazdálkodó szférában sokat romlott, de a lakosság munkanélküliségtől való félelme mérséklődött májushoz képest. A cégek áremelési törekvése jelentősen tovább csökkent és a fogyasztók inflációs várakozása is enyhült.

Az üzleti szféra kilátásai júniusban számottevően romlottak, mind a négy vizsgált ágazatban csökkent a jövőbe vetett bizalom. A magas infláció miatti keresletszűkülés ezek szerint érezteti erős negatív hatását. Erre utal, hogy a cégek áremelési törekvése is jelentősen tovább csökkent. Júniusban a szolgáltató bizalmi index 5, az ipari 7, az építőipari és a kereskedelmi 38-38 havi mélypontjára süllyedt. Az iparban ugyan az elmúlt időszaki termelés megítélése nem változott, de a rendelésállomány és a készletek megítélése, valamint a termelési kilátások is romlottak. Az építőiparban az előző háromhavi termeléssel való elégedettség lényegesen, a rendelésállományok értékelése enyhén romlott. A kereskedelemben az eladási pozíció és a rendelésállomány megítélése durván, a készletekről alkotott vélemény pedig csak némileg lett kedvezőtlenebb. A szolgáltatásban az általános üzletmenet megítélése enyhén, de a forgalmi várakozások jelentősen romlottak.

A vállalkozások foglalkoztatási hajlandósága – négy havi javulás után – júniusban számottevően romlott. Ismét többségbe kerültek az elbocsátásokra készülők a létszám bővítését tervezőkkel szemben. E két arány közötti különbség a legkisebb az iparban (itt a borúlátók aránya alig haladja meg a derűlátókét), a legnagyobb az építőiparban (itt a borúlátók vannak jelentős többségben). Ugyanakkor a lakosság munkanélküliségtől való félelme tovább, 13 havi mélypontjára csökkent.

Júniusban az üzleti szféra áremelési tervei jelentősen, csaknem hétéves mélypontjukra estek. A fogyasztók inflációs várakozása – a májusi erősödés után – júniusban csökkent, lényegében visszatért az áprilisi szintre. A magyar gazdaság jövőbeli helyzetének megítélése az üzleti szférában – öt havi javulás után – júniusban jelentősen, a Covid-válság óta nem tapasztalt szintre esett, de a lakosság körében hatodik hónapja folyamatosan javul.

A GKI fogyasztói bizalmi index – a májusi esés után – júniusban érezhetően emelkedett, értéke lényegében visszatért az áprilisi szintre. Júniusban a lakosság saját jelenlegi pénzügyi helyzetét és a következő évben várhatót is jobbnak érezte, mint májusban. Javult az emberek nagyértékű fogyasztási cikkekre költhető pénzükről alkotott véleménye is.

 

Forrás: GKI