Januárban másfél éves csúcsára emelkedett a GKI konjunktúraindexe

300
Forrás: GKI

A GKI Gazdaságkutató által – az EU támogatásával – végzett felmérés szerint az év első hónapjában a lakossági várakozások látványosan javultak, míg az üzleti szektor kilátásai hibahatáron belül, de romlottak decemberhez képest. Így a GKI konjunktúraindexe 18 havi csúcsára jutott fel. A cégek foglalkoztatási szándéka hibahatáron belül változott, míg áremelési terveik némileg tovább erősödtek az előző év végéhez képest.

A GKI konjunktúra index januárban bő 2 ponttal emelkedett decemberhez képest. E mutató utoljára 2022 júliusában, az energiapara előtti utolsó hónapban állt ilyen magasan. Az üzleti világ hangulata egyáltalán nem javult januárban, sőt, a GKI üzleti bizalmi index hibahatáron belül, 1 ponttal csökkent. Az idei első hónapban csak az iparban következett be érezhető negatív változás (2 pontos esés), a másik három szektorban gyakorlatilag változatlanok maradtak a cégek kilátásai decemberhez képest.

Az iparban a teljes rendelésállomány megítélése alig változott, a saját termelésű készletek szintje kissé emelkedett, s a következő három hónapban várható termelési kilátás romlott. Az építőiparban a rendelésállomány értékelése jelentős mértékben javult, de a foglalkoztatási várakozások óvatosabbak lettek. A kereskedelemben nőtt az előző három hónap üzletmenetével való elégedettség, de a készletek magasabbak lettek és a következő három hónapban várható megrendelések megítélése is romlott. A szolgáltató ágazatban az előző három hónap üzletmenetének megítélése kedvező irányba változott, de a következő három hónapra vonatkozó forgalmi várakozás romlott decemberhez képest, miközben a foglalkoztatási tervek nem változtak.

A – már korábban publikáltGKI fogyasztói bizalmi index januárban közel kétéves csúcsára emelkedett. A lakosság mind az elmúlt 12 hónapban tapasztalt pénzügyi helyzetét, mind a következő 12 hónapra vonatkozó pénzügyi kilátásait erősen javulónak értékelte.

A vállalkozások foglalkoztatási hajlandósága januárban csak hibahatáron belül romlott, a létszám bővítését és csökkentését tervezők aránya érdemben nem különbözik egymástól. A derűlátók alkotják a többséget a kereskedelem és az üzleti szolgáltatások területén, míg az iparban és az építőiparban a borúlátók.

Az üzleti szféra összesített áremelési tervei – a decemberi markáns erősödés után – az idei első hónapban kissé tovább emelkedtek, de a kereskedelemben némileg csökkentek. A gazdálkodási környezet kiszámíthatósága kissé kedvezőbbé vált, s így e mutató féléves csúcsára emelkedett. A magyar gazdaság várható helyzetére vonatkozó várakozások – december után – januárban is sokat javultak, csaknem kétéves rekordot értek el, de még így is a pesszimisták vannak jelentős többségben az optimistákkal szemben.

 

Forrás: GKI