Idén is eredményesen zárult az ABB technológiai vállalat öt hónapos „Sustainable Talent Program for women in engineering” elnevezésű mentorprogramja, amelyben 5 női mérnökhallgató vett részt. Az ABB 2015-ben indította el a programot női műszaki egyetemi és főiskolai hallgatók számára azért, hogy erősítse a nők részvételét és növelje a munkavállalási kedvüket műszaki területeken.

Az ABB immár hetedik éve sikeres és népszerű női mentorprogramjának célja, hogy erősítse a nők részvételét és növelje a munkavállalási kedvüket műszaki területeken, valamint lehetőséget adjon, hogy a női hallgatók már tanulmányaik során megismerkedhessenek egy nemzetközi cég működésével, szolgáltatásaival és karrierlehetőségeivel.

A program 5 hónapja során a résztvevők ezúttal is betekintést nyerhettek az ABB mindennapjaiba. Havi egy alkalommal különböző témákra fókuszáló, félnapos programokon vettek részt. Találkoztak továbbá a technológiai vállalat női vezetőivel, megismerhették a különböző területeken dolgozó kollégák karrierútjait, illetve HR szakemberektől személyes konzultáció keretében tanácsot kaptak a későbbi elhelyezkedéshez, önéletrajzíráshoz és felvételi interjúkhoz.

A mentorprogram résztvevői mindezek mellett fejleszthették a műszaki pályához szorosan kapcsolódó készségeket is: lehetőségük volt például kipróbálni ABB robotok, köztük a méltán népszerű kobot, a Yumi programozását. Az esélyegyenlőségi projekt 7 éve során több mentorált is csatlakozott először gyakornokként, később munkavállakóként az ABB csapatához.

Az ABB a program kapcsán hangsúlyozta, számára alapérték az esélyegyenlőség. Ismertették, a vállalat “Globális sokszínűségi és befogadási stratégia 2030-ig” vállalása keretében szeretné világszerte megduplázni, a jelenlegi 12,5 százalékról 25 százalékra növelni a nők arányát a felsővezetői pozíciókban.

A műszaki tudományos pályát már fiatalkorban vonzóvá kell tenni a nők számára

A nők még mindig alulreprezentáltak a műszaki területeken, holott ezek számos karrieresélyt kínálnak a számukra, mind a kutatás, mind a műszaki felsőoktatás, mind a mérnöki pálya területén – mutatott rá az ABB. Hozzátették, a műszaki tudományok iránti érdeklődés általában fiatal korban kezdődik. A statisztikák szerint pedig a lányok az iskolai tanulmányaik során kisebb valószínűséggel gondolnak jövőbeli hivatásként a mérnöki pályára. Ennek társadalmi-kulturális, neveltetésbéli okai vannak, amivel foglalkozni kell, ha az a cél, hogy nagyobb létszámban lépjenek be a műszaki tudományos és szakmai pályára – emelte ki a vállalat közleményében.

Nagy Viktória, az Óbudai Egyetem Mérnökinformatikus szakának hallgatója így nyilatkozott a programról: „Számomra hatalmas élmény volt ez a program, és örülök, hogy egyre több ilyen van. Ebben a félévben majdnem feladtam a tanulmányaimat és a pályámat, mert elvesztettem a motivációm, de a mentorokkal való beszélgetés segített ezen átlendülni. Nagyon élvezetes programok voltak, sok új embert ismerhettem meg, és sok új dolgot tanulhattam. Még ha nem is teljesen a szakmámba vágott, de emberileg is sokat tanultam. Köszönöm, hogy részt vehettem a mentorprogramban!”

Az ABB női esélyegyenlőséget célzó mentorprogramjának idei résztvevői és mentorai

A társadalom és az ipar átalakulása a fenntarthatóbb jövőért

Az ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) egy vezető globális technológiai vállalat, amely ösztönzi a társadalom és az ipar átalakulását egy hatékonyabb és fenntarthatóbb jövő megvalósítása érdekében. Az energetikai, robotikai, automatizálási és hajtás portfólióinak különböző szoftverekkel való összekapcsolásával az ABB kitolja a technológia határait, hogy ezzel a teljesítményt új szintre emelje – ismerteti a vállalat. Hozzáteszik, a több mint 130 éves sikerességüket a világ több mint 100 országban foglalkoztatott 105 000 munkatársuk garantálja. A globális társaság magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult, és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű, valamint energetikai szektorban.

Forrás: ABB közlemény