Idén is odaítélik az Év Főépítésze és a Főépítészi Életmű Díjakat. Az elismerésre augusztus 8-ig lehet eljuttatni a javaslatokat az Országos Főépítészi Kollégium Titkárságára. 

Nagykanizsa megyei jogú város és az Országos Főépítészi Kollégium 2000-ben alapította meg Az Év Főépítésze Díjat. A cél az volt, hogy elismerjék a főépítészi tevékenységet, az önkormányzati, állami (területi) főépítészek munkáját. A kitüntetést első alkalommal a Nagykanizsán 2000 augusztusában megrendezett V. Országos Főépítészi Konferencián adták át, majd a következő konferenciákon minden évben.

A díj odaítélésére írásbeli javaslat alapján kerül sor. Javaslatot bármely főépítész, önkormányzati és hivatali vezető, vagy bármely szakmai és önkormányzati szervezet, illetve szövetség tehet. Az elismerésre nem javasolható hivatalban lévő állami főépítész, továbbá olyan személy, aki az Alapító Okirat szerint részt vesz a díj odaítélésének véleményezésében. Továbbá nem kaphat Év Főépítésze Díjat a konferenciát rendező település főépítésze a rendezés évében.

Az Év Főépítésze Díjat minimum 10 éves főépítészi gyakorlattal rendelkező főépítész kaphatja meg, míg a Főépítészi Életmű Díj feltétele minimum 20 éves főépítészi gyakorlat. Az elismerést határon túli főépítész, egyházi és intézményi főépítész kivételesen indokolt esetben, további díjként megkaphatja.

A díjra jelölés módja

Aki a Főépítészi Életmű Díj és Az Év Főépítésze Díj adományozására javaslatot kíván tenni, azt a javasolt személy szakmai munkásságának részletes bemutatásával és szöveges indoklással teheti meg. A dokumentumokat – figyelembe véve a Visegrádon, szeptember 7-9. között megrendezésre kerülő XXVI. Országos Főépítészi Konferencia időpontját – 2022. augusztus 8-ig várják az Országos Főépítészi Kollégium Titkárságára e-mailben vagy postai úton.

E-mail cím: foepiteszek@foepiteszek.hu, postacím: Salamin Ferenc, Országos Főépítészi Kollégium, 1024 Bp. Margit krt. 5/a.

Az elismerés alapító okirata, valamint a Főépítészi Életmű Díjban és Az Év Főépítésze Díjban részesültek névsora a www.foepiteszek.hu weboldalon a „Főépítészek” főmenü, Főépítészi díj menüpont alatt található.

Forrás: Lechner Tudásközpont