Egyre inkább formát ölt a magyar csapat háza a Wuppertalban megrendezett a Solar Decathlon Europe 2022 nemzetközi innovációs házépítő versenyen. A házat május 20-án kezdték el építeni a németországi helyszínen és június 2-ra kellene készen lenniük, a szervezők azonban az általuk okozott problémák miatt plusz egy nap kivitelezési napot adtak a PTE versenyzőinek. Helyzetjelentés a csapat egyik fő együttműködő partnerétől, az ÉVOSZ-MAKÉSZ-től.

A Lungs of the City Team-nek szélsőséges időjárással, némi versenyszervezési problémával is meg kellett küzdenie az elmúlt napokban a németországi Solar Decathlon Europe 2022 versenyen. Az első napon olyan intenzív eső esett erős széllel a versenyhelyszínen, hogy jó ideig nem tudtak építkezni, de végül a rossz időjárási körülmények között is kénytelenek voltak folytatni a munkálatokat, hogy ne fussanak ki a határidőből.

Az SDE22 magyar csapatának egyik fő együttműködő partnere, az ÉVOSZ-MAKÉSZ Környezettudatos és Szerelt Technológiás Szakmai Tagozatának lapunkhoz eljuttatott beszámoló szerint a versenyszervezők által épített alappal is adódott probléma. A pont alapokat nem szintezték, csak a kiásott gödörbe helyezték el, illetve a megjelölt tüskék és csatlakozó elemek nem voltak a helyüket. Mindezek javítása két napot vett igénybe, aminek kompenzálásért a magyar csapat plusz egy kivitelezési napot kapott a szervezőktől.

Kép forrása: Lungs of the City

A nehézségek ellenére lelkes és kitartó a magyar csapat

A munkafázisokat műszaki ellenőr veszi át, akinek az egy-másfél órás munkája alatt az építkezés nem folytatódhat. Az építkezéshez szükséges daru egy adminisztrációs probléma miatt egy időre kiesett, de végül megtörténhettek az utolsó beemelések is. Mindezek nagyjából három napnyi csúszást jelentenek. A csapat azonban továbbra is lelkesen és kitartóan dolgozik, és bizakodóak abban, hogy a nehézségek ellenére határidőre elkészülnek a kulcsrakész kivitellel. Az építkezés jó hangulatban zajlik és nagyon bíznak abban, hogy jó eredményeket érnek el. Május 25-én utánpótlás érkezett hozzájuk, akik frissen kezdték meg a munkálatokat. Felrakják a vályog vakolatot, amit magyaros mintákkal fognak díszíteni, illetve egyéb teendőkbe is besegítenek.

Félidőben van az építkezés – június 2-án kezdődik a zsűrizés

A mérések és zsűrizési folyamatok június 2-án kezdődnek, a hivatalos megnyitó pedig június 10-én lesz. Ezt követően már a nagyközönség is megtekintheti, bejárhatja az épületeket. Magyarország június 22-én lesz a fókuszban, ez lesz a „magyar nap”, ahol a PTE csapata mutatkozik be a többi versenyzőnek és az érdeklődőknek. A verseny zárását és a díjkiosztót június 26-án tartják.

Kárpáti József, az ÉVOSZ-MAKÉSZ elnöke tájékoztatójukban elmondta, sikernek tartja, hogy a PTE csapata kijutott, és az épületük terve alapján az három évig a németországi mintaházparkban maradhat. Hozzátette, ezzel az épületben lévő, a csapatot támogató cégek termékeit, szolgáltatásait és Magyarországot egyaránt népszerűsíthetik. Kárpáti József kiemelte, természetesen nagyon megérdemelne a csapat díjakat, azonban a részvétel a legfontosabb, ami alapján a fiatal tehetségek hatalmas tapasztalatot szereznek, amit az életbe kikerülve hasznosítani tudnak majd.

Kép forrása: Lungs of the City

Az ÉVOSZ-MAKÉSZ elnöke úgy véli, ez a verseny is megmutatja, hogy az általuk a Pécsi Egyetemen elindított Környezettudatos Készház Építés fakultatív tantárgyat gyakorlatokkal kellene kibővíteni. A hallgatókat, de az oktatókat is az üzemeinkben, kivitelezéseken hasznos lenne bevonni a munkába, mert így kézzel fogható tapasztalatot is gyűjthetnek – fogalmazott Kárpáti. Hozzátette, ez a fajta együttműködés kölcsönös hasznon alapulna, hiszen a diákok és a tanárok a cégeknek is segíthetnek az új technológiák, munkaszervezési folyamatok bevezetésében, a tervezésben és kutatásban. Mindezt az iparág fejlődése, valamint a klímavédelmi kötelezettségek sikeres teljesítése, és más cégeknek történő példamutatás érdekében – mutatott rá az ÉVOSZ-MAKÉSZ elnöke.

Számos hazai vállalat, szervezet állt a csapat mögé, megmutatva a jövőbe vetett bizalmukat

A csapatot több mint 60 hazai vállalat, szervezet támogatja anyaggal, díjmentes szolgáltatással, munkával, pénzbeli támogatással, mint:

  • Innovációs és Technológiai Minisztérium
  • Waberer’s
  • Greenology Tudásközpont
  • Pécsi Tudományegyetem
  • Arterior
  • decorfloor

A csapat SDE22 versenyen történő indulását az ÉVOSZ, valamint a Környezettudatos és Szerelt technológiás Szakmai Tagozat számos tagja is segítette anyagokban, munkadíjban, pénzbeli támogatásban, megmutatva a jövőbe vetett bizalmukat:

  • Berger Házak Zrt.
  • Kp Sales House Kft.
  • Németh-fa Kft.
  • Interhaus-Barta Kft.
  • Biokay természetes építőanyagok – Biobaushop Kft.
  • KÉSZ Csoport
  • Duna Aszfalt Zrt.
  • Mapei Kft.
  • Lignomat Kft.
  • Sto Építőanyag Kft.
  • Lignomat Kft.

Nem ÉVOSZ-MAKÉSZ tagok, de az ő szervezésükben segítettek:

  • Tajga-Depo Kft.
  • Környezettudatos Építők Szervezete

A Lungs of the City Team teljes támogatói listája itt található: https://lungsofthecities.com/sponsors-hun

Hajrá Pécsi Tudomány Egyetem Műszaki és Informatikai Kar hallgatói!