ÉVOSZ-MAKÉSZ felajánlás a június eleji villámárvíz károsultjainak

452

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) keretein belül működő Magyar Környezettudatos és Szerelt Technológiás Vállalatok Szövetsége (MAKÉSZ), értesülve a környezeti katasztrófát okozó június eleji esőzésről és a keletkezett súlyos károkról, Recsk polgármesterének felajánlotta a tagvállalkozásai által rövid időn belül felépíthető és lakhatóvá tehető „készházas” építési kapacitását a legsúlyosabb helyzetben lévő lakosok részére, akár végleges megoldást kínálva.

2010-ben a Hernád völgyében lefolyt árvíz utáni hasonló helyzetben Ónodon egy helyi, 3 gyermekes családnak építettek új lakóházat.

A rendszerváltás óta többezer lakás épült hazánkban is a favázas építési móddal. A 25 éve alakult MAKÉSZ tagjai, mint önálló vállalkozások a minőségi építés mellett a megújuló anyagok használatával, környezetkímélő technológiákat alkalmazva építenek olcsó fenntartású lakóházakat is.

A készházépítő cégek üzemi előregyártással, a helyszínen 2-3 hét alatt félkészre szerelve, majd a szerelési, szakipari munkákat ütemesen elkészítve akár 2 hónap alatt tudnak lakható épületeket átadni. Az összeszerelés rendkívüli gyorsaságát és nagyfokú pontosságát a gondos gyártmánytervezés és a precíz CNC-gépes megmunkálás biztosítja. A magas fokú előkészítettség párosul a helyszíni szerelés gyorsaságával.

Egy plusz, többlet előnye is van a rendszernek: a szigetelés, a táblás borítás készítése és egyes száraz technológiák betanított munkával készülhetnek, ami lehetővé teszi az építtetők személyes közreműködését. Ez természetesen szakmunkás és/vagy művezető irányításával történhet, de az építés folyamatában a személyes részvétel motiváló erő lehet a majdani lakáshasználó számára.

A tagszervezetek által épített lakóházak az előírásnál jobb, akár passzívház szintet, A++ energetikai besorolást is elérhetik, amit a 25-28 cm-es szigetelés és a 32 cm-es teljes falvastagság biztosít. Anyaghasználatban árérzékenység esetén a hagyományos szigetelési és gépészeti megoldásokat alkalmazzák, de nyitottak a természetes anyagok használatára, és törekvésük a CO2-kibocsájtás és ezzel az ökológiai lábnyomuk egyedi műszaki megoldásokkal történő csökkentése.

 

Forrás: ÉVOSZ