Európai építési piaci kitekintő 2025-ig

1539
GDP és teljes építési teljesítmény az Euroconstructban

Kockázatok és bizonytalanság az európai építési piac növekedésének gátja

A 95. Euroconstruct konferencián közzétett új előrejelzés szerint az európai építési piac idén és jövőre mérsékelt csökkenést könyvelhet majd el és fellendülés legkorábban 2025-re várható. Magyarországon 2024-ig nagyobb mértékű visszaesésre lehet számítani, majd 2025 itt is fellendülést hozhat. A konferenciát az Eib, a szervezet holland tagintézete rendezte Amszterdamban június 9-én.

Európa építési piaca 2022-2025 között

Az ukrajnai háború, a súlyos mértékű energiaválság és a monetáris politika hirtelen változásai kezdetben egy európai gazdasági recessziót vetítettek elő. Az elmúlt hónapokban viszont az európai gazdaság a vártnál jobban teljesített az alacsonyabb energiaárak, az ellátási láncok korlátainak enyhülése, a javuló üzleti bizalom és az erős munkaerőpiac miatt. Egy ilyen növekvő gazdasági környezetben tavaly az európai építési piac 3%-os növekedést könyvelhetett el.

Az idei évre vonatkozó európai építési piaci előrejelzést viszont lefelé módosították az Euroconstruct kutatói a korábban előrejelzett stagnálásról ezúttal csökkenésre. A növekedés fokozatos lassulása mögött alló tényezők a világgazdaság gyengébb lendülete, az infláció, a monetáris politika irányának változása és ebből következően a kamatlábak emelkedése. Ezek fokozatosan alakultak ki, mára velünk maradtak, és idén az építésre fordított kiadások zsugorodásához vezettek. A 95. Euroconstruct konferencia 1,1%-os csökkenést prognosztizál 2023-ra, további 0,7%-os zsugorodást 2024-re, míg 2025-re fellendülés jöhet.

Az Euroconstruct előrejelzése alszektoronként

Az infláció tavalyi meredek emelkedése, melyet többek között az energiaválság okozott, erőteljes kamatemelésre kényszerítette a jegybankokat, mely rontotta a lakásberuházások finanszírozását. 2022-ben a legtöbb európai országban megduplázódtak a jelzáloghitelek kamatai, míg Finnországban, Szlovákiában, Svájcban és az Egyesült Királyságban háromszorosára emelkedtek. A jelenlegi előrejelzés szerint idén az Euroconstruct országok teljes lakásépítési teljesítménye idén alacsonyabb lesz, mint tavaly és a zsugorodás várhatóan még egy évig folytatódik majd. A 4 közép-kelet-európai országban (EC-4: Csehország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia) nagyobb csökkenés következhet be, mint az Euroconstruct 15 nyugat-európai országában (EC-15). Az Euroconstruct mindkét régiójának fellendülése 2025-ben kezdődhet meg.

Építési teljesítmény az EC-4 régióban

A gazdasági növekedés egyértelmű lassulása hátráltatja majd a nem-lakásépítési piacot a következő években. A nem-lakásépítés teljesítménye tavaly nőtt az előző éves szinthez képest. 2022-ben az Euroconstruct teljes építési kibocsátásának 29,2%-át a nem-lakáscélú építkezések tették ki. A növekedési előrejelzések ugyanazok maradtak, mint az előző jelentésben (tavaly novemberben). Az idei évre enyhe növekedés várható, míg a hátralévő időszakban kismértékű élénkülésre lehet számítani. A nem-lakásépítés teljesítménye 2025-ben meghaladhatja a 2019-es pandémia előtti szintet.

A ciklikus hatások kevésbé érintik a mélyépítést, mivel ebben az alszektorban sok hosszú távú projekt van és a közfinanszírozott beruházásoknak is nagyobb az aránya. Az EU-s pénzek általában stabilizáló tényezőt jelentenek, sőt, mint általában a gazdasági visszaesés idején, a kormányok gazdaságélénkítő beruházásokat indítottak az építőiparban (meglévő infrastruktúra karbantartása, fejlesztése, illetve új infrastrukturális projektek indítása). A mélyépítés növekedési üteme meghaladja a magasépítését, és 2021 óta folyamatos növekedést mutat az előrejelzési időszakunk végéig, bár a 2023-2025 közötti időszak éves növekedési üteme meglehetősen mérsékelt.

Magyarország építési piaca 2025-ig

A kormány az újraiparosításra helyezi a hangsúlyt, ami jó hír az ipari és a raktárépületek, valamint az energiaszegmens és a vízügyi infrastruktúra számára, míg más szegmensek háttérbe szorulni látszanak. A 2024 végéig érvényben lévő beruházási stop és a Magyarország számára nem elérhető uniós finanszírozás miatt a teljes építési piacban 2024-ig kétszámjegyű visszaesés következhet be. A fellendülés legkorábban 2025-ben indulhat meg. A jelenlegi előrejelzés azt feltételezi, hogy az ágazat teljesítményét közvetlenül befolyásoló uniós finanszírozás egy része 2023 végéig elérhetővé válik.

 

Forrás: 95. EUROCONSTRUCT Konferencia, Amszterdam