Épületfelújítási Keretrendszer segíti az önkormányzati klímacélok elérését

765

Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) tavaly év végén jelentette be, hogy a BUILD UPON2 elnevezésű, H2020 projektben megszületett egy olyan keret- és indikátorrendszer, amely lehetővé teszi a városok számára az épületenergetikai felújítások valódi hatásainak figyelemmel kísérését és számszerűsítését. Az eszköz felerősíti a nemzeti épületfelújítási stratégiák helyi hatékonyságát és végrehajtását.

Az EU és hazánk klímasemlegességének eléréséhez 2050-ig azonnali és többszintű cselekvésre van szükség. A nemzeti ered­mények támogatásához elengedhetetlen a meglévő épületállományok energetikai fel­újítása, melyet az önkormányzatok helyi szinten tudnak ösztönözni.

A 2019 nyarán 8 ország partnersé­gével indult BUILD UPON2 nemzet­közi projekt, amely egy többszintes épületfelújítási keretrendszer kidolgozá­sát és tesztelését célozta meg a 2050-re kitűzött európai karbonsemleges épületállomány eléréséért. A projekt fő fejlesz­tése egy nemzeti, régiós és helyi szinteket összehangoló épületfelújítási monitor­ing keretrendszer, amely kulcsfontosságú eszközt biztosít az energetikai felújítások eredményeinek azonosításához és nyo­mon követéséhez.

A projekt eredményei

A projekt két és fél éve alatt nemzeti irá­nyítóbizottságok és a bevont városok támogatásával 2020-ban elkészült a keret­rendszer első, majd 2021 októberében többkörös finomhangolás után a végle­ges verziója. Budaörs mintavárosként workshopokon vizsgálta, hasznosak-e a javasolt mutatók, vajon rendelkezésre áll-e a szükséges mennyiségű adat, van-e meg­felelő adatgyűjtő rendszer, és van-e ele­gendő – technikai, pénzügyi és humán – erőforrás a sikerhez.

A közös gondolkodás eredményeképpen végül négy környezeti, négy társadalmi és öt gazdasági indikátor jött létre. Ilyen mutató például a CO2-kibocsátás csök­kentése, az energiaszegénységből kike­rült háztartások százalékos aránya, a bel­téri levegő minőségének javítása vagy az energetikai felújítási munkák révén támo­gatott munkahelyek. Ezt az indikátorrend­szert olyan források egészítik ki, amelyek segítik a városokat az adatgyűjtésben és az eredményekről szóló jelentések hatékony elkészítésében. Az adatok tekintetében az egyszerű, könnyen hozzáférhető, az össze­hasonlíthatóság érdekében egységes ada­tok gyűjtése a cél, módszertanilag pedig fontos, hogy rögzítsék azokat. Ha pedig becslésre támaszkodnak, akkor ennek módszertanát is rögzítsék az önkormány­zatok. Költségek mindig lesznek, de fon­tos, hogy ezek ne jelentsenek akkora ter­het, ami kizárja a használatot.A mintaváros tervei, a következő lépések

Budaörs, a magyar mintaváros régóta elkötelezett a klímavédelem területén. A BUILD UPON2 projekt nagymértékben segítette az önkormányzatot céljai elérésében. A keretrendszert hat plusz három önkormányzati épület megvizsgálásával tesztelték, és azonnal látszott, hasznos lesz. Szeptemberben a képviselő-testü­let úgy határozott, hogy a keretrendszert első körben bevezeti az önkormányzati épületállományra, illetve azokra a projek­tekre, ahol ez alkalmazható. Mindezeken túl szeretnének olyan képzéseken részt venni, amelyeket a téma releváns képvise­lői tartanak.

Szabó Sándor, a Budaörsi Polgármes­teri Hivatal pályázati koordinátora szerint az egyik nagy kihívás az adatok hiányos­sága, illetve rendszerezése volt, ugyanis a folyamatosan gyűjtött adatok az önkor­mányzat különböző irodáinál landoltak. A projektnek köszönhetően elindult egy egységes, folyamatosan koordinált adat­gyűjtés, ami jelenleg jól működik az önkormányzatnál, ugyanakkor a lakossági és a szolgáltatószektor épületfelújításaival kapcsolatos adataira egyáltalán nincs rálá­tásuk, ehhez országos szintű adatgyűjtésre volna szükség.

A lakossági adatgyűjtésben a jövőben segíthetnek az önkormányzat által évente kiírt energiahatékonysági korszerűsítési pályázatok, melyek a tervek szerint teljesebb körű adatszolgáltatást igényelnek majd, és nyomon követik a források fel­használásának hatékonyságát egy megha­tározott időszakig. A legfontosabb jövőbeli feladatnak Szabó Sándor egy dedikált „klí­mareferens” kinevezését tekinti, aki napi szinten összefogja és koordinálja a folya­matokat, hogy biztosítsa az érdemi tovább­lépést, és hosszú távon javítsa az eddig elért eredményeket.

A projekt záróeseményeként szerve­zet minikonferencián részt vevő Újszászi Györgyi környezetvédelmi és fenntartha­tósági referens (Budavár), Németh Ákos tanácsnok (Szombathely) és Ferenczi Ist­ván képviselő (Kispest) a budaörsi tapasz­talatokat megismerve egyetértettek abban, hogy kiemelten fontos az adatgyűjtés és -kezelés, a dedikált klímareferens kine­vezése és az önkormányzati munkatársak edukálása.

Az ábra a Módszertani útmutatóban használt példát mutatja be összefoglalóan, hogy az energetikai felújítás éves
hatása hogyan mutatható be a nagyközönségnek, ha a Keretrendszert széles körben használják.

Nemzeti szintű hatás

A BUILD UPON2 projekt országos szin­ten is érezteti a hatását: a felújítás előnyeinek mérésére szolgáló új, holisztikus megközelítés révén a helyi önkormány­zatok most adatokat tudnak szolgáltatni a nemzeti Hosszú Távú Felújítási Stratégiá­hoz (LTRS), amelynek elkészítése minden EU-tagállam számára kötelezettség. Ha a keretrendszer indikátorait a tagállamok sablonként használják stratégiáik nyomon követésére, biztosítani tudják, hogy min­den követelménynek megfeleljenek, meg­könnyítve az Európai Bizottság számára az előrehaladás értékelését.

Az Épületfelújítási Keretrendszer Mód­szertani Kézikönyve a HuGBC honlapján, a projekt aloldalán elérhető. A Keretrend­szer önmagában nem határoz meg felújítási célokat, hanem egy eszköz kíván lenni, hogy támogassa az önkormányza­tokat és épülettulajdonosokat saját céljaik elérésében. A módszertan – illeszkedve a Polgármesterek Szövetsége SECAP mód­szertanához – magán- és önkormányzati lakóépületekre, önkormányzat tulajdo­nában levő középületekre és nem önkor­mányzati tulajdonú kereskedelmi-szolgál­tatási épületekre vonatkoztatható.

_____________________________________________________________________________

A BUILD UPON2 projektről

Az EU Horizon 2020 által finanszíro­zott BUILD UPON2 projekt képessé teszi Európa városait arra, hogy meg­lévő épületállományuk 2050-re történő karbonmentesítése érdekében egyesítsék erőiket a nemzeti kormányokkal és az ipar­ral. A BUILD UPON2 8 mintavárossal és 24 követővárossal dolgozott együtt az Európai Bizottság Felújítási Hullám törekvése meg­valósításához szükséges stratégiák kidol­gozásán. A fő hangsúly egy „többszintű, a felújítások hatását vizsgáló keretrend­szer” kidolgozásán és tesztelésén volt. Ezt a keretrendszert az épületfelújítás sokféle előnyének nyomon követésére és jelen­tésére használják. A városfelújítási stra­tégiák egyedülálló mérföldkövei és mér­hető előrehaladási mutatói többek között: kibocsátáscsökkentés, fokozott foglalkoz­tatás és javuló egészség. Az adatok helyi szintű rögzítésével a keretrendszer össze­kapcsolja a felújítást a nemzeti szintű szak­politikai és döntéshozatali folyamatok­kal, ösztönzi a nagyobb beruházásokat a városregenerációs programokba, és lehe­tővé teszi a bevált gyakorlatokkal kapcso­latos kezdeményezések bővítését és széle­sebb körű felhasználását.
A projektet az Európai Unió Horizont 2020 kutatási és innovációs programja támo­gatta a 840926 számú támogatási megál­lapodás keretében.

 

www.hugbc.hu