Green Future Conference idei díszvendége és kiemelt szakmai partnere Németország

421

Német jó gyakorlatokkal, a zéró karbon hazai helyzetkép és az építési ágazat jó példáinak bemutatásával értékes programot ígér a HuGBC Green Future Conference eseménye. A jelenlévők október 19-én elsőként nyerhetnek betekintést a Környezettudatos Építés Egyesület (HuGBC) Zéró Karbon iparági felmérésének eredményeibe is.

A klímavédelem alapvető feltétele a fenntartható és működőképes jövőnek

Az ingatlanágazatra is igaz, hogy csak fenntartható formában maradhat gazdaságilag életképes. Az idei Green Future Conference „Válaszút előtt – Úton a karbonmentes építés felé” esemény fókuszában ezért idén a karboncsökkentési útiterv, az EU taxonómia, a zöld ingatlan finanszírozás, a nemzetközi és hazai jó gyakorlatok állnak. Ahhoz, hogy 2050-re versenyképes, erőforráshatékony ingatlangazdasággá alakuljunk, nettó zéró karbonkibocsátású működésre szükséges átállnunk, amely folyamat kulcselemei az ágazati együttműködés, az innováció, az életciklus szemlélet és a felújítások.

Az idei konferencia díszvendége Németország, Julia Gross, Németország magyarországi nagykövete nyitja meg. A konferencia védnökei Cristina Gamboa, a WorldGBC vezérigazgatója és Lánszki Regő építészeti államtitkár.

A Green Future Conference első szekciója a zéró karbon épületek építésének nemzetközi kereteit vizsgálja, a második a hazai keretrendszert és helyzetképet mutatja be, majd a harmadik szekcióban a résztvevők megismerkedhetnek a hazai iparági szereplők konkrét példáival és eddigi eredményeivel.

A konferencia egyik fő előadója Dirk Bartsch, Németország egyik legjelentősebb ingatlanfinanszírozási intézményének vezető elemzője lesz, aki több nemzetközi hitelminősítő hálózat és fenntartható finanszírozási kezdeményezés aktív részvevője. Dirk előadásában az építőipari ágazat zöld finanszírozásáról fog beszélni.

Hogyan alkalmazhatóak a nemzetközi zöld finanszírozási gyakorlatok hazai környezetben?

A Green Future Conference első szekciójának panelbeszélgetésében a kereskedelmi finanszírozás jeles nemzetközi és hazai képviselői azt járják majd körül, hogy az épületállomány dekarbonizációjában milyen szerepet tölt be a zöld finanszírozás és az ESG. A beszélgetés résztvevői arra keresik közösen a választ, hogy hogyan alkalmazhatók a nemzetközi és németországi gyakorlatok a hazai környezetben.

A panelbeszélgetés résztvevői:

  • Deák Tamás (ingatlanfinanszírozási vezető, Erste Bank),
  • Dirk Bartsch (Head of ESG, Berlin Hyp AG),
  • Gyura Gábor (fenntarthatósági pénzügyi tanácsadó, ENSZ Környezetvédelmi Program),
  • Nagy Tamás (igazgató, Pénzügyi rendszer elemzése igazgatóság, Magyar Nemzeti Bank),
  • Suba Levente (Fenntarthatósági Programiroda vezetője, K&H Csoport) és
  • Szabó Krisztián (ingatlanfinanszírozási vezető, Projekt, Ingatlan és Szindikált Finanszírozási Főosztály, Raiffeisen Bank) lesznek.

A jelenlévők megismerhetik a HuGBC Zéró Karbon iparági felmérésének eredményeit

Huszár Daniella, a HuGBC Advancing Net Zero projektjének vezetője a konferencián elsőkézből mutatja be előadásában az egyesület Zéró Karbon Ajánlása iparági egyeztetéseinek eddigi eredményeit. Az egyeztetés célja a magyar építési piac tájékozottságának és jelenlegi aktivitásának felmérése az épületek dekarbonizációjával kapcsolatosan, illetve a zéró karbon átalakulás szükséges következő lépéseinek, az építőipari zéró karbon útvonaltervnek és stratégiának megalapozása.

Támogatók, védnökök

Az esemény fővédnöke a Német Nagykövetség és védnöke Lánszki Regő építészeti államtitkár. A konferencia főtámogatói: Német Nagykövetség, Market Építő Zrt., VELUX Magyarország Kft. és támogatói: Denkstatt Hungary Kft., Saint-Gobain Hungary, Greenbors Consulting Kft., European Climate Foundation.

A konferenciára az egyesület az ingatlanszektor, építőipar és építésgazdaság azon szakembereit várja, akik elkötelezettek a fenntartható építkezés mellett.

A konferencia idei helyszíne: Radisson Blu Béke Hotel

Az esemény karbonlábnyomát a Denkstatt Hungary számolja: a szervezők célja a lehető legkisebb karbonlábnyom elérése, illetve annak utólagos semlegesítése.

 

További részletek: www.hugbc.hu

 

Forrás: HuGBC