Több mint duplájára emelkedett az építőipari szakcsoportot választó diákok száma a 2021/2022. tanévben az előző évhez képest – számol be közleményében az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ). A szakmai szervezet ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a nyugdíjkorhatárt elérő tapasztalt szakmunkások pótlása a létszámbővülés ellenére is kiemelt feladat.

Három évvel ezelőtt mindössze 9.000 tanuló volt az iskolarendszerben, akik építőipari szakmunkásoknak tanultak. A 2021/2022. tanévben az építőipari szakmacsoportot választó új diákok száma az előző évi 3000 főről 6.500 főre emelkedett, ezáltal a szakképzésért felelős minisztérium TOP 10-es ranglistáján a szakmajegyzék szerinti ágazatokban tanulók létszáma szerint az építőipar a 7. helyre került – ismerteti közleményében a Szakszövetség.

Az ÉVOSZ szerint a kereseti lehetőségek, a képzés ideje alatt kapható ösztöndíj, a biztos munkalehetőség és az új szakképzési törvény adta lehetőségek egyaránt ráirányítják a szülők és gyerekek figyelmét az építőiparra. Hozzáteszik, a javuló munkafeltételek, a nagyobb szakmai odafigyelés, a modern internetes eszközök használata is vonzza a gyerekeket.

Legtöbben Budapesten, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében választják az építőipari szakmákat.

A 2021/2022 tanévben építőipari szakmát választók megoszlása megyénként (fő)

Forrás: MKIK

A Szakszövetség rámutat arra is, hogy a legdivatosabb a kőműves, a burkoló és a festő, mázoló és tapétázó szakma.

Fontos a tapasztalt nyugdíjba vonuló szakmunkások pótlása

Legnagyobb húzóerőnek az építőipari szakmunkások iránti nagy keresletet, a biztos munkalehetőséget és a növekvő béreket lehet tekinteni – hangsúlyozza közleményében az ÉVOSZ.

Felhívják ugyanakkor a figyelmet arra, hogy évente mintegy 25.000 nagy tudású szakmunkás éri el a nyugdíjkorhatárt, akiknek jelentős része ott is hagyja az építőipart. A biztató létszámbővülés ellenére pótlásuk az iskolarendszerben végzettekkel még továbbra sem megoldott. Ezért is hívta az általános iskolákat és az építési vállalkozókat egy nagyszabású pályaorientációs szakmai programra az ÉVOSZ.

Mint írják, tagszervezeteik közül, az ország különböző pontjáról eddig 40 vállalkozás jelentkezett igényes létesítményeik szakmai bemutatására a 7., illetve 8. évfolyamos általános iskolai tanulók részére a szeptembertől induló tanév elejére. A megszólított általános iskolák közül 80 tanintézet igazgatója reagált ezidáig pozitívan az építőipari pályaorientációs programban való részvételre – számol be a közlemény.

A személyes élményeken túl pályaorientációs animációs kisfilmek – https://youtu.be/JEh43D6b7Nk – is segítik a szülők és a tanulók építőipari szakmacsoporti választását.

Forrás: ÉVOSZ közlemény