Ismét országos, nyílt és nyilvános pályázatot hirdet Osskó Judit, az OSSKÁR-díj alapítója és az Országos Főépítészi Kollégium (OFK). Pályázni bármely, magyar építész által tervezett és Magyarországon 2018. január 1. óta átadott új épülettel, jelentős bővítéssel, illetve felújítással lehet. A kiírásra 2022. április 15-ig várják építész tervezők pályaműveit.

Az OSSKÁR-díj keretében olyan új építészeti alkotásokat, együtteseket keresnek, melyek illeszkednek az adott település és táj szelleméhez, illetve rendezik, és nem zaklatják a meglévő természeti és épített környezetünket – hívják fel a figyelmet a kiírásban. Olyan kiemelkedő színvonalú műveket kívánnak díjazni, melyekben a humánum, a harmónia és a minőség játszik vezető szerepet. Az építész tervezők által benyújtott pályaműveket éppen ezért a tágabb környezetükkel együtt értékelik majd. Az OSSKÁR-díj odaítélésének legfőbb szempontja tehát, hogy az új létesítmény szerves része legyen a település táji és épített környezetének.

A Bíráló Bizottság elnöke Salamin Ferenc Ybl-díjas, Az Év Főépítésze-díjas építész, akadémikus, az OFK elnöke.

A Bizottság tagjai:

  • Benczúr László Ybl-díjas, Príma Primissima-díjas, Csonka Pál díjas, Lovagkereszttel kitüntetett építész
  • Csernyus Lőrinc Ybl-díjas, Az Év Főépítésze-díjas építész, akadémikus
  • Hegedűs Péter Ybl-díjas, Pro Architectura-díjas építész
  • Dr. Meggyesi Tamás professzor emeritus, Ybl-díjas, Széchenyi-díjas építész
  • Osskó Judit Ybl és Príma-Primissima-díjas építész, a Díj alapítója
  • Patonai Dénes DLA professzor emeritus, Ybl-díjas, Príma-díjas, Csonka Pál-díjas építész

Az OSSKÁR-díj bruttó 1.000.000 Ft.

A pályaműveket április 15-ig lehet benyújtani. Az előválogatást követően a Bíráló Bizottság mindegyik, díjazásra méltó épületet a helyszínen is megtekint, ezt követően hozza meg a végső értékelését. A pályázat díjazottja az eredményhirdetésen kerül nyilvánosságra, melyre a díjátadással együtt várhatóan 2022 júniusában, a Pesti Vigadóban kerül sor.

A 2020-ban kiírt Osskár-díj keretében a Bíráló Bizottság a 2021 júniusában tartott ünnepélyes átadón az alábbi pályaműveket részesítette OSSKÁR-díjban:

  • a budapesti Wekerle Kispiac épületét – Füzes András és Tóth Péter DLA építészek alkotását
  • a szintén budapesti Kőbányai Ügyfélszolgálati Központot – Lukács István, Vikár András DLA, Gál Árpád, Mangel János, Kákóczki Norbert építészek tervezését
  • a mádi J. V. Borászat épületét – Varga Csaba építész munkáját

A 2021-es díjkiosztón az OSSKÁR-díj 2020 különdíját kapta a budai Várban visszaépített királyi Lovarda.

A 2022-es Osskár-díj részletes pályázati kiírása, illetve további információk: www.foepiteszek.hu/osskar-dij

 

Forrás: foepiteszek.hu