A történelmi Budapest egyik ékköve újul meg a Paulinyi & Partners tervei alapján

1067

A világörökség védőövezetén belül, Lipótváros szívében található, Nádor utca 21. szám alatti műemléképület 1910-15 között, a Révész-Kollár építészpáros tervei alapján készült bér- és irodaházaként, jelenleg az OTP Bank Nyrt. székháza. Az elmúlt közel 110 év alatt több felújításon is átesett, az épület jellege és a szecesszió stílusára jellemző homlokzati és belső díszítő elemei azonban megmaradtak. Ennek megőrzése a Paulinyi & Partners Építésziroda számára is elsődleges. A 2022 februárjában kezdődő tervezési folyamatra nem csupán a műemlékekre vonatkozó szabályozás, de az épület történelmi múltjának megóvása is hatással volt.

A Paulinyi & Partners Építésziroda felel az OTP Budapest V. kerületében lévő székházának, eredetileg a monarchia egyik legnagyobb faipari vállalata, az Ugriai-Fasici Fabank számára épült műemlék irodaház felújításáért. A szecessziós épület impozáns külsejét – beleértve Budapest egyik legszebb kapuját – csak a belső terei szárnyalják túl. A gazdag díszítettség, a tekintélyt parancsoló helyiségek és a lenyűgöző anyaghasználat hamarosan ismét régi fényében tündökölhet. A műemléki felújítás során egy professzionális építészcsapat kezei között modern, áramló és dinamikus terek jönnek majd létre, amelyek tovább emelik az épület presztízsét és javítják kihasználhatóságát.

„A felújítás során a fejlesztés célja az épület műszaki állapotának és színvonalának emelése, műemléki restaurálása, továbbá az irodaház használhatóságának maximalizálása – mondta a projektről Dr. Paulinyi Gergely DLA, a Paulinyi & Partners elnök-vezérigazgatója. – Az épület belsőépítészeti megújítása során arra törekszünk, hogy egy agilis, fiatalos, kötetlen munkakörnyezetet hozzunk létre az épület adottságainak és karakteres műemléki elemeinek megtartása mellett.

A tervezők három, egymással összhangban lévő, mégis különálló súlyponti területet határoztak meg:

  1. A tervek alapján a belső udvar egy tágas, természetes fényben úszó, központi rendezvények magtartására is alkalmas, modern térré alakul át. Ennek érdekében elbontják a függőfolyosókat és a földszinti toldalékrészeket, nagyméretű üvegdobozokat helyeznek a belső homlokzatra, valamint az udvart üvegtetővel fedik le.
  2. A földszint átalakítása folyamán a központi udvarhoz közösségi használatú teret, bankfiók várót és központi teakonyhát-kávézósarkot kapcsolnak, amelyek ugyan külön-külön használhatóak, de rendezvények esetén egybe is nyithatóak.
  3. Az épület általános szintjeinek, irodatereinek funkcionális megújítása során nagyobb légterű, átjárható, a humán interakciót lehetővé tevő tereket alakítanak ki. Az utcafrontra a műemléki értékek megtartása mellett nagyrészt üvegfalakkal rendelkező cellás irodák, míg a belső udvar felőli oldalra tárgyalók és pihenő terek kerülnek.

A belsőépítészeti kialakításnál több tervezői eszköz tudatos használatával érték el a fiatalos, dinamikus hangulathoz és az épület szellemiségéhez, történetiségéhez harmonikusan illeszkedő design, valamint anyaghasználat közti egyensúlyt. Több helyen az épület múltja és értékei előtt tisztelegve fa geometria alapelemeket terveztek kortárs eszközökkel.

Az épület felújításával és a belső udvar lefedésével egy eddig hiányzó, központi, megérkező és társalgó teret, lobbyt hozunk létre. Emellett az irodaterek is teljeskörű felújításon esnek át, az új belsőépítészeti elemekkel egyensúlyt tudunk teremteni a kortárs design és a műemléki értékek között, ezzel fiatalos, modern tereket alakíthatunk ki.” – mondta Dr. Burián Gergő DLA, a Paulinyi & Partners projektigazgató építésze.

„Az épület műszakilag is megújul, fenntartható, energiatakarékos gépészettel és a mai kor szerinti elektromos rendszerekkel látjuk el az irodaházat.  A ház közlekedési rendszerét is fejlesztettük, ezzel biztosíthatjuk a teljeskörű, akadálymentes elérést.” – tette hozzá Márton Eszter, a Paulinyi & Partners projektvezető építésze.

 

Forrás: sajtóközlemény