A közlekedők rovására történő fővárosi kerékpársávok létesítésével és a pesti alsó rakpart időszakos lezárásaival fokozatosan lehetetlenül el a kiszámítható kivitelezési munka lehetősége. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) a fővárosi közlekedési intézkedések által okozott negatív vállalkozási tapasztalatokra hívja fel a figyelmet és a berlini megoldást ajánlja mindenki figyelmébe.  

Az ÉVOSZ a fővárosi kerékpárutak fejlesztési programjának felfüggesztését kéri a főváros vezetésétől, felülvizsgálatát annak, hogyan lehet biztosítani a gazdasági élet szereplői részére az áteresztő utak megfelelő áteresztőképességét. A meghatározó fővárosi közlekedési utak áteresztőképességének csökkentésével és a megközelítési útvonalak meghosszabbodásával drágul a kivitelezés. Vannak olyan belvárosi útszakaszok, melyek térségében a kivitelezők nem szívesen vállalnak munkát, vagy csak felárral. Ennek oka, hogy az utcára szabott önkormányzati rendelkezések miatt nem lehet az építési-felújítási területet célirányosan megközelíteni. Sokszor kerülő utakon álldogálnak a munkásokat és az építőanyagokat szállító járművek.

A berlini megoldás átültetése lenne javasolt

Az ÉVOSZ álláspontja szerint a közúti közlekedést korlátozó fővárosi intézkedések gazdasági kihatásai nincsenek elemezve, az intézkedések által kialakult helyzet a vállalkozók bevonásával nem kerül kiértékelésre. Koji László ÉVOSZ elnök a berlini tapasztalatokat és intézkedéseket ajánlja az érintettek figyelmébe.

Berlinben 2023 júniusában átmenetileg leállítottak minden kerékpárút-építést. A már elkészült kerékpárút-bővítési terveket átmenetileg nem lehet megvalósítani, amennyiben a megvalósítás eredményeként elvész akár egy közlekedési sáv vagy egyetlen parkolóhely is. A berlini városvezetés elrendelte ezen bővítési tervek felülvizsgálatát abból a célból, hogy minden berlini számára egy összességében működő közlekedési kínálat alakuljon ki. Különösen a főbb közlekedési útvonalakon kell biztosítani a napi ingázók, a gazdasági élet és az áruszállító vállalkozások számára, hogy azokat változatlan áteresztőképességgel használhassák.

A berlini városvezetés körlevelét, amely a tervezett kerékpárutak megvalósításának átmeneti felfüggesztéséről szól, megkapták az egyes berlini kerületek vezetői is. E körlevélben hangsúlyt kapott, hogy a korábban tervezett 30 km/órás sebességkorlátozást nem szándékozzák bevezetni a főbb közlekedési útvonalakon, és csak az óvodák, iskolák előtti 30 km/órás sebességkorlátozásra vonatkozó kérelmeket fogják megvizsgálni és engedélyezni.

Az ÉVOSZ szakmai közreműködést ajánl

Az építőipari szolgáltatások teljesítésének megnehezítése nem csak a szakmát, hanem fővárosi megrendelőinket, a lakosságot is megterheli. A fővárosi közlekedési helyzet enyhítését szolgáló alternatív megoldások építészeti megtervezésében, logisztikai rendszerének újragondolásához, aktualizálásához az ÉVOSZ tagszervezetei felajánlják szakmai közreműködésüket.

Csupán a közlekedésszervezési intézkedésekkel a főváros vezetése által kívánt, deklarált élhetőbb városi célok nem érhetők el. Átfogó közlekedésfejlesztési beruházások kiviteli terv mélységű gyors előkészítése és megvalósítása is indokolt.

 

Forrás: ÉVOSZ