Novemberben az előző hónaphoz képest csökkent az építőipari termelés az euróövezetben, az Európai Unióban viszont emelkedett – derült ki az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) csütörtökön kiadott jelentéséből.

Az előzetes adatok szerint, szezonálisan kiigazítva, az euróövezet 19 tagállamában 0,1 százalékkal esett vissza, az Európai Unió 28 tagállamában viszont 0,2 százalékkal nőtt az építőipar kibocsátása októberhez képest. A tavaly novemberivel összevetve az euróövezetben 0,9 százalékkal, az unió egészében pedig 1,8 százalékkal növekedett az építőipari termelés.

Októberben éves összevetésben az euróövezetben 0,6 százalékkal, az unióban pedig 2,3 százalékkal bővült, míg havi szinten 1,6 százalékkal, illetve 1,1 százalékkal csökkent az építőipar termelése.

Novemberről a legnagyobb havi szintű növekedést Magyarországból és Szlovéniából (egyaránt 4,4 százalék), valamint Franciaországból (1,5 százalék) jelentették. A legerősebb csökkenést Csehországban (3,6 százalék), Németországban (1,7 százalék) és Portugáliában (1,5 százalék) mérték.

A legnagyobb növekedést 2017 novemberéhez képest Magyarországon (+27,3 százalék), Szlovéniában (+18,9 százalék) és Lengyelországban (+16,0 százalék) regisztrálták. A legerősebb csökkenést Románia (-4,8 százalék), Svédország (-2,6 százalék) és Németország (-1,9 százalék) jelentette.

A harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest az euróövezetben 0,4 százalékkal csökkent, az Európai Unióban viszont 0,4 százalékkal növekedett az építőipar termelése, éves összevetésben 2,3, illetve 2,6 százalékos emelkedést mértek.

Magyarországon a második negyedévhez képest 10,9 százalékkal, 2017 harmadik negyedévéhez képest pedig 28,4 százalékkal nőtt az építőipari termelés tavaly július-szeptemberben. Ezekkel az ütemekkel negyedéves összevetésben első helyen, éves összehasonlításban pedig a második helyen áll Magyarország az uniós országok között.

 

Forrás: MTI

ÜZENET KÜLDÉSE

Kérjük, írja be hozzászólását!
Kérjük, adja meg nevét