A lakosság lakás-felújítási és korszerűsítési szándékai a következő egy évben, 2013-2021 (ezer háztartás) Forrás: GKI felmérések

A lakások felújítására és korszerűsítésére vonatkozó lakossági tervek az idei negyedik negyedévben is erősödtek – derül ki a GKI és a Masterplast közös kutatásának eredményeiből, ami a lakosság ezirányú terveinek és szándékainak felmérésére irányult. A kapott válaszok szerint a következő egy évben a lakóingatlanok 20%-a (azaz mintegy 820 ezer lakás) újulhat meg kisebb-nagyobb mértékben. A felújítások terén továbbra is a családi házak járnak az élen. A renoválást tervezők 37%-a szeretne állami támogatást igénybe venni.

A lakáskorszerűsítések és -felújítások gazdasági környezete alapvetően kedvező. A bővülő jövedelmek, a gyermeket nevelő családok számára elérhető kormányzati támogatások és a 2022-ben a szülők számára várható szja-visszatérítés ösztönzően hat. Emellett a magas lakásárak a lakosság egy részét meglévő lakóingatlanának átalakítása, csinosítása felé tereli.

Ugyanakkor negatív hatást fejt ki a piaci hitelek kamatainak növekedése, illetve az ebben a szektorban is érezhető magas infláció (az építőanyagok árának és a felújítási szolgáltatások díjának gyors emelkedése). A lakásukra nagyobb összeget költeni kívánó háztartások aránya az elmúlt két esztendőben visszaesésekkel tarkított, de alapvetően emelkedő trendet mutat. E derűlátást a járvány negyedik hulláma sem tudta visszavetni. A következő egy évben minden ötödik magyar háztartás tervez nagyobb összeget költeni lakására (biztosan vagy valószínűleg). Ha e tervek mind megvalósulnak, akkor egy éven belül mintegy 820 ezer lakáson végezhetnek el kisebb-nagyobb munkálatokat. Ez a szám az előző negyedévi megkérdezés eredményénél 110, az egy évvel ezelőttinél 280 ezerrel magasabb.

A következő egy évre tervezett felújítási és korszerűsítési akciók, 2021. IV. negyedév (említési gyakoriság, százalék; zárójelben az előző – 2021. júliusi – felmérés eredménye)
BiztosanValószínűleg
Családi házak4,8 (3,9)18,3 (14,0)
Panellakások2,7 (2,3)13,9 (11,3)
Téglaépítésű társasházi lakások3,1 (3,5)12,2 (13,5)
Összesen3,9 (3,5)16,1 (13,4)

Forrás: GKI felmérés

Csakúgy, mint az előzőfelmérések esetében a legerőteljesebb felújítási szándék most is a családi házak lakóira jellemző (az érintettek aránya 23%), míg a panellakások és különösen a téglaépítésű társasházak lakói jóval visszafogottabb terveket fogalmaztak meg (az ilyenekben lakó családok 17, illetve 15%-a lehet érintett).

A felújítási tervek függnek a települések méretétől. A legerőteljesebb a felújítási-korszerűsítési szándék a községekben, az itt élők csaknem negyede tervez nagyobb költést a következő egy évben. A potenciálisan érintettek aránya a kisvárosokban 21, a megyeszékhelyekben 17, Budapesten 16%. Hazánk régiói közül a közép-magyarországiban várható a legnagyobb aktivitás – a háztartások csaknem negyede készül valamilyen felújításra. A főváros környéki agglomerációs településeken élők különösen aktívak, körükben a családok 31%-a lehet érintett. Átlag feletti még a felújítási kedv a közép-dunántúli és az észak-magyarországi régióban is (az ilyen akciókat tervező háztartások aránya egyaránt 22-22%).

Az állami támogatások igénybevételét továbbra is elég sokan fontolgatják: a lakásfelújítást és korszerűsítést tervezők 37%-a szeretné részben állami támogatásból finanszírozni ezirányú elképzeléseit (egy negyedévvel ezelőtt ugyanez az arány 40% volt). A biztosan felújításra készülők 53%-a számít állami támogatásra, míg a csak valószínűleg felújításba belevágók 32%-a tervezi ugyanezt.

 

További információ: www.gki.hu

 

 

Forrás: GKI