Csehország északnyugati részén, az UNESCO világörökség részeként nyilvántartott érchegység területén, Nové Hamry-ban álló épület, a környéken ritkaságszámba menő, de jól megfontolt bontása és újjáépítése mellett döntött David Zámečník. A ház és tervező-tulajdonosának személyes története ezzel lépett a megvalósítás fázisába.

A prágai NEW HOW építésziroda egyik alapítója saját családja számára értelmezte újjá az erdőszéli nyaralót, ahol nem volt kérdés a természetbe való integrálódás igénye.

Hely: Csehország, Nové Hamry 
Építész: NEW HOW Építésziroda, Prága 
Tervező: David Zámečník
Kivitelező: Tomáš Padevět 
Tető és homlokzat: Prefalz P.10 antracit

Annak ellenére, hogy erdőben vagyunk, Zámečník szerint a szürke összes árnyalata jellemző Nové Hamry-ban: a fák árnyéka,a dombok gránitjai, a bazaltkövek, az érchegység erdőjére jellemző lucfenyők törzse, ahogy a település neve is (új kalapács) a szürke árnyalatát idézi. Így a nyaraló esetében is egyértelmű volt ehhez a jó értelemben vett „szürkeséghez” való igazodás, amit az alumínium burkolat Prefalz P.10 antracit színárnyalata kínált.

Új kezdet a természetben

Miközben a homlokzat színe miatt jól megbújik a környezetében, a lucfenyők lombjának tetejéig érő nyaralóépület mégis kitűnik a jellemzően fehérre vakolt helybeli házak közül. A tetőcserék és felújítások megszokottak a környéken, de egy régi ház lerombolása és egy új felépítése ritkaságnak számít. A „tiszta lappal” való újrakezdést ugyanakkor az épület története indokolta.

A ház és a terület 1950-ig egy olyan családé volt, akiket kitelepítettek a hegyekből, mert a németajkú kisebbséghez tartoztak. Zámečník feleségének családja ezután szerezte meg az épületet, de őket is csak azért tolerálták a kommunista Csehszlovák Szocialista Köztársaságban, mert volt egy királyi légierő pilóta a családban. Zámečník saját bevallása szerint is hosszasan gondolkodott azon, hogy erkölcsi szempontból mi a helyes döntés: végül a „tiszta lap” mellett tette le a voksát.

A külső forma a belső funkciót követi

Az új épület formavilágát a szögletesség jellemezi, amit a klasszikus Prefa alumínium átforduló homlokzat tesz karakteressé. Az épület tervezésekor figyelembe vett időjárási jellemzők és a belső térrel szembeni elvárások összessége végül olyan megjelenést hozott létre, amely egyszerre ötvözi egy torony és egy menedékház küllemét.

A háromszintes épület oromzata közel 10 méter magas. A felső szint stúdióként és könyvtárként is funkcionál, remek lehetőséget kínálva az elvonulásra. A 2,5 méter oldalhosszúságú, négyzet alakú ablak az ég felé, a fák tetejére is kilátást nyújt, és a környező táj is jól belátható. A középső szinten a hálórész kapott helyet a nyitott galériával. A padló részben egy hálóra hasonlít, így függőágyként funkcionál, ami kapcsolatot teremt – vizuálisan és akusztikailag is – a legalsó szinttel. A tervező számára a „függőágy hangulat” a lába alatt elterülő táj, a repülés asszociációja. A közeli tervek között szerepel az épület energiahálózattól való függetlenítése is, és hogy egész évben használatban lehessen. A nyaralóban akár tízen is kényelmesen elférnek, mivel az volt az építész elképzelése, hogy a ház alapgondolatát – a „repülés” és az „város nélküli élet” – a közeljövőben nemcsak a családjával, de barátaival is megossza.

A Nové Hamry-i ház nem az első ilyen jellegű projektje a cseh építészetirodának. Az elmúlt tíz évben, két alkalommal is készültek kísérleti tervek szélsőséges domborzati körülmények között elhelyezkedő épületekre, fa szerkezetes fém homlokzatburkolattal. A megépült nyaralóház ezeknek a menedékházaknak az egyik prototípusa lett, amelynek működéséről gyűlő adatok nem csupán a tulajdonos-tervező számára kínál hasznos információt.

 

További információ a PREFA honlapján.

 

 

Forrás: Build-Communication Kft.

 

 

Avius banner