Elindult az anyaggazdálkodás digitalizációja

466

Az eredményes anyaggazdálkodás egyik legfontosabb lépése az anyagok megfelelő azonosítása és a helyszíni logisztika digitalizációja, melyet a jelentős kivitelezői és beszállítói támogatással rendelkező DTLS valósít meg.

Digitalizáció tekintetében az építőipar nagymértékben le van maradva más iparágakhoz képest, ezért szükség van olyan innovatív megoldásokra, amely a szektor ez irányú felzárkózását elősegítik. Ez az igény megjelenik az anyaggazdálkodás terén is, melyre a BauApp szolgáltatásai a magyar piacon egy innovatív lépést jelentenek, segítségükkel áttekinthetőbb, hatékonyabb anyaggazdálkodás érhető el, ami a teljes iparág fejlődését szolgálja.

Ma még a gyártók, a kereskedők és a kivitelezők vállalatirányítási szoftverei között nincs átjárhatóság, szükséges tehát egy olyan közös platform, közös standard, amin keresztül kommunikálhatnak egymással, méghozzá teljes mértékben digitálisan, anélkül, hogy kézi vagy külön importálási módszerekkel az egyik rendszerből a másikba kellene átlépni.

DIGITÁLIS TEREP-LOGISZTIKAI STANDARD (DTLS)

A hatékony építőipar megteremtésének elengedhetetlen része az anyaggazdálkodás javítása, tekintve, hogy a teljes iparági költségbázis legnagyobb eleme az anyagbeszerzés.

A hatékony anyaggazdálkodás megvalósításának egyik legfontosabb lépése az anyagok megfelelő standard azonosítása és a terep-logisztika digitalizációja. A sok ágazati szereplő összehangolt munkájának digitalizációjához szükség van egy Digitális Terep-Logisztikai Standardra (DTLS). A BauApp egy teljes alkalmazáscsaládot fejleszt az anyaggazdálkodás hatékonyságának növelése érdekében, melyekkel megvalósulhat egy olyan standard, amely egységes anyagazonosítást, intelligens szállítólevelet és raktáralkalmazásokat valósít meg minden résztvevő – építőanyag-gyártók, kereskedők és kivitelezők – bevonásával. Ennek első elemei az Intelligens Szállítólevél és az Anyagraktár alkalmazás.

INTELLIGENS SZÁLLÍTÓLEVÉL

Az Intelligens Szállítólevél egy egyszerű megoldás az anyaggyártók és kereskedők számára, melynek segítségével saját ERP rendszerrel integrálódva vagy dedikált webes felületen egy QR-kóddal ellátott szállítólevél pillanatok alatt összeállítható. Ez papír alapon utazik a fuvarozóval, és a szállítólevélen található QR kód lehetővé teszi, hogy az áru átvételének helyszínén a kivitelező digitálisan azonosítsa és raktárra  vegye mobilalkalmazással a szállított anyagokat, amiről a szállító azonnal értesül.

A rendszer főbb előnyei:

 • Képessé teszi a kivitelezőt, hogy anyagraktárszoftvert működtessen, ezáltal javítsa az anyaggazdálkodás hatékonyságát.
 • A szállítók számára felgyorsítja a szállítólevél kezelését és azonnal jelzi számukra elektronikusan az áru átvételét.
 • Kiszámíthatóbbá válnak a rendelések, mivel a kivitelező látja a friss készletszinteket, tud tervezni.
 • A szállítólevél papír alapú másolatával alkalmas a hagyományos munkafolyamat követésére is.
 • Átvevő neve, ideje, meg jegyzések transzparensek.

ANYAGRAKTÁR ALKALMAZÁS

Az alkalmazás segítségével a kivitelező nyomon követheti mobilon és weben egyaránt, hogy milyen anyagok, milyen mennyiségben és hol állnak rendelkezésre az építkezésén. Az intelligens szállítólevélen található QR-kód beolvasásával egyszerűen raktárra vehetők a szállított anyagok egy mobillal, melynek köszönhetően az anyagkiadás jól követhető, a raktárkészlet mindig aktuális lesz.

Az alkalmazás főbb előnyei:

 • Készletszint és deponálás követés mobilon és weben.
 • Az anyagfelhasználás terv-tény összehasonlítása.
 • Könnyű és gyors áruátvétel.
 • Kevesebb eltűnt anyag.
 • Kevesebb maradékanyag.
 • Anyagkiadás és felhasználáskövetés.
 • Egyszerűbb utókalkuláció.
 • Lehetővé teszi a projekteken átívelő, központi anyaggazdálkodást.
 • Adminisztráció csökkenése.

Az építőipari adminisztrációs folyamatok digitalizálását kiszolgáló mobilalkalmazások fejlesztője a BauApp. A BauApp termékeket kimondottan a magyar és közép-európai igényekre alapozzák, és a fejlesztésben is elsősorban a helyi építőipari cégek visszajelzéseit követik. Ezáltal ezeken a piacokon egyedülálló megoldásokat kínálnak. Mára Magyarországon az egyik legelterjedtebb építőipari szoftver lett a BauApp, mely a legnagyobb magyar építőipari cégek számottevő részét az ügyfelei között tudhatja. A BauApp a helyszíni munkavégzést segítő szoftvereivel (hibajegy-kezelés, tervkezelés, eszközraktár) az elmúlt években a piac meghatározó szereplője lett, több mint 100 generálkivitelező ügyféllel és 500 aktív projekttel.

EGYEDÜL NEM MEGY

Az elkerülhetetlen digitalizáció nem lehetséges a szállítói oldal, azaz a gyártók, kereskedők, valamint a kivitelezői oldal aktív együttműködése nélkül. Össze kell hangolni az együttműködő felek digitális kommunikációját, hiszen a szigetszerű informatikai megoldások nem vezethetnek ágazati szinten sikerre. A széttagolt építőipari terep-logisztika digitalizációja kizárólag széles körű iparági összefogásban, közös standardok kialakításával és követésével lehetséges. A kivitelezők is felismerték, hogy közös, kis, viszonylag egyszerű ’quickwin’-lépésekkel kell haladni, ha egy rendszerszintű szabvány kialakítása a cél, ezért beálltak a BauApp által elképzelt első lépés, az Intelligens Szállítólevél mögé.

A DTLS támogatói között a magyar építőipar legjelentősebb szereplői találhatók meg – mint a Market, a KÉSZ, a Magyar Építő, a WHB, a Futureal, a Biggeorges vagy a Metrodom. Ez nagyban köszönhető az ÉVOSZ mint kiemelt partner, illetve a BauApp koordináló munkájának is. Ami viszont még nagyobb jelentőségű, és valóban elegendő lökést adhat az iparági szintű változásokhoz, az az, hogy az összefogásban részt vevő cégek digitalizációs felhívást és időtervet fogalmaztak meg beszállítóik felé, amelyben leírják, hogy 2021 első felétől az Intelligens Szállítólevéllel szállítást preferálják és ennek szerepe lesz beszállítóik kiválasztásakor is.

A cég jelenleg folyamatos, konstruktív konzultációkat folytat az építőanyag-gyártókkal,illetve kereskedőkkel. Az eddigi közel félszáz visszajelzés a beszállítóktól azt támasztja alá, hogy mindenki reálisnak tartja a kezdeményezést, örülnek neki, látják az előnyeit. A BauApp csapata támogatja a bevezetési folyamatot, segítenek az oktatásban, technikai kérdésekben és a konstruktív visszajelzéseket a nagyjából 2 havonta frissülő alkalmazásba folyamatosan építik be. Ilyen fejlesztés az is,hogy már idén májustól a beszállítóknak lehetősége nyílik integráltan, saját vállalatirányítási rendszerből kiállítani az intelligens szállítóleveleket.

PIACI TESZTELÉS

A megoldás fejlesztésében a BauApp az elmúlt évben rengeteget haladt, a partnereivel együtt dolgozva közösen fejlesztett, és mára eljutott oda, hogy a DTLS alapú Intelligens Szállítólevelet a napokban közel 20 – összesen közel 500 milliárd forint összértékű – projekten kezdik el használni.

Ezeken a helyszíneken indul az éles tesztelés:

 • Market: a MOL Campus építésénél, a BudaPart fejlesztésnél;
 • WHB: három vidéki projektjén; két új bevásárlóközpont építkezésénél, melyből az egyik a törökbálinti Tükör Szolgáltatóház,valamint egy hotel felújításánál;
 • Metrodom: 13. kerületi Teve utcában épülő, 200 lakásos társasháznál és a Bosnyák téri projektjüknél;
 • KÉSZ: A Marina-parton lévő 800 lakásos társasháznál a Duna Terasznál, ezenkívül a 13. kerületi Duna Pearl lakóépület és hotel építésénél, valamint a szegedi egyetem infektológiai tömbjénél;
 • Futureal Group: olyan partnereket keres,akik már digitális szállítólevelekkel dolgoznak a Cordia lakás építésein, valamint saját belső szállításaikhoz is használják majd a BauApp szállítólevelét;
 • Magyar Építő: a Városligetben épülő Magyar Zene Házánál, illetve a Nyugati pályaudvar felújításánál tesztel, a továbbiakban pedig a Nemzeti Atlétikai Stadion és az Új Néprajzi Múzeum fejlesztésén is bevezetik;
 • Ground Up: a 3. kerületi Water Front Cityberuházásban megvalósuló 668 lakásos épületnél és a West Side Residence projektnél indul a bevezetés.Folyamatosan várják pilot projektekre szállító építőanyag-gyártó és –kereskedőpartnerek csatlakozását a standardhoz.

Akik eddig csatlakoztak:

 • Kereskedők: Új-Ház Centrum Budapest, BauSys92, Celsius Kft., Palatinus, Witzing Tüzép, Fribo Kft., Akker plusz.
 • Gyártók: Masterplast Group, Betonpartner Magyarország Kft., HOBLER Kft., Mátrix Materials Kft., Göbész Kft., Tegola, Gevirexol, Hilti Kft., Ravago Kft.

LÉPÉSEK A DIGITALIZÁCIÓ GYORSÍTÁSA ÉRDEKÉBEN

A cég a partnerei körében végzett több mint 200 konzultáció eredményeként az alábbi döntéseket hozta a gyártók/kereskedők DTLS-hez történő csatlakozásának megkönnyítése, ezáltal a digitalizációs folyamat gyorsítása érdekében:

 1. Előrehozták az integrációt –a gyártók/kereskedők saját vállalatirányítási rendszerükből állíthatják ki a QR kódos szállítólevelet már májustól.
 2. Az adatvédelmet még kiemeltebben kezelik, független audittal biztosítják, valamint több lépcsőt is beépítettek az adatok biztonsága érdekében.
 3. Ingyenessé tették a csatlakozást a gyártók/kereskedők számára egy új alap csomag kialakításával. Ez tartalmaz mindent, ami az intelligens szállítólevelek integrált kiállításához és visszaérkeztetéséhez szükséges.

 

További részletek: www.bauapp.hu