Manapság egyre nagyobb az igény a látszóbeton építészeti alkalmazására. Divatos dolog meghagyni a betonfelületeket a maguk egyszerűségében, ez a trend igazodik a sokak által kedvelt minimalista stílushoz is.

Sokszor azonban az elkészült betonfelszínek önmagukban nem elég szépek ahhoz, hogy késznek tekintsük azokat, még abban az esetben sem, ha a beton megfelelő összetételű, és a zsaluzat is alkalmas látszóbeton felületek készítésére. Legtöbbször valamilyen „szépészeti beavatkozásra” van még szükség. Sokszor szem előtt maradnak a beton és a zsaluzat között bent maradó légbuborékok, vagy más hibák, amelyeket jó lenne eltüntetni.

Ideális lenne tehát egy olyan simító anyagot alkalmazni, amelynek kicsi a szemcsemérete és viszonylag könnyen eldolgozható a felszínen úgy, hogy hibamentes, esztétikus felülethez jussunk.

1. kép Planitop Fine Finish felhordása simítóval

ÚJ, FINOMSZEMCSÉS SIMÍTÓ ANYAG

A Mapei erre a célra fejlesztette ki a Planitop Fine Finish nevű termékét, amely egy egykomponensű, gyorskötésű, finomszemcsés simító anyag, amivel nagyon szép látszóbeton felületeket lehet készíteni.

A Planitop Fine Finish maximális szemcsemérete 0,2 milliméter, vagyis használatával egy nagyon sima felszín alakítható ki. A termék gyakorlatilag egy betonglett, amit szaknyelven szólva „nullára le lehet húzni”. Ennek két nagyon fontos előnye van. Egyrészt a termék anyagszükséglete nagyon alacsony, hiszen sok esetben tényleg csak a felületen megjelenő légbuborékokat, vagy kisebb hibákat kell kitölteni, és nem szükséges a beton simítóknál megszokott 2–3 milliméter vastag simító réteget képezni.

Másrészről ez idő-, pénz- és energiamegtakarítást is jelent, hiszen egy vastagabb simítóréteg felületét gondosan ki kell alakítani, amit a Planitop Fine Finish esetében nem kell megtenni. Az anyagot gyakorlatilag egy gumi lehúzóval (vagy fém simítóval) nagyon gyorsan be lehet dolgozni. Szükség esetén azonban a Planitop Fine Finish is bedolgozható maximum 3 milliméteres egyrétegű vastagságban is (1. kép).

Nagyon szép referencia látszóbeton felhasználására a norvégiai víz alatti étterem külső burkának Planitop Fine Finish-el történő felületképzése (2–3. kép).

3. kép Víz alatti étterem, Lindesnes, Norvégia

BETONVÉDŐ FESTÉK

A látszóbeton védelméről mindenképpen gondoskodni kell, mivel a környezeti hatásoknak a látszóbeton még jobban ki van téve. E mellett a felület esztétikáját is tovább lehet növelni, ha megfelelő betonvédő festékkel látjuk el a simított felszínt.

Amennyiben a kizsaluzott beton struktúráját és egy egységes színt szeretnénk továbbra is látni, akkor célszerű félig fedő festékkel, lazúrral lefesteni a felületet.

A betonfestéknek olyannak kell lennie, amely a betont a környezeti hatásokkal szemben is védi. A Mapei alkalmas terméke erre a Colorite Beton. Ezt a félig fedő betonfestéket különböző színekben elő lehet állítani, vagyis a magas szintű megrendelői igényeknek megfelelő színt is ki lehet keverni, emellett pedig a beton védelméről is gondoskodik a festék.

6. kép Colorite Beton szórása

A Colorite Beton az MSZ EN 1504-2 szerinti, beton védőbevonatokra vonatkozó követelményeknek is megfelel, vagyis védi a betont a környezetben található szén-dioxiddal szemben, amely a karbonátosodás fő okozója. A termék továbbá véd a szulfátokkal és a nap UV sugárzásával és más agresszív anyagokkal szemben is (4–5. kép).

A Colorite Beton akrilgyanta bázisú festék, amelynek alapozójául a szintén akril bázisú Malech mélyalapozót javasoljuk. A festéket az alapozó felhordása után két rétegben kell felhordani akár kézi, akár gépi szórásos technikával (6. kép).

Természetesen mind a Planitop Fine Finish, mind pedig a Colorite Beton beltérben és kültéren egyaránt használható.

 

www.mapei.hu