Az energiaárak kiszámíthatatlansága okozta tavalyi sokk után konszolidálódó építési piaccal találkoznak azok, akik most építkezést terveznek. Egyes építőanyagokért mostanra az év elejihez képes akár 20-30%-kal is kevesebbet kell fizetni – jellemezte a trendet az egyik legnagyobb magyar építőanyagokat gyártó cég, a kilenc magyarországi gyárából épületszerkezeti anyagokat döntően a magyar piacra kínáló Leier.

Komlós Andor, a Leier Hungária Kft. ügyvezető igazgatója

Az idei trend látszik megszakadni az utolsó hónapokra. Az évek óta fokozódó munkaerő-hiány miatt felszökő kivitelezési díjak mellé idén felzárkóztak a nyersanyagárak és energiaár növekedéséből adódóan emelkedő építőanyagárak. A mostani árkorrekciók főleg az energiaigényes építőanyagok esetén érezhetők. A piacra jellemző kivárás és a hitelezésnek a magas kamatok miatti visszaeső aránya a kereslet jelentős csökkenését okozta.

Jó hír a most építkezésbe kezdők számára, hogy a csökkenő építőanyag árak mellett a visszaeső építési kedv miatt a kivitelező kapacitások is rendelkezésre állnak. Azt látjuk, hogy akinek nincs szüksége hitelre, az most előnyös feltételek között kezdhet építkezésbe, felújításba.” – mondta Komlós Andor, a Leier Hungária Kft. ügyvezető igazgatója, aki az építőipari visszaesést nagyságrendileg 30%-ra teszi.

A piacvezető gyártó adatai és a termékeiket használó szakemberek szerint ezzel párhuzamosan az év második felében, augusztus óta a felújítási piac élénkülése volt jellemző. „Terveink szerint zajlott a csúcsminőségű gyártósorról lekerülő beton tetőcserepeink országos piaci bevezetése. A piacépítésnek ebben a fázisában a kivitelezőkkel fontuk szorosabbra az együttműködést, akik a tetőfelújítások növekvő népszerűségéről számoltak be.” – tette hozzá a szakember.

Egy idén zajlott felmérésből az is kiderült, hogy a tetőfedéssel foglalkozó szakemberek körében a Leier által is gyártott beton tetőfedő anyagok kifejezetten népszerűek. Sőt, a több mint 110 tetőépítéssel foglalkozó szakember – ács, tetőfedő, bádogos – véleményét összegyűjtő felmérésben résztvevők többsége egyértelműen a beton tetőcserepet használja legszívesebben.

„Az országos bevezetés után remélhetőleg a Leier beton tetőcserepek népszerűségének okai között az is szerepel majd, hogy a Leier tetőcserepek, a gyártástechnológiából adódóan kiemelkedően viharállók, ami az elmúlt években tapasztalt egyre szélsőségesebb időjárási viszonyok között mind fontosabbá válik. Ez ugyan az építtetők számára kínál előnyt, de a munkájára igényes szakember olyan anyagokkal dolgozik, ami elégedett megrendelőhöz segíti.” – emelte ki Komlós Andor a fejlesztési célt, aminek eredménye a nagyon erős, durva jégesőnek is ellenálló, komoly nyomószilárdsággal rendelkező beton tetőcserepük.

A kiszámíthatóságé a jövő

A szakember szerint az elmúlt években a körültekintően megtervezett, profin előkészített, így hatékonyan bonyolítható, gyors lefolyású projektek kerültek előtérbe, sőt előnybe. Minden területen érződik a minőségi munka és anyagok iránti növekvő kereslet, amire az építőanyag-gyártás egyik válasza az előregyártott betontermékek bővülő köre volt.

„A trend évek óta erősödik, ehhez igazodtak a fejlesztéseink is. A kivitelezéshelyi élőmunka csökkentését segítő, és az építést könnyítő olyan elemek sora, mint az előregyártott beton erkélyelem vagy liftakna került az elmúlt években a piacra. Természetesen az energiatakarékos otthonok iránti növekvő igény kielégítésére szolgáló, azok kivitelezésében hasznos fejlesztések eredményei, az előregyártott beton klímafalak és klímafödémek is egyre népszerűbbek. A szakszerű beépítés támogatására, az érdeklődő szakemberek betanítására szolgál a győri gyárunkban kialakított tanpálya, ahová szinte minden héten érkeznek kivitelezők. Ugyanakkor fontosnak tartjuk a szakképzés fejlesztését, amit cégünk a maga módján, pl. az iskolában előadásokkal, mintatermékekkel támogat, de gyakran invitáljuk üzemlátogatásra is a jövő kivitelező szakembereit.”

 

www.leier.hu